В загубата на мазнини и тегло (изобщо) няма разлика – разбиване на мита

06/01/2017 / Уелнес и FAQ
В загубата на мазнини и тегло (изобщо) няма разлика – разбиване на мита

Моята форма за контакт, тук в блога ми, е генератор понякога на абсурдни въпроси! Това нека не звучи обидно към никого – особено визирам онези хиляди от вас, които ми писахте през годините. Напротив – същият този генератор за абсурди, аз го превръщам във „фабрика за разбираване на митовете“, веднъж и завинаги, с цел да внеса яснота по темите, които заблуждават повечето читатели и ползватели на интернет.

Истината по тази тема е една. И позволете ми да ви я разкрия в детайли. Винаги, особено след празници, поводи, твърде дълги почивки и т.н., българинът си отпуска душата. Сяда на масата, сред познати или в тесен семеен кръг и яде. Тъй като съм консултант и на нетрениращи хора, виждам или се старая да наблюдавам всички, какво правят. А именно – безразборно похапване. Никаква логика и тотална атака върху здравето на организма.

След такъв период, същите, започват търсене и ровене в нета за готови диети. Дори и тук, в моя блог! По какви ли не ключови думи се търси тук, просто нямам думи … Е, виждате, че т.нар. „заготовки“ ги избягвам и след прочитане на метериала ще разберете защо. Съществуват наложени „диети“, с които се „обещават“ загуба на тегло, понякога на мазнини, бързо влизане във форма за след празници и т.н. Това обаче, са доказани физиологически неистини, лъжи и заблуди. А защо не и митове? Ами да!

Малката разлика в килограми идва от факта, че преминавайки на някаква програма на хранене, различна от тъпченето и яденете на разнородни храни, просто отпушва детрита в резултат от неусвояване на веществата от червата. И всичко спира до тук. Темата може да приключи.

Т.е. 90-дневни диети, 5-дневни такива, 18-дневни и т.н. са си просто за мен интернет трикове единствено за генериране на посещаемост в конкретен линк, някъде в интернет! За да изгорите ненужните мазнини от теглото си завинаги, ви е необходима индивидуална стратегия, засягаща конкретна цел, времеви период и не на последно място, опит, при работа с макронутриентите. В противен случай, просто ще изтормозите психиката си, поради факта, че сте на „диета“. И има нещо друго – за 5 дена тъпчене, тялото не образува мазнини, а просто забавя своя собствен метаболизъм – основно задържате и вода, заради прекомерното наличе на сол в храната. Така че, заради неразбиране на материята хранене, не прибягвайте до „диетите“. Както казах, освен по-раздразнителни и с гарантиран „йо-йо“ ефект, друго няма да извлечете.

Искам да обърна малко повече внимание над нещо друго – и това е, какво бих направил, сега в този момент, ако ви провеждам работна среща, с вас съм и споделям какво всъщност трябва да се направи, в идеалния вариант, към който всеки трябва да се стреми (всеки!):

1. Опознаване на вашето собствено ДНК – заради диетата ви

Вие сте необикновена биологична единица, част от тази планета и животинско царство. Вие имате ваш, собствен геном, който определя цвета на вашата коса, дължината на вашите кости, пола ви и дори емоциите. Да, последните могат да се контрулират, вече има техники за това, но дори и окончанията на нервната ви система са генетично закодирани, проводимостта и скоростта на трептене също. Информацията, която се съдържа във вашите гени определя и към кои храни стре устроени да живеете по-добре, както и към какви заболявания, при определени условия, сте предразположени към отключване. Това не се описва в 90-дневната диета, нали? ДНК тестовете за храни показват каква всъщност е вашата диета. Дали тя и калориите в нея да идват повече за сметка на мазнините, дали от протеина, както и какви мазнини – дали животински или растителн да консумирате и т.н. Вашето ДНК показва ензимната ви активност, спрямо която вие усвоявате храната и поддържате всъщност бързия си метаболизъм. Фактори, които са важни, ако искате да имате успех с храненето и истинската си диета. Да, това е вашата диета – изготвена на база вашето ДНК. Този тест се прави веднъж в живота и получавате знание, а то е сила.

2. Създаване на ваша хранителна стратегия – заради диетата ви

След като сте запознати в данните от вашето ДНК, планът на хранене (диетата), според конкретен набор от храни, определя спектъра, с който се изготвя сътратегията ви на хранене. Стратегията е индивидуален подход, за който на мен като консултант ми трябва ясна цел. Ако тя е отслабването, трябва да знам това и с какви темпове трябва да се работи. Подсигурен от яснотата кои храни усвоявате, „играта“ с диетата е игра на калории и калориен дефицит. Зареждането и разреждането на гликогена също. Този план на хранене е еднократен и има своята давност. Точно заради това, всички диети, които изготвям виждате как, са на периоди от време. Просто няма друг начин (има, извнете – забравих за примера с 90-дневната „диета“)! Планът на хранене определя:

  • броят хранения за деня

  • колко калории да има дна порция храна

  • разпределение на % мазнини, протеин и въглехидрати с оглед на целта
  • избор на конкретни макронутриенти съгласно ДНК теста за хранене
 • 3. Следене на резултатите на конкретен период от дни – заради диетата ви

  След започване на персоналната диета, която съм изготвил, започва и по-сложната част – нейното изпълнение. С оглед на спазването на плана, който е изготвен за вас, а не за някой друг просто с проблемно тегло, идва ред на трансформацията. Следя загубата на тегло да не е голяма, за да гарантирам загуба само на мазнини. Знаете вече от блога ми – максимум 2 кг мазнини на седмица биха могли да бъдат „изгорени“, гарантирайкичрез диетата над 18 000 kcal енергоразход (мисловни процеси, движение, спорт, емоции, сърдечен ритъм и т.н.). С оглед на резултатите и загуба на килограми и разликите ви в сантиметри, се правят, особено ако е наложително промени в структурата на диетата. И именно защото този вид хранене е позволен и допустим краен риск (играем на ръба с калориите), след постигане на целта и килограмите ви, калориите следват да бъдат увеличени!

  4. Изготвяне на финален консулт – заради диетата ви

  Увеличаването на калориите са сюблимният момент – повечето от вас вече са зяпнали и тревожно дочитат редовете ми, но истината е, че в процеса на отслабване и спазване на правилна диета, индивидуална такава, вашето тяло е ускорило своята обмяната. Представете си че сте на 120-тия ден от диетата. Червата ви работят в пъти по-бързо, стомашните сокове смилат всичко и т.н. Теглото ви вече е ок, свежестта и енергията която имате са налице. Тялото и душата ви дишат!!! Време е за финален консулт. Това е също едократна но индивидуална услуга за клиента ми. На база съществуващата предистория на хранене и факта, че дълго време в менюто ви са липсвали някои основни храни, време е с увеличаването на калориите, но запазване на идеята, че с това хранене ще сте в тези килограми от тук нататък, финанлния консулт ви учи как да запазите теглото си за цял живот! Кога можете да ядете „забранени“ храни, какво да е храненето ви след това, как да си готвите пълноценна и разнородна, но близка до вашето ДНК хранене и т.н.

  Или просто казано, това са 4-те момента, заради които избягвам да листна перфектната диета за отслабване, дори за 89 дена, защо не? Къде са 90, къде са 89? Шегувам се, разбира се. Този материал г-н Юков, който написах заради Вас в блога си, за да информираме повече хора, не е шега работа. Винаги безплатното по темите хранене е опасно за Вас и здравето Ви. И нищо работещо не е лесно и достъпно. Не само в интернет, а и в живота, като цяло!

  Полезни връзки:

  • Линк към ДНК тест за диета тук
  • Линк към уелнес услуга изготвяне на персонална диета за отслабване тук
  • Линк към финален консулт тук
 • Обратно към рубриката „FAQ`s“. Обратно към „Начална страница“.

  Публикувано от
  Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

  Архив