Ново зареждане на продукти Yamamoto Nutrition в раздел Онлайн магазин! Топ качество на страхотни цени!

Уелнес и лечение: косопад и оплешивяване

Преди да разгледам проблемът, наречен косопад (и последствието му – плешивост), нека обърна малко внимание на определението за космена покривка и косъм, от моята статия „Кожа – структура, косъм и нокти“:

Космите са рогови образувания с епидермален произход. Всеки косъм се състои от корен, разположен в дермата, и от стъбло, което излиза на повърхността на кожата. Коренът в долния край се разширява в космена луковица. Коренът на косъма заедно с космената луковица се намират в космена торбичка. В нея се излива секретът на мастните жлези, който поддържа косъмът и цялата кожа гъвкави.

Симтоми за косопада – разглеждане на проблематиката

Моментното състояние на космената покривка – в случая косата, е показателен индикатор за физиологическото състояние на човек. Дали това е мъж или жена, момиче или момче – еднаквo се разглежда всичко. Падането на косата (косопад) може да бъде временно или постоянно явление, може да засяга отделни части на кожата или цялата окосмена част на главата и тялото.

Ако мога така да се изразя, космената покривка обикновено сама се „подменя“ при пролетно-летните“ промени в климата и сезони, както и през прехода есен към зима. Проблем е, когато падането на косми е по-чест процес от израстването на нови косми. Този проблем е факт, заради 4-те климатични сезона, в които ние българите като народ живеем.

Косопадът се вече се среща и у малки деца (причина за това са жлезите с вътрешна секреция), млади хора ( причина за това са наследствени белези, хормонален дисбаланс, непълноценно и неправилно хранене, замърсяване на организма след тежко заболяване и т.н.) и у възрастни хора (т. натр. старчески косопад). Новият проблем при косопада е, че започва да се среща и при малдите хора, на възраст от около 20 до 30 години. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че наистина много млади хора имат вече уредели коси. Не са малко и случаите на млади момичета със симптоми на оредели коси.

Разбира се, за нормално, като физиологична реакция, може да се получи косопад при бременни жени и майки по време на кърменето. Значение в тези случаи имат неправилното хранене, на такива жени или други допълнителни страхове и проблеми около детето.

Окапване на косата се наблюдава още при различни нервно-психически претоварвания на организма, стресове, нараняване, малокръвие, операции, пърхот. Може да бъде следствие от болести като захарна болест, грип, сифилис, коремен тиф, гъбички по кожата на главата, корена на косъма или самия косъм /косопас/. Честите и продължителни възпалителни процеси в стомаха и червата водят до изтощаване на организма, а като следствие – до оредяване на косата. Продължителното сухо и горещо или влажно и студено време се отразяват много неблагоприятно общо на здравето, а оттам и на косата. Особено актуална причина е и постоянната тенденция към лека промяна на сезоните – виждате как истинското лято настъпва по-късно с около месец, пролетта е по-продължителна, есента също, а зимата кратка и сурова.

За преждевременното отпадане на косата съдейства и носенето на шапки (не само тези с козирки – вълнените, пухените или кожетни шапки също допринасят за този проблем), особено стегнати. Една шапка значително пречи на свободния достъп на въздух и свободното движение на космеата покривка по главата. Всичко това нарушава активното кръвообращение на кожата, а оттук на нормалното хранене на косъма. Кръвоснабдяването е затруднено и при спазми или стегнати мускули в областта на раменния пояс.

produkti_sreshtu_kosopad_pleshivost

Видове косопад – бърз преглед

  • Telogen effluvium – тази честа форма на косопад е следствие на огромен физически стрес, най-често 2-3 месеца след продължително заболяване, тежка травма или сериозна инфекция. Наблюдава се след внезапна промяна на хормоналните нива, особено при жени след раждане. Косопадът е умерен. Често на възглавницата или по четката за сресване се наблюдават кичури коса. Най-често има изтъняване на косата в някои части на скалпа; обезкосмени зони се наблюдават рядко при този тип косопад.
  • Tinea capitis (гъбична инфекция на скалпа) – при това състояние се наблюдава загуба на коса в различни зони на скалпа. Причинява се от някои видове гъбички. Те предизвикват счупване на косъма в областта на скалпа. Наблюдава се отделяне на люспи от скалпа. Често се среща при деца.
  • Alopecia areata – това е автоимунно заболяване, при което се наблюдава косопад на в една или няколко малки зони. Причината за това състояние не е известна, макар че последното е по-често при хора с автоимунни заболявания. Ако процесът доведе до напълно опадане на косата, то състоянието е известно като alopecia totalis.
  • Травматична алопеция – тази форма на косопад е следствие на травми, нанесени върху скалпа и косата – вплитане, използване преси за коса, ролки за коса, маша. Косата може да бъде увредена със силни химикали – кани, бои за коса. Някои хора страдат от рядко психиатрично състояние, наречено трихотиломания, при което се наблюдава постоянно дърпане и скубане на косата.
 • Причини за косопада

  Ежедневният стрес уврежда не само здравето, но и външния ни вид. Косата има основна естетическа роля за всички нас и поради тази причина косопадът или изтощената коса тревожат не само мъжете но и жените. Смята се, че нормално човек губи от 50 до 100 косъма всеки ден и това не се отразява върху визията на косата ни. За косопад може да се говори, когато опадалите косми са значително повече и отпадат от скалпа без голямо усилие. Преди да се предприемат някакви мерки за лечение на косопада, задължително трябва да се консултирате с дерматолог. Той ще определи възможната причина за оредяване на косата и ще препоръча най-подходящото за случая лечение. Самолечението трябва да се избягва, тъй като може да има нежелани странични ефекти. Специалистите различават няколко вида косопад.

  • Андрогенен косопад – aндрогенният косопад е най-често срещаният и се смята че има наследствена предразположеност за появата му. Предизвиква се пад въздействието на повишени нива на андрогенните (мъжките) хормони. При представителите на силния пол този тип косопад се проявява с изтъняване на косата в областта на слепоочията, а в последствие и олисяване на фронталната част на скалпа. Характерно е, че процесът се развива в симетрично разположени участъци и рядко започва преди двадесетата година на човек. Макар и по-рядко, жените също страдат от андрогенен косопад и според различни данни процентът на засегнатите е между 10 и 20%.
  • Косопад, причинен от заболяване – множество болести болести или механични увреждания могат да доведат до увреждане на косменият фуликул. Често срещан е т. нар травматичен косопад, в следствие от случайна физическа травма, или в резултат на чести козметични процедури. В повечето случаи този косопад е обратим и косъмът се възстановява след като се отстрани причинителят. Най-честите причини са честото третиране на косата с бои и оцветители, ежедневното използване на преси и сешуари и дори опанатите и стегнати опашки. Специалистите предупреждават, че високата температура разрушават структурата на косъма и трайно го уврежда. Препоръчително е косата да се оставя да изсъхне сама или, ако това не е възможно да се използва по-ниска степен на сешуара.
  • Реакционен косопад – при някои състояния, каквито са продължителната и висока температура, кръвозагуба, психичен шок и силен стрес, може да се появи значително окапване на косата и дори оплешивяване. Дерматолозите успокояват, че реакционният косопад е обратим и в рамките на няколко месеца косменият фуликул напълно се възстановява. При 30 % до 50% от жените, след раждане се забелязва значителна загуба на коса на тя се възстановява до половин година след това.
  • Косопад причинен от недоимъчно хранене – при драстични диети или нерационално хранене, с намален белтъчен прием, се забелязва, че космите стават сухи, чупливи, и дори могат частично да загубят пигмента си.
  • Косопад при ендокринни заболявания – косопадът е честа проява при проблеми с ендокринната жлеза. При хипотиреоидизъм например, косата е разредена, суха и чуплива. Лекарите напомнят, че косопадът може да бъде и странична реакция при медикаментознато лечение на някои заболявания и състояния. Такива медикаменти са цитостатици, антикоагуланти и тиреостатични препарати.
  • Стресът – стресът и емоциите са способни да се отразят негативно на здравето на косата. Разрушаването на космения фуликул не става веднага, а обикновенно е необходим период от 2-3 месеца. Когато човек е изложен на силен стрес за по-дълъг период от време, надбъбречните му жлези засилват режима на работа и произвеждат по-голямо количество от хормоните тестостерон и норадреналин. Промените в хормонални баланс водят до засилване на косопада.
 • Профилактика срещу косопада (лечение)

  За да се предприеме адекватно лечение на това състояние, е необходимо да се направят някои изследвания. Тества се састоянието но скалпа, за да се определи кои вещества липсват на организма и най-често се препоръчва засилен прием на мултивитамини и минерали. Ролята на психотерапията също е иначителна, тъй като с подобряване на психологическото състояние се подобрява и общото здравословно състояние на пациента

  Профилактиката е от първостепенно значение. Когато плешивостта е цялостна, вече е много трудно да се помогне. Трябва да се мисли за възстановяване на общия баланс на организма преди разстройството на здравето да е взело връх. Във връзка с това се предлагат мерки за общо засилване. На първо място, трябва периодично да се прави консултация с лекар природолечител, за да се следи общото здраве на организма. Там ще се направи и индивидуална програма за профилактика и лечение.

  Освен това всеки сам трябва да си прави равносметка какво се е случило в близко или по-далечно минало около него, което би могло да разстрои здравето му. Трябва добре да се премисля и с помощта на лекаря да се взема правилно решение.

  Важно е също косата винаги да се поддържа чиста, като за предпочитане е тя да се мие с хума или яйчен жълтък, с използване на индивидуални кърпи, гребени /четки за коса/, шапки. Враг на косата е и силното слънце. За целта или се избягват горещите часове, или се носи лека платнена шапка, или чадър за слънце. Добре се отразява и честото овлажняване на корените на косата. Масажирането и ресането на косата с подходяща четка заздравява корените, като засилва кръвообращението на кожата. В профилактиката влиза и достатъчният прием на вода и други течности през деня /1,5 – 2 литра/.

  Медикаментозно лечение

  Косопадът следствие на Telogen effluvium и медикаментозна употреба обикновено не се нуждае от лечение, освен прекъсване на употребата на проблемния медикамент. Ограничаването на травмата и експозицията на химични агенти (употреба на сешоар, преса за коса, боя за коса и т.н) може да ограничи или спре косопада.

  Косопадът следствие на лошо хранене и подлежащо заболяване обикновено спира след назначаването на здравословна диета и лечението на съответното заболяване. Лечението на гъбичните инфекции на скалпа изисква приемането на орален медикамент (Lamisil, Itraconazole, ketoconazole и др.) в продължение на 6 до 12 седмици. Алопецията се повлиява и от кортикостероиди, инжектирани или нанесени върху кожата. Други терапевтични подходи са лечение с anthralin, minoxidil или комбинация.

  Голяма част от мъжете и жените с наследствено-полов тип оплешивяване не търсят медицинска помощ, макар че такава може да бъде оказана. Най-често за този тип оплешивяване се използва топикално (локално) minoxidil (Rogaine) или (при мъже само ) орално finasteride (Propecia, Proscar). Напоследък популярност набират присаждането на коса или хирургичните интервенции за намаляване на скалпа.

  Огромна част пт проблемите като косопад и оплешивяване вече се третират изключително успешно и с продукти срещу косопад, на базата на съставки като:

  • ниацин
  • биотин
  • екстракти от коприва
  • бета ситостерол и други
 • DHT блокерите например, ефективно спират изтъняването и загубата на коса. Блокира се синтеза на DHT (хормон, отговорен за косопада) с уникална патентована Trichogen® формула. Такива формули се намират в съвременните и работещи продукти на марките Anagen Research и DS Laboratories. Trichogen засилва притока на кръв към областта на скалпа. Това е един от уелнес помощните продукти – останалото е храненето, пълноценното и богато на макронутриенти хранене. Така се Подпомага растежа на нова коса, използвайки единствено натурални растителни съставки. Разгледайте продуктите срещу косопад тук.

  Хранително лечение

  Храненето срещу косопад (при плешивост е доказано, че е много трудно да се постигне обратен ефект) включва: хранене в зоната на лек калориен излишък от калории по отношение и на трите хранителни макринутриента – протеин, мазнини и въглехидрати. Кулинарно погледнат въпроса, нещата стоят по следния начин – яжте храни по-малко обработени в брашна, маринати и сосове. Оставете и дръжте скоростта на усвояване на веществата да бъде висока. По този начин ще държите и бърз метаболизъм и правилна обмяна. Макронутриентите ще хранят всяка клетка и тъкан с нормален темп. Нещо, което както писах по-горе е и част от причините за косопад.

  Физически упражнения и лечение

  Оптимално тежките фитнес занимания, насочени към хипертрофия и развитие на всякакъв вид тъкан са опция в уелнес лечението на коспад чрез фитнес ананеробни занимания. Използвайте работни повторения в диапазон 6-12, за да държите обмяната на веществата висока. Мускулите, както и дермата, с нейната космена покривка са тъкан, която изисква бързва обмяна. Бърза обмяна на веществата, чреч фитнес импулс и вид натурален стрес за адекватна реакция за част от методите ми за подобряване на космената покривка и здравина на косъма (вижте графиката със структурата и анатомията на косъма).

  Обратно към „Начална страница“.

  Публикувано от
  Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

  Архив