Пъстърва – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Пъстървата е студеноводна риба, която вирее в чисти и бистри води. Съществуват няколко вида пъстърви в търговската ни мрежа:

  • дъгова пъстърва
  • балканска пъстърва
  • хибридни пъстърви

Наричат пъстървата постна риба, заради ниското съдържание на мазнини. В природата пъстървата живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно. Това обуславя нейната форма, големина и вид на месото (нейната мускулатура).

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Диетичен начин на обработка

Най-добрият, бърз и ефективен начин за приготовление на пъстърва и нейните филета (без кожата) са печене на тефлонов тиган, фурна или скара.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на суровите пъстървови филета:

Приложение

Пъстървата е една от протеиновите и нискокалорични храни, които е добре редовно да включваме в хранителното ни меню. Подобно на сьомгата, и пъстървата е изключително полезна, предимно заради пълноценното си съдържание на омега-3 мастните киселини (въпреки ниските все пак стойности на мазнини, спрямо по-мазните риби).

Те са изключително важни за работата на сърцето и нервната система. Редовното ядене на пъстърва ще ни зарежда с нужния тонус, мозъка ни с енергия, а освен това ще накара косата и кожата ни да бъдат здрави. Омега-3 мастните киселини са безценни за сухата кожа, която има нужда от постоянно подхранване.

Пъстървата е пълноценен източник на протеин. Този вид хранителен ресурс е особено подходящ при казуси като:

Пъстървата, заради сравнително достъпната си цена и свойства, е широко приложима и в много други казуси.

Полезен микросъстав

Пъстървата се отличава със сравнително добри стойности на минерала селен (12.6 mcg), калций (43 mcg), фосфор (245 mcg), фолиева киселина (13 mcg), ретинол (17 mcg), калий (361 mg) и др.

Обратно към раздел “Хранене”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Яйца от пъдпъдък – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт Яйцата на пъдпъдъкът са птичи продукт. Сравнено с кокошите яйца, пъдпъдъчите се оказва, че имат в...