Основни хранителни вещества: протеини, въглехидрати и мазнини

Основни-хранителни-макронутриенти

Основните хранителни вещества

Макар и всеки ден ние да ядем и консумираме храна, колкото и разнообразна да е тя, фундамента й се състои от 3 основни хранителни източника. Специалистите по диетика и мои колеги ги наричат макронутриенти. Тук аз искам да ги разглеждаме с техните първородни “имена”, а именно:

  • белтъчини
  • въглехидрати
  • мазнини

Тези 3 хранителни компонентна съществуват неслучайно във природата – техният прием е жизненоважен, защото и трите структури вещества участват в редица нужди и процеси в човешкото тяло, с които ще ви запозная в следващите редове. Общото между протеините, въглехидратите и мазнините е техният анаболен (строителен) замисъл, различното е в техният химически строеж и от тук свойствата.

Най-трудното в изготвянето на хранителни програми е вечния дебат около съотношението им за цялото меню на хранене. Но едно е сигурно – тяхната липса или драстично намаляне като количество чрез храната е пагубно за човешкия организъм и твърде нежелателно. Все пак фитнес любителите от своя страна желаят и материалният ефект, т.е. те са по-склонни на такива крайности (диети с къс отрязък от време), но все пак трябва да се внимава. Най-важното е да съумеете да запазите баланса между тях (протеините, въглехидратите и мазнините) и да не ги изключвате от менюто си! ЕТо защо:

Белтъчини – описание

Те са строителите на тъканите и органите. Само и единствено протеините и техните аминокиселини са материала от който се гради всичко. Ето защо без протеини, няма да имате нито мускулен растеж, нито красиви и изчистени мускули! В крайност, протеините се използват и като енергиен източник, особено когато консумираме по-малко въглехидрати. Но главното им предназначение е строителната функция.

Въглехидрати – описание

Горивото за клетката и тялото! Въглехидратите са съединения на въглерода с водата и изградени от глюкоза, въглехидратите са важни за всички жизнени процеси в тялото! ето защо те не трябва също да бъдат изключвани от диетите. Ако това се наложи, трябва да е отново за кратко време, правилно планирано и осъществено. Въглехидратите се усвояват както бързо, така и плавно или бавно. Служат за енергиен източник (гликогеновите молекули) и чрез това тяхно свойство, ние осъществяваме механичната и физичека работа – движението, тренировките – всичко. Основен недостатък е, че при тяхното прекалено често и в големи количества консумиране, излишъкът от тази “енергия” отива директно в преработена и образувана мазнина.

Мазнини – описание

Мазнините са с разнообразни свойства. И те могат да се използват за енергиен източник, макар и по-бавно и по-сложно да се осъществява това, но … най-важните им участия са тези в образуването на клетъчните мембрани, стероидни хормони и усвояването на витамините А, D, E и K. И мазнините, както въглехидратите трябва да бъдат внимателно и дозирано консумирани. В противен случай те веднага отиват като склад за енергия – под формата на подкожна мазнина.

Къде да открием протеините, въглехидратите и мазнините? В кои храни?

Източници на протеин

Това са всички бели меса като пилешкото, в червените като телешкото, пуешкото, конското, в заешкото и дивечовите животни (елен, сърна, прасе). Отличен източник на протеин са яйцата и яйчния белтък, извара и всички риби.

Източници на въглехидрати

От простите въглехидрати това са всички плодове (плодовата захар), а от комплексните това са овесените ядки, картофите, нахута, фасула, ориза, макаронените изделия и спагети.

Източници на мазнини

Перфектни източници за всички растително, като авокадо, маслини, зехтин. Мазнини от естествен произход се намират и във рибата и по-тлъстите меса, но с тях трябва да се внимава. Ядките и зехтина нека ви бъдат приоритет в диетите.

Обратно към раздел “Хранене”.

Архив статии