Как да направя правилно чийт хранене?

13/03/2022 / Уелнес и FAQ
Как да направя правилно чийт хранене?

Цял живот ли трябва съм на диета, след като искам да ям понякога наистина каквото си пожелая?

Въпросът пристигна от дама на 40 години, с малко наднормени килограми, но сериозна водна задръжка. Тя желае моята помощ, ще се възползва от индивидуалните ми услуги, но се възползва преди и това от консултациите ми, преди покупка на обслужване и програми, за да се информира в повече, за това какво предстои.

Какво е чийтинг хранене?

Чийтинг храненето е осъзнато хранене с калорични храни. Това могат да бъдат:

 • сладки храни
 • солени храни
 • конкретни кухни и блюда (азиатски храни, китайска храна и др.)
 • микс от храни, продукт н вашето собствено въбражение

То се прилага, когато човек спазва конкретна индивидуална стратегия на хранене, според поставена цел, в момент, в който същият този човек прецени, че е дошъл моментът на разнообразяване, с нещо дори калорично, вредно дори, за тялото ни – пица, кока-кола, бургер и т.н.

Диетично хранене и съчетаването на чийт храненето в лайфстайла ви

Никой не е казал, че цял живот трябва да сме диета. По-скоро, аз разглеждам ситуацията, коректно, по следния начин и се надявам, да се съгласите с това: вие имате цел, примерно. Ако това е да покачите мускулна маса или искате да отслабнете, съгласете се, нужен ви е план на хранене, който да спазвате. Без приложение и спазване, резултатите няма как да дойдат.

А сега си представете, че резултатите ви са налице! И те са факт, остлабнали сте, покачили сте тегло … да, сега е момента на въртжлежките … да ротирате диетичното хранене и тук-таме да внедрим варивата (боб, спагети, дюнери дори, пържени картофи и т.н.). Но знаете ли как?

Аз на това уча моите клиенти и затова правилно казах в своят отговор на моята потенциална клиентка, че ще има и време и място за чийтинг хранене, време за т.нар. “забранени храни”, “вредни храни” или просто казано – желани от вас храни. Те нямат хранителна полезна стойност, но хранят нашия мозък!

Интегрирането на чийтинг хранене, по правилния начин изисква похвати, познания и дори менторска подкрепа. Аз следя резултатите на всички мои онлайн клиенти, и спрямо тяхната трансформация и скорост до постигане на резултатите, давам преди и след това мое “разрешение”, насоки как да се изходи, но ето грубо и синтезирано моята визия:

Ако правим кетогенна диета

По-добре е да не правите чийтинг по време на целия процес на кетоза или да го направите за по-кратък период, отколкото да правите повече време на кетоза с измамни хранения между тях. Резултатите ще бъдат високо оценени в първия вариант. Нормално (имам предвид много висок % от случаите), когато човек прави чийтинх хранене, ако иска да се върне в кетоза, това може да отнеме много време и работа. Освен това симптомите, които тялото ни получава и които се проявяват по едно и също време на влизане и излизане от кетоза, са доста неблагодарни. Затова мисля, че има достатъчно причини да не мислите за извършване на зийтинг хранене в този момент. Искам изрично да уверя всички тук, че аз не работя с кето диети по време на индивидуална работа. Просто казвам, ако се прилага чийтинг, кога времево е най-добре и разбрахте защо. Заради процесите на кетоза, които трябва и да осмислят всичко до тук.

Ако някога сме имали проблеми с тревожността

За хора, които имат лош самоконтрол, които не могат да вземат само три супени лъжици сладолед, защото искат да го изядат цял, или когато поръчват пица, не могат да вземат само две парчета, защото също искате да ядете всичко – това не е много подходящ вариант, защото според моя опит не трябва да надвишавате два пъти калориите от най-високия прием за деня. Превишаването може да доведе до метаболитни проблеми като инсулинова резистентност, храносмилателен дискомфорт, чревна пропускливост (особено тези хора, които правят два пъти седмично чийт). Моят съвет е да не правите диетата твърде строга там, където има нужда да се правят тези чийт хранения, за да няма прекомерна консумация на храна извън качеството на храната.

Що се отнася до ползите, какво можем да получим чрез чийтинх хранене?

 • мотивационен фактор: това много често е, когато човек се опитва да спазва някои взискателни хранителни насоки от дълго време и, когато става трудно да продължим, когато спираме да бъдем обективни с резултатите ни и не виждаме напредък. Е, чийт хранене може да бъде необходимият стимул.
 • изключете психически: всичко, което е рутинно, неизбежно завършва с насищане – и диетата няма да е по-различна различна. Да не мислиш за калории веднъж седмично, да избягваш да не проверяваш етикетите, да знаеш, че защото включваш нещо, което не идва в диетата си и го правиш в “контролиран” начин. Няма да даде отрицателни резултати, със сигурност е положителния момент.

Изобщо, контролът на хормоните лептин и грелин, съответно подобряване на чувството за ситост и глад може да бъде много положителна стратегия, за да направи периодите на загуба на тегло по-устойчиви. Няма да спирам да обяснявам действието на лептин и грелин независимо, тъй като можете да го намерите в Google без проблем, това, което искам да разберете е, че чийтинг храненето може да бъде от полза за регулирането на двата хормона и което се отнася до цялостния набор от хранителен план.

Как трябва да се съсредоточим върху включването на чийтинг хранене?

Вече споменах някои малки стратегии, които трябва да се вземат предвид, за да се направи добър подход, но основно схемата, която намалява точките, които трябва да се вземат предвид, е следната:

 1. калориен дисконтрол на чийтинг храненето: не е ок да контролираме калориите през цялата седмица и изведнъж отново да контролираме калории, знаейки, че идва ред на чийтинг хранене. Не допускайте тази грешка и се осободете психичеки от това! 
 2. подход към физическите упражнения в резултат на чийтинг хранене: има два ключови момента за нашето чойтинг хранене, за да има по-добра цел. Първият солиден прием да е веднага след тренировка, което означава, че поради физиологична нужда генерираме по-малко отпадъци и усвояваме повече калории. И с подобен подход, около 3 часа преди тренировка (това ни дава време да направим храносмилането), за да може да послужи като метод за повишаване на производителността, особено ако идваме от диета, при която ограничаването на калориите е важно.
 3. не оставайте с желанието за копнеж след това – това е просто, не “избирайте качествата на чийтинг храната ви”, включете това, което най-много искате, без съзерцания. Отстранете чувството на безпокойство, насладете се на този момент!
 4. планирайте възможно гладуване (фастинг) въз основа на стомашно-чревни усещания.  Или ако сте повече като хората, които приемат твърде много чийтинг храни или повече като тези, които, когато напуснат линията на ежедневната качествена храна, имат бавно, тежко и продължително храносмилане. Обмислянето на въвеждането на гладуване от 8-14 часа след чийтинг храненето може да бъде от голяма полза за постигане на всички положителни точки по-горе. 

До тук, в рубриката:

И най-жавното – как да направите чийтинга си правилно, за да нямате угризения след това?

За да изпълните правилно чийтинх хранене, следвайте моите практически съвети, които споделям и на моите физически и онлайн клиенти:

 • изберете храните, с които искате да се наядете, буквално
 • техният обем не трябва да е по-малък т 600 мл обем и 600 грама тегло
 • имате 30 мин за действие
 • насладете му се!

Ако ми вярвате, приложете това. Т.е. не яжте 1 бонбон, изяжте 10! Не яжте само 1 вафла или малък дюнер, консумирайте повече. Колкото по-голям е обема на храната, толкова по-малка е вероятността стомаха ви да смогне да улавя калориите на мазнините или въглехидратите, от чийтинг храните ви. Това е също част от идеята – не само чийтинг хранене, но правилно приложен чийтинг, ок? В противен случай, нищо няма да направите и няма да успеете, защото усвояването на тази храна, ако го допуснете, ще задържи много вода и ще ви обезвери.

Обратно към “FAQ”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив