Калории за отслабване

Калории-за-отслабване

За да изгорим ненужните мазни, трябва да намалите калориите внимателно! Но тук има много важна подробност: трябва да определите с колко да намалите калориите. Ако намалите калориите драстично, може да си поднесете неприятна изненада. Ето двата най-често получавани неприятни резултата от прекалено малко калории:

  • сваляне на мускулна тъкан – когато намалите калориите много и го направите изведнъж, вие подлагате вашето тяло на стрес. То просто се “шашва” и не разбира какво става: имаше калории и изведнъж – няма калории. В такива случаи освен на мазнините тялото ви посяга и на белтъчините (мускулите), които също са добър източник на енергия. Така мускулите се разграждат и се стопяват, тъй като отиват за енергийни нужди. А това разграждане се подпомага от хормона кортизол, който се секретира в повишено количество при стрес като този. Резултатът е печален: заедно с мазнините губите и мускулите и все едно че не сте тренирали – трябва да започвате всичко отначало.
  • забавяне на метаболизма (обмяната) – и това е често срещан проблем при рязко ограничаване на калориите. В първите дни след преминаването към новата диета може би ще забележите добри резултати и сравнително бързо изгаряне на мазнините. Но изминат ли няколко седмици, ще настъпят някои неблагоприятни промени. Вашият организъм ще реагира на слабото подаване на калории, като забави обмяната на вешествата. Така той ще се стреми да запази мазнините и ще изразходва по-малко калории от обикновено. Калориите са като парите: имаш ли много, харчиш много и обратно. Именно затова вие ще започнете да изразходвате по-малко калории и ще сваляте мазнините съвсем бавно. Възможно е изгарянето на мазнини да спре изцяло, ако вашият организъм напълно свикне с новата нискокалорична диета. Затова доста състезатели практикуват специални циклични диети, при които 2-3 дни приемат малко калории, а след това 2-3 дни приемат повечко. Така те не позволяват на организмът да привикне към диетата и да свали метаболизма.
 • От колко калории се нуждаем?

  И така, сега вече сте наясно, че трябва да намалите калориите само малко, за да избегнете неприятните последствия. Свалянето на мазнините ще стане постепенно, така че няма от какво да се притеснявате. Но с колко точно да намалите калорийния прием? И изобщо, от колко калории се нуждаете при изгарянето на мазнини? Може да определите това по един от следните 2 начина:

  • Първи начин – в продължение на 1 седмица записвайте всичко, което ядете. После използвайте таблицата с химичния състав на храните и изчислете колко общо калории сте погълнали за седмицата. После разделете получения резултат на 7 и ще получите колко калории средно изяждате на ден, без да променяте теглото си. След това намалете резултата с 20% и ще получите колко калории трябва да поглъщате дневно, за да изчистите излишните мазнини. Например ако ядете 17500 калории на седмица, това прави 2500 калории на ден, без да променяте теглото си. От тях извадете 500 (20% х 2500 = 500) и получавате, че за да изчистите излишните мазнини, трябва да ядете 2000 калории дневно.
  • Втори начин – той е по-лесен от първия и за него не ви е необходима таблица с калориите. Само трябва да знаете вашето тегло, както и да сте наясно с типа на вашето телосложение: дали сте ектоморф (сваляте лесно маса), мезоморф (качвате и сваляте относително лесно) или сте ендоморф (сваляте маса много трудно).
 • Това, което трябва да направите, за да установите какъв е вашият тип тяло и конституция (соматотип) и да изчислите необходимите калории, е следното:

  • ако сте ендоморф (много трудно сваляте маса), умножете вашето тегло по 28
  • ако сте мезоморф и сваляте маса относително лесно, умножете теглото си по 30
  • aко сте ектоморф (лесно сваляте маса), умножете вашето тегло по 32

  Например ако тежите 70 кг и сте ендоморф (трудно сваляте тегло), се нуждаете от 1960 калории (70 х 28 = 1960), за да свалите подкожните мазнини. Няма да е чудно, ако получите разлика в необходимите калории, в случай че ги пресметнете и по двата начина. Затова експериментирайте – можете да увеличавате или да намалявате калориите с 100 – 200, докато получите оптимални резултати.

  Как да разпределим калориите през деня?

  Трябва да разпределите приема на необходимите калории на 5-6 приблизително равни хранения. Например ако ви трябват 1800 калории дневно, най-добре е да ги погълнете на 6 пъти по 300. Храненията по средата на деня и след тренировка може да са малко по-калорични, за сметка на тези вечерта и преди лягане. Многото калории преди сън трябва да се избягват на всяка цена, тъй като лесно могат да се обърнат на мазнини. Така вие сами ще си усложните задачката и ще изгаряте мазнините дълго време

  От какви вещества да идват калориите?

  Щом сте решили да сваляте мазнини, трябва да спазвате следното предписание: около 45% от калориите трябва да са от белтъчини, също толкова (около 45%) трябва да идват от въглехидрати и не повече от 10% да са от мазнини. Спазването на това съотношение е решаващо за изгарянето на мазнините.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Архив статии