Калории – обща характеристика

Калории-обща-характеристика

Калориите и ролята им в нашата диета

Калории … най-вероятно сте слушали много по този въпрос и си имате обща представа за тях. Те са доста важен компонент от храненето, тъй като могат да се окажат решаващи за (не)успеха ви. Вижте кратко описание на калориите и тяхната роля в храненето.

Какво е това калории? Калории или Килокалории?

Калорията е единица, с която се измерва енергията, необходима за осъществяването на жизнените процеси в нашето тяло. На една калория се равнява енергията, необходима за затопляне на 1 мл вода с 1 градус. Всяка храна, която попадне в нашия организъм, освобождава определено количество калории, след като се усвои. За удобство при храната се използва единицата килокалория (1 килокалория е равна на 1 000 калории).

Например 100 грама хляб освобождават в организма около 200 килокалории, 100 грама пилешко месо – около 120, и т.н. Но няма храна, 100 грама от която да съдържат по-малко от 1 килокалория (краставиците – най-слабо калоричната храна, съдържат около 10). Затова изданията на печата предпочитат за краткост вместо „килокалории“ да пишат „калории“.

От колко калории се нуждаем?

Това е един доста сложен и субективен въпрос. Зависи от конкретните особености на всеки човек – пол, възраст, тегло, генетика, цел на тренировката и др. Няма двама души, които да се нуждаят от точно еднакво количество калории. Но ориентировъчното им определяне е особено важно. Наред с другите фактори и калориите имат тежката дума по въпроса ще успеем или не да постигнем своите цели.

От количеството на калориите, които приемаме, зависи дали ще качим или ще свалим маса. А от състава на калориите (колко от тях са от белтъчини, колко от въглехидрати и от мазнини) зависи дали покачената (свалената) маса ще бъде от мускули или от мазнини. А това е от първостепенна важност, нали? Ето защо освен на количеството калории, които приемате, трябва да обръщате сериозно внимание и на състава им.

Фактори, определящи необходимостта от калории

Oсновните фактори, определящи калориите са теглото ни и целта, с която тренираме (мускулна маса или релеф). Когато качваме маса, трябва да увеличим калорийния прием, за да заделим енергия за мускулния растеж. Когато сваляме излишните мазнини, трябва да намалим калориите, за да може организмът да използва за енергия подкожната мастна тъкан. Това е силно сбит преразказ за важните стъпки и накратко. А за да определите от колко калории се нуждаете лично вие (според вашето тегло и тренировъчна цел), посетете следните страници:

  • Архив статии