Промени във програмите – стъпки и правила

Промени във програмите – стъпки и правила

След като поставихме цели, направихме диетата, фитнес програмата и водихме записки по отношение на нашата форма, редно да обърнем внимание кога трябва да се правят промени в програмите и защо.

Промени във фитнес програмите се правят винаги, за да не се стига до точка на адапатация!

Промени в калориите

Ако искаме да отслабваме, трябва да поставим калориите в дефицит, а ако искаме да покчваме тегло, да поставим същите в излишък. Много пъти съм казвал, че нито излишъкът нито дефицита трябва да са крайности в началото. И още един аргумент е промяната им, в движение. Вижте снимките по-долу: това е казус, при който започнах с -20% дефицит и го намалих на -12% в движение, за да не се адаптира тялото към обема дефицит калории.

Това е причина за проняна на калорийния обем. Други причини могат да са количеството храна, което се получава при изчисление на порциите – за някои мои клиенти обема храна им идва много, за други малко и т.н.

Промени заради изоставащи мускулни групи

В началото със този мъж имах за цел да сваляме килограми, но в движение на база снимките (ето колко важни са те, когато си водите фитнес дневник) исках да дам повече детайли в рамената, в коремната преса. Вече не се водих от разликите в см, особено теглото. Което за дамите е приоритет. Важно е как изглеждате и фитнеса е спорт и дейност, който трябва да показва такива резултати, а не обем свалени килограми.

Промени заради промяна в броя на тренировките

Казусът тук включваше промени заради възможността на клиента ми да тренира на седмична база. През първата седмица помня можехме 3 занимания да правим, втората седмица 4. След това се получи така, че няколко последователни седмици клиента ми беше в командировка и движихме само диетата, която също се промени, заради липсата на тренировки.

Избраните от мен 3 причини за промени на програмите определят и обема ползи на индивидуалните ми пакети и работата с всеки един от вас. Но те подлежат на физиологични причини, а не просто заради самото променяне, особено, ако се търси психологическо разнообразие. Ако се съобразим с това, какво иска мозъка ни, а не тялото ни – губим играта!

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

    Този материал е свързан и с други теми в сайта:

    1. Промяна (ъпдейт) на диетата - причини и начини | BelchoHristov.Com април 19, 2022 (12:25)

      […] в предишния блог пост за промените в програми, като тук ще разгледаме частта диета. След ясно […]

    Архив