Всичко за Биотин (Biotin) – Vitamin B-7

Всичко за Биотин (Biotin) – Vitamin B-7

Биотин (Витамин H или Vitamin B-7)

Биотинът съдейства за клетъчния растеж, за производството на мастни киселини, за метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеина, както и за по-пълноценното използване не витамини от групата на Б-комплекс.
Необходимо е биотинът да бъде приеман в достатъчни количества за поддържане здравето на косата и кожата. Сто милиграма (100 mg) биотин дневно предпазват някои мъже от косопад.

Биотинът помага и за правилното функциониране на потните жлези, като цяло за нервната система и за костния мозък на човек. Освен това, биотинът спомага за облекчаване на мускулната болка.

При бебетата, в резулт на недостиг на биотин, се образува заболяване наречено себореен дерматит, което се характеризира с наличието на суха, люспеста кожа, по окосмената част на главата. При възрастни, недостигът на този витамин (наричан още Витамин Б-7) е рядко срещан, защото биотин така или иначе се произвежда в червата от храните, богати на него – ще ги споделя с вас по-долу. Все пак, ако съществува недостиг на биотин, той се характеризира с анемия, депресия, косопад, високо кръвно налагяне, висока кръвна захар, възпалителни процеси на кожата, лигавиците, както и още: безсъние, загуба на апетит, мускулни болки и гадене.

Източници на биотин

Биотин се съдържа в бирената мая, сварения яйчен жълтък, говеждото и птиче месо, млякото, соленоводните риби, соята и пълнозърнестите храни.

Забележки по темата Биотин – Vitamin B-7

Белтъкът на суровто яйце съдържа протеин наречен авидин. Той се свързва с биотина в стомашно-чревния тракт и така лишава тялото от това хранително вещество. Мазнините и маслата, които са били обработени термично или са били подложени на действето на въздуха, потискат абсорбцията на биотин. Антибиотиците, съдържащите сяра лекарства и захарина понижават нивата на биотин в човешкото тяло.

Обратно към раздел „Добавки“, секцията в всички видове продукти биотин или към „Начална страница“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив