Съвети за носене на маска във фитнес залата

Съвети за носене на маска във фитнес залата

Тъй като светът започва да се измъква от карантинните изисквания, все повече фитнес зали отварят вратите си, затова много собственици на фитнес зали и трениращи вече искат и се връщат към рутинната си работа. Разбира се, при определени санитарно-хигиенни условия!

Има огромно количество информация от източници като Центровете за контрол на заболяванията и Световната здравна организация, за това дали носенето на маска е точно за вас, така че ще оставим този съвет на професионалистите. Днес приемам, че сте избрали да носите маска на фитнес. Много фитнес зали изискват членовете им да носят някакво покритие за лице, така че ето няколко полезни съвета, които трябва да знаете, преди да маскирате!

Никой не коментира вече дали съществува Коронавирус COVID-19 или не, а къде, кога и защо всъщност трябва да се носят маски? Особено дискутирана тема, която засяга мой ресор и професия – фитнес центровете и залите в страната. Мястото, където имунитета ни се повишава и се грижим за нашето здраве. В буквалния смисъл на думата!

Коя е най-добрата маска?

Имаше невероятно количество творчество, когато става дума за домашно приготвени маски. Някои хора използваха дори стари бандажи, обърнати използвани или нови тениски и дори пришити по поръчка маски. Не коментирам различните щампи по тях, което внасяше усмивка, на фона тази букавлно истерия и страх, около Коронавируса. 

Колкото по-фина е тъканта, тоест, колкото по-малки са пролуките в материята – толкова по-добра ще бъде маската за улавяне на влагата от дъха ви. Можете също да постигнете този ефект, като сгънете плат върху себе си няколко пъти.

Маските, направени от универсална материя, също могат да бъдат полезни за любителите на фитнес залата, защото ако се изпотите прекалено много, можете бързо да свалите маската си, да я изперете и дезинфекцирате и използвате отново. Засега изглежда, че домашните маски са най-добрият залог, като се има предвид, че истинските хирургически маски са от най-голяма полза за тези, които се нуждаят от тях най-много: фронтовите медицински работници.

Тъй като лекарите и медицинските сестри изискват тези маски да осигурят грижи за хората, които са активно болни, изпълнете своята част и оставете медицинските маски на професионалистите и домашните специалисти.

Причини за носене на маска във фитнес залата

Въз основа на първоначалното ни разбиране за COVID-19 носенето на маска може потенциално да намали разпространението на влага, издишана от устата ви чрез дишане. Ако кихате или кашляте, вероятно все пак не е моментът да ходите на фитнес. Тъй като дъхът ви се проектира навън с по-малко сила благодарение на маската, има намалена вероятност от разпространение на каквито и да е патогени навън.

Това е потенциално начин да помогнете със защита на хората около вас, ако сте болни, без да знаете това. Всички във фитнеса ще работят и тренират усилено и ще дишат интензивно, така че запазването на целия този дъх от движение може да бъде полезно. Припомням, че много хора може би са изкарали Kоронавирусна инфекция, без да са дали симптоми за това. Няма да навлизам в ненужна полемика, дали коронавирусът има летален послеефект. Но се доказа, че починали от заразата, не са били с първопричина Коронавирус COVID-19! 

Причини за неодобрение срещу носенето на маска във фитнеса:

Все още научаваме повече за COVID-19 всеки ден. Уникалната природа на този вирус означава, че плановете ще се променят, политиките ще се развиват  в движение и ще трябва да сме гъвкави. Дали вирусът е изтърван, синтезиран някъде или е еволюция и проект на Майката Природа – тези теми не тук и сега. 

Научихме е, че носенето на маска може да не е крайно решение. Първо, влагата от дъха ви може да се движи в размер на частиците, по-малък от обема на много тъкани. Така че все още бихте могли да се разболеете и да накарате другите да се разболеят, докато носите маска.

Запазването на безопасно разстояние от другите и интелигентността на социалното взаимодействие все още са важни неща, които трябва да запомните. И всъщност това е най-важното. Експерти, изучаващи хора, носещи маски, откриха, че изглежда се чувстват почти прекалено в безопасност. Нещо като плацебо! Когато носят маска, потребителите няма да мога дори да възобновят онова докосване по лицето, носа, очите … а знаете, че залите събират много предпоставки за вируси, бактерии и прочие. Затова си мийте ръцете, дезинфекцирайте се!

Единственото положително на цялата тази тази Извънредна ситуация е, че като народ, се научихме да си мием ръцете, не само след сън! Веднъж дневно. Не – не долавяте никаква ирония тук …

Да имаш силно, но фалшиво чувство за сигурност може да бъде опасно. Важно е, че носенето на маска е само първата ви стъпка за запазване на безопасността. И накрая – и това е за всички, които тренирате с висока интензивност навън – носенето на маска може да намали способността ви да тренирате в своя пик.

Способността на мускулите ви да функционират е пряко обвързана с това колко кислород могат да получат, за да правят същите енергия. Ако носите покритие за лице, вие намалявате количеството въздух, което можете да издърпате с всеки дъх и увеличавате обема работа, необходим за получаване на всеки дъх поради съпротива.

Затова темата оставя и винаги за мен ще в въпрос на личен избор, лична отговорност и ясна представа в каква реалност живеем и ще живеем! И нека припомня най-важното – яжте, тренирайте и суплементирайте винаги в посока силен имунитет. В противен случай, по принципа на логиката, цял живот трябва да нсоим маски, не само със фитнесите. Именно, за да на заразим с каквото и да е околния, човека до нас.

Обратно към раздел “Фитнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив