fbpx

Колко време продължава хранителният ви режим (диетата)?

Колко време продължава хранителният ви режим (диетата)?

диета

Какво е диета?

Често ми се случва да чувам “Ох, от понеделник съм на диета!”. Познато ви е нали? Ама каква диета – нисковъглехидратна, кетонна, протеинова, каква?

Истината е следната – хората изобщо не знаят значението на думата диета! В това съм категоричен, защото същите тези хора не знаят и нещо друго: целите на диетата.

Повечето тълкуват диетата, като ограничаване на храната изобщо, други си мислят, че спирането на сладкото е самата диета. Или трети си мислят, че диетата е единствено за отслабване. Тотално объркване и хаос царят, когато фриволно си избирате “диетата” за вас! Това е моето наблюдение. Становище и критика.

Наистина по-лесно е да не сте на диета. По-необременяващо е. По-здравословно е дори … И все пак: диета означава хранителна концепция. Това е също така план за изграждане на добри хранителни навици, хранителна култура и уважение към храната изобщо.

Целта ви определя “остротата” и ефективността на диетата ви, но основно ако тази същата цел е редукция на килограми. А вашата воля и старание, ще материализират вашата цел. Рaзбира се, една диета трябва да е изготвена, за да работи за вас. Вие имате индивидуални особености и метаболитни характеристики. Успехът на диетата зависи и от тях, както и от това, дали храната е изчислена за вашите нужди.

Колко продължава една диета? Продължителност на диетата.

Ако целта на диетата ви (хранителния режим) е сваляне на тегло (килограми, за сметка на ненужни мазнини), диетата може да продължи 1 месец, 2 месеца или 6 месеца. Редовно получавам всякакви запитвания – “Колко килограма мога да сваля с диета за 10 дена – ударно?”.

Как да отговоря, вие ми кажете? Ето какво се получава, когато сами изберете “вашата диета” – в повечето случаи, това е гладуването и ограничаването на храната:

Какво се губи след “диета”, при която сваляте 10 кг за 1-2 седмици?

• Вода – 2.5 кг
• Мазнини – 5 кг
• Мускули – 2.5 кг

Перфектни резултати нали? Казвате си, „Еееее, много добре, 10 кг за 1-2 седмици!”
Но не! Основен проблем – загуба на активна мусулна маса и вода, точно толкова, колкото и мазнини! Хмммм, така, така … 2.5 + 2.5 = 5 кг. В резултат какво имаме – виснала кожа!
Какво става след диетата?

Бързо възвръщане на тегло, за сметка на:

• Възвърната вода – 2.5 кг
• Качени мазнини – 7.5 кг
• Възвърнати мускули – 0 кг!

Резултат: повече мазнини и изгубена мускулна маса, т.е. по-лоша телесна конституция след диета! Гадно ви е нали?

5 причини, за да спазвате диета

Ползите от спазването на диета са много:

1. Чувствате се страхотно

2. Не покачвате излишни килограми

3. Държите в норма холестерола, контролирате кръвното налягане и захарта си

4. По-дейни сте, по-работоспособни

5. С по-голямо самочувствие сте и се чувствате дори по-секси

Как да спазваме диета, спрямо продължителността й?

Именно защото до тук набързо разгърнах темата диета при отслабване (проблемно тегло), сега ще разгърна темата за продължителността на диетите при различните казуси. Но нека довърша темата диета при отслабване.

Продължителност на диетите при отслабване

В зависимост от ненужните килограми, диетата трае от 1 до 5-6 месеца. Необходимо е диетата при проблемно тегло да е балансирана, не крайна! Защото си представете да свалите 15 кг от тялото си и си представете как кожата ви ще увисне, например … това няма да се случи обаче, ако се елиминират само и единствено подкожни и междумускулни мазнини. Затова се изразих коректно – балансиран режим, с идея, концепция и времетраене в посока на крайната цел. И все пак, продължителността на една такава диета не трябва да е повече от 6 месеца. След такъв период от време е нужна малка времева пауза и след това да се продължи наново, ако конкретния казус го изисква.

Продължителност на диетите при бременност

Диетата при бременност при всички положения не трае повече от 8-9 месеца! Реално, бременната жена се храни по диета, за да не наддава наистина ненужни килограми. Храната трябва да е балансирана в полза нуждите на плода и родителя. Калориите в диетата при бременност са променят за различните етапи. Но като говорим за продължителност, може да се предвидят и няколко месеца след бременността – за да бъде възстановяването още по-правилно и гарантирано.

Продължителност на диетите при безплодие

Диетата при установено безплодие може да отнеме повече време. Ако проблемите в оплодителните възможности са при мъжа, подобряването на спермограмата отнема от минимум 4 до 8 месеца. Но тук, споделям част от моя опит, при диетата се използват и задължително билкови продукти: хранителни добавки и билки. Следователно употребата на продуктите, съчетано с плана на хранене, се проследява. В първите 1-2 месеца храната катализира процесите в полза на производство на повече тестостерон, но след това,, трябва да се проследява качеството на сперматозоидите. Което изисква неписан срок от време (продължителност).

Продължителност на диетите при диабет

Продължителността на диетата при диабет зависи от това за кой вид диабет говорим. Но така или иначе, с 1-2 реда може да се заключи следното: диетата при диабет продължава дори цял живот, ако панкреаса е спрял своята функция напълно. Което доказва, че диетата е и стил на хранене.

Продължителност на диетите при детоксикация

Тук под детоксикация, разбирайте профилактика, прочистване на организма и т.н. Ако приемем, че 1 месец е нужен (минимум) само за да ускорим драстично обмяната на веществата (а не чрез гладуваме да прочистваме, напротив – ще забавим метаболизма), прочистващия ефект може да дойде и след 3-тия месец. Диетата при детоксиция включва и казуси на инфекции от бактерии. Т.е. процесът може да стане и досадно дълъг – вероятно 3-4 месеца.

Продължителност на диетите при хормонален дисбаланс

Подобно на диабета и детоксикацията, тези хранителни програми при установен хормонален дисбаланс (или проблем) могат и те да са за почти цял живот – например диетата при установен тироидит на Хашимото. Диети при нисък тестостерон например (за либидо проблеми) пък, отнемат не по-малко от 2 месеца работа с правилна храна. При климактериум – около 5-6 месеца. За след обременяване с хормони за ин-витро процедури, месеците старание с храната като похват, могат да са 7-8.

Продължителност на диетите при подагра и псориазис

Диетите при подагра или псориазис започват от 1 месец и завършват до 3 максимум. След това се изготвя нов план на хранене, много по-балансиран, но вече за почти цял живот.

Продължителност на диетите при рак

Диетите при рак (онкологични заболявания) могат да обхващат периода преди химио или лъчетарапии или периода след лечението. Разбира се, провеждал съм и диета преди каквото и да е било лечение, но при установен рак на щитовидната жлеза. Работата отне точно 6 месеца, докато падне размера на възела. Възстановяне след химиотерапия отнема около 3-4 месеца.

Продължителност на диетите при целулит

Диетата при целулит е с различна продължителност. Зависи от степента на целулита. По-леките форми отнемат 3-4 месеца, при други казуси – 7-8 месеца.

Разбира се, до тук споделените периоди и вдъхващи надежда срокове, са част от моята практика при рабпта с клиенти. Споделил съм средностатистически своят опит, затова вземете под внимание параметъра индивидуални особености. Той може да даде отклонение в данните описани тук.

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив