Фитнес тренировки на открито VS Тренировка във фитнес зала

Фитнес тренировки на открито VS Тренировка във фитнес зала

Има ли разлика между упражненията на закрито (фитнес) и на открито (лостове)?

Коя среда ви дава най-много ползи? В света на фитнеса се води дебат за това къде е най-добре да се упражнявате – навън или във фитнес? Има разлики в това как вашата среда влияе върху качеството на тренировките ви и върху вашето психическо и физическо здраве, така че нека да разгледаме плюсовете и минусите на всеки тип тренировка. За мен и едната и другата практика имат чар и в изводите накрая, ще обобщя визията  си.

Плюсове и минуси на упражненията на открито

Подобрено психическо благосъстояние

В сравнение с упражненията на закрито, проучване показват, че упражненията в „естествена среда“ са свързани с „по-голямо чувство на съживяване и положителна ангажираност, намалено напрежение, объркване, гняв и депресия“ и повече енергия. Знаете – чист въздух, слънце – все положителни неща. Заата не ги предлага тези обстоятества! 

Хората в проучването, които са спортували навън, са се чувствали по-щастливи, по-доволни и са искали да повторят дейността на по-късна дата. Други малки проучвания показват намалени нива на кортизол, хормонът, който предизвиква стрес, след тренировка навън в сравнение с вътре.

По-напрегнати, по-дълги тренировки

Бегачите на открито са склонни да огъват глезените си повече и да харчат повече енергия в сравнение с бегачите в зала на пътека. Доказано е също така, че велосипедистите изгарят повече калории, когато карат на открито. Тук допускам, че аргумент е повечето кислород в натурална среда, който окислява и мазнините. Друго проучване показва, че хората, които спортуват навън, го правят по-дълго (времево). Участниците в проучването са наблюдавали активността си в продължение на една седмица; хората, които спортуваха навън, са прекарвали средно 30 минути повече за упражнения от тези, които са тренирали във затворено помещение и вътре.

Прием на витамин D

Това е просто – излизането навън означава излагане на слънце, което ви дава витамин D. Телата ни се нуждаят от витамин D, за да абсорбират калций за силен растеж на костите.

Безплатно е!

Едно от предимствата на упражненията на открито е възможността просто да излезете от дома си и да тръгнете! Не е нужно членство за зала (разбирайте ежемесечни абонаменти за карта за фитнеса), за да ходите, да бягате, да карате колело или да извършвате друга дейност. Просто това можете да го правите и навън! 

Изводи: ползите на открито

Ако упражнението навън е вашето решение, трябва да сте подготвени за всякакъв вид време. Това също означава, че животът в град или силно населен район ще ви изложи на замърсители на въздуха и възможни алергени.

Основен минус

Фитнес тренировките на открито все пак не могат да предоставят натоварвания върху мускулите под всякакви ъгли! Визирам например пейка с чупеща глава – при избутване на дъмбели, с такава лежанка можем да правим както горна, така и средна и долна част. Вътрешна, чрез флайс, вътрешна гора с избутване на едностранно натоварена щанга и т.н.

Климатичните обстоятелства са важни също! Не можем да тренираме за здраве при температури около 5 градуса, крайно непрепоръчителни са при минусови и около 0 градуса.

Кои са най-честите тренировки на открито, които можете да изпълнявате?

Определено това са тренировките на лостове и успоредки. Както и други видове приложения: добавени ниски лостове, пейки за подскоци и напади за бедра, халки, гуми и пр.

Ако използвате фитнес упражнения, които могат да се изпълняват на открито (дори и във вашия двор), определено ефективността им тук ще е в пъти по ползотворна за вас!

Фитнес упражнения, които могат да се изпълняват на открито:

 • лицеви опори (гърди)
 • набирания (гръб)
 • клек (бедра)
 • кофички (гърди и трицепси)

Плюсове и минуси на упражненията на закрито

Контролирана среда

Упражнението във фитнес зала или вътре означава, че (най-вероятно) имате климатик и топлина, за да направите въздуха удобен. Не е нужно да се притеснявате за дъжд, сняг или топлина. Ако живеете в град, бягството до по-чистия въздух във фитнес зала също може да бъде благословия за всеки, страдащ от астма, алергии и други дихателни проблеми.

Наличие на групови класове

Изследванията показват, че груповите упражнения помагат да се научи на отчетност, като същевременно дава на участниците безопасна и ефективна тренировка. Ходенето на уроци като йога, зумба и кикбокс може да привлече хора, които не обичат да бягат или да се разхождат навън.

Достъп до съоръжения

Във фитнес зала можете да използвате сауни, душове и дори спа центрове. Ако спрете да упражнявате по пътя си на работа, това може да е много необходима бонус, за да можете да влезете в тренировката си и да се почистите, преди да се отправите към офиса. 

Изводи: разходи

Месечните и годишните такси за членство във фитнес зала варират в широки граници в зависимост от местоположението, но средната месечна такса за членство във фитнес зала варира от $ 40 до $ 50. Добавянето на такси за започване може да доведе до общо $ 800 на година.

Основен минус

Фитнес тренировките на закрито не дават онзи заряд, който ще получите ако сте под лъчите на слънцето. Изиксват посещение на фитнес център, около 1 час време за посещение на залата, за да оползотворите тренировката.

Кои са най-честите тренировки в зала, които можете да изпълнявате?

Определено това са работата с щанги, дъмбели и машини!

Лостове, успоредки и кардио на открито VS Фитнес зала и кардио

Време е за анализ и обобшение на най-често задавините въпроси:

Кои тренировки са по-функционални: на открито или във фитнеса?

Функционалността е съвкупност от тренирани и нахранени мускулни влакна. Съчетанието от упражнения, работни повторения, почивки между сериите, ъгъл на натоварване и т.н. определя кои снопове мускулни влакна ще засегнем. Ако се съчатаят и 2-те методики, резултат е отличен. Нито лостовете, нито фитнес тренировките в зала ще дадат функционалност.

Кои тренировки горят повече калории и с кои се отслабва по-бързо?

Определено тези на открито. Но там набора от упражнения е по-малък. Но, именно съчетанието може да направи уникален работещ тандем: тренировки от по 70-80 минути в зала, съчетани с 2 такива на открито за по 30-40 минути. Различна интензивност, която ще натовари различни мускулни влакна. Преди малко не казах ли, че това е функционалност?

Кои тренировки оформят (мускулна маса) тялото?

Мускулите се оформят с базови фитнес упражнения. Това са всички многоставни упражнения: клек, лицеви опори, набирания. Тези упражнения, могат да се изпълняват и на открито и във фитнес зала. Тренировката на открито ще даде екстремна мъртва точка в движението, максимално натурално и ендогенно. Фитнес залата ще даде ултра специфична изолация, за детайлизиране на мускула и неговото вработване. Не бъркайте това с релефа! И пак извода мисля, че е ясен. Нали?

Вие какво препоръчвате Белчо? Тренировки на открито, на лостове, кардио навън или фитнес зала?

Преди всичко, за да имате резултати, хранете се по правилата, независимо дали ще тренирате фитнес на открито или във фитнес зала. Следвайте тези правила:

Препоръчвам за месеците май и юни, както и септември и октомври задължително комбиниране, микс от занимания между фитнес тренировки на открито с такива, които се провеждат във фитнес зала. Ползи имат и двата типа натоварвания и да се сравняват кой е по-най, за мен не е коректно.

Поне това правя при работа с клиенти и в „Клубно членство“ – разпределям след внимателен одит и анализ напредъка на клиента ми, от какво има нужда повече той. Изслушвам неговите обстоятелства и така действам. Това обаче, мога да направя, само ако работя по конкретен казус!

Ако искаш моето индивидуално вече мнение за теб, по което и да е време в годината и формата и целите ти – защо не грабнеш консултация без ангажимент с мен?

Обратно към раздел „Фитнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Кардио и фитнес тренировки съвместими с ежедневието на работещ човек | BelchoHristov.Com май 26, 2021 (09:57)

   […] – фитнес (в зала или на открио) […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив