Индивидуална фитнес програма (за приложение в домашни условия и др.)

Индивидуална фитнес програма (за приложение в домашни условия и др.)

За организирането и провеждането на ефективна и същевременно безопасна фитнес тренировка (за приложение в домашни условия или за фитнес зала) е необходимо познаването и съблюдаването на индивидуалните особености на всеки трениращ (мъж, жена, момче или момиче и т.н.). В този случай, една фитнес програма се изготвя, за да се спазва, съгласно:

 • индивидуалните желания, потребности и поставени цели – например, това могат да са подобряване на работоспособността, намаляване на телесните мазнини, оформяне на телосложението, натрупване на мускулна маса и други;
 • индивидуалната поносимост към натоварванията. Често тук се налага при работата ми с клиенти, да убеждавам, което не е мое задължение, а необхподимост – да се вслушат в съвета ми да подходят поетапно, правилно, за да извлекат траен ефект. Тук, аргументите ми са: ортопедична област – избор на упражнения, щадящи гръбначния стълб, при оплакване в болки в гърба; интернистката област – избягване на напрегнато дишане или високи стойности на кръвно налягане, при лица, заплашени от сърдечни проблеми;
 • билогична възраст – например различно дозиране на натоварванията, избор на упражнения, в зависимост от възрастовата група – деца, младежи, възрастни, старци;
 • тренировъчен стаж – опит и тренираност до момента;
 • психологически компонент – мотивация за тренировки, продължителността им и нагласата за дългосрочни цели. Пол – например, тук индивидуалното е проблемите с тазовото дъно, менструацията и по-малкото сила, от колкото самата разлика мъж-жена;
 • генетични предпоставки – при различни лица, мускулите реагират по различне начин, което води и до промяна да друг режим – този, на храненето. Или дължината на мускулните снопове, залавните места на мускулите и т.н;

Структурата на индивидуалната фитнес програма

Индивидуалната фитнес програма (дори за тренировки в домашни условия) e план, по който всеки трябва да се движи. Защо? Защото отговорът на тялото ви е важен, за да имате прогрес. Фитнес тренировката (в домашни условия или във фитнес зала) е стрес за организма и тялото (в частност мускулатурата). В тази връзка, стресът, трябва да е планиран именно на база гореспоменатите принципи и стуктурата на тази фитнес програма:

 • индивидуалната фитнес програма може да съдържа само базови фитнес упражнения
 • индивидуалната фитнес програма може да съдържа микс от базови с изолиращи движения
 • индивидуалната фитнес програма може да съдържа само изолиращи движения
 • индивидуалната фитнес програма може да плиометрична тренировка и т.н.
ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ

ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ

Фитнес | Кардио | Упражнения
Пакетно изготвяне на 3 програми, за максимално трайни и здравословни резултати

Подходът в индивидуалната фитнес програма

Подходът във една фитнес програма, индивидуална такава, за приложение в домашни условия или за приложение във фитнес зала е строго индивидуален. Някои фитнес упражнения не са за ежедневно прилагане, особено за жените.

Например, една жена кому й е нужно да прави непрекъснати бедрени латерални разгъвания … Защото има повечко мазнина или брич в бедрата ли? Не. Тази жена има повече мазнини в тази област не защото е не е правила точно това движение, а защото не е яла и изгаряла калориите от правилната храна. Не търсете причините на всяка цена в индивидулната програма за трениране, винаги, липсата на материални резултати е диетата, която е също индивидуална и тя трябва също да се планира.

Ежедневното „правене“ на упражнения, с подобни цели, наричам ги истерични (нескончаемо търсене на резултат с упражнения) на машината може да износи ставата! Именно защото то се прави с безкрайни повторения, всеки ден. Без цели … Но нали не дава резултат? Да, не дава. В тези случаи, индивидуалната фитнес програма има за цел да елиминира грешките в настоящата програма и да се подходи правилно. А правилно, означава и ефективно.

Начинът за индивидуалната фитнес програма

Колко е по-лесно, толкова е по-ефективно. Всичко на тази планета е на принципа на баланса. И с този факт, лично аз се съобразявам. Наичина да „заработи“ една фитнес програма е:

 • разбиване на тренировъчните дни в седмицата;
 • подреждането и разпределяне на натоварването по дни;
 • планиране на натоварването – тук долу ще видите видите в период от време как се планира времетраенето на една програма, за да дава програмата резултати;
 • калкулации – пресмятане обема свършена работа, изгорените калории, интензивностт. Фактори, които ако се пренебрегнат, обезателно обезмислят всичко. Казах всичко, нали?

Физика и програма с визия според изходната форма:

Физика и програма, променяна според развитието в движение:

Следене на резултата и надграждане в индивидуалната фитнес програма

Корекциитте, промените в една индивидуална фитнес програма (за натоварвания в домашни условия и/или фитнес зала) се правят на база следене на междинните резултати (аз го правя на база снимки, с които и илюзтрирам пред вас резултатите, с моите клинети). Тъй като тук говорим само за индивидуална фитнес програма, коректно е да кажа, че в голяма част материалните резултати се дължат на правилната диета.

Но … ето за примера се абстрахирам от това, да, една индивидуална фитнес програма би дала резултат до 7-ми или 14-ти ден. Защо не?! До деня в който аз виждам това, поместено като отзив, мнение от страна на фитнес клиента ми в неговия клубен профил.

Ако работя аз конкретно по казус на клиент, той от своя страна ми предоставя междинна форма. Онлайн или офлайн, той е желателно да ми предостави снимки. Ето например, как изцяло онлайн, надграждах индивидуално програмите на мой клиент, за да се стигне до таква промяна, при фитнес тренировки в домашни условия:

Ден 1:

Ден 180:

Търсеният ефект в индивидуалната фитнес програма

Е материалният! Промяната, новата визия, чувство, самочувствие – това търси всеки. За някои промяната може да се изпрзаява в:

 • здраволсовен ефект
 • ментална нагласа
 • по-голямо самочувствие
 • по-голяма работоспособност

Всъщност, ефекта се определя от целите – вижте началото. А начина по който това да стане факт са точно тези стъпки – на индивидуално структуриране на всичко онези стъпки, които правят една фитнес програма наистина индивидуална. Порпуснах ли нещо? А да! Тази програма, трябва да е изготвена от човек с богат опит, знания, креативност и умение за подход. Не казвам че съм, казвам просто кога програмата ще е работеща.

И все пак, планираните резултати …

Ами … те могат да са факт и за 24 дена дори, видно е от снимките. Резултатите, търсените такива са причина всяка индивидуална програма да бъде така структурирана, че те (резултатите) да са планирани и навреме. В противен случай, вие може би ще приложите поредната „индивидуална програма“. Факт!

Обратно към раздел „Фитнес“ и „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив