Какво да направите, ако усетите болки в ставите и тренирате фитнес?

Клас / Уелнес

Първото и най-личгочно нещо е да проверите веднага за причината – какъв е ендогенният характер за болката! И бъдете сигурни, че не фитнес тренировката е причина за вашата болка във ставите, а неправилна фитнес техника и цялостен сплит е причинила и изместила силата и натоварването върху ставите, а не върху мускулите или просто е дошло време за подхранване на ставата, чрез суплементи, заради износване на междуставното вещество.

Фитнес упражненията по никакъв начин на трябва да натоварват ставите и връзките ви! Ако това е факт, спрете да тренирате по този начин, преди да е станало късно.

Независимо целта, отслабване или мускулна маса или пък за тонус и здраве, твърде лошо е да считате за нормално, че фитнесът, след като е за здраве, че една от „ползите“ му е болка в ставите. Мускулното натоварване си е мускулно натоварване. А не ставно – за да ви болят ставите!

Когато тренирате за мускулна маса

  • Правете от 6 до 8 повторения за малките мускулни групи и от 6-8 до 10 за големите мускулни групи.

Когато тренирате за отслабване

  • Правете до 10 повторения за малките мускулни групи и до 12 за големите мускулни групи.

Когато тренирате за тонус и здраве

  • Правете до 12 повторения за малките мускулни групи и до 15 за големите мускулни групи.

И да се върнем на техниката … причина ли е тя са ставни болки?

Да! Вижте например фитнес упражнението трицепсово разгъване на скрипец. Аз заключвам ли ставата до край? Не! Причината – фитнес упражнението не трябва да натоварва ставата, както казах вече, а самия мускул. Заключване на ставата освен че прехвърля натоварването там, където не трябва, но и дава време за почивка на мускула, в рамките на работната серия. Нещо във което няма смисъл, двустранно погледнато.

Какво сочат работните повторения?

Ами това е работната ви тежест! Ако тя е прекомерна и не е за вас – то рано или късно във движението ви ще участва вашата става! Което е лошо да го допускате. Т.е. вие тренирате със работни килограми. Само вие ще разберете и знаете кои са те! Можете да изчислите с калкулаторите ми какво е работното ви максимално повторение и 60-70% от тази стойност е вашата работна тежест, с която можете спокойно да ползвате посочените по-горе упражнения, свързани с целите ви, за да ги осмислете. А и така ще запазите акцента върху мускула и преодолеете ненужни ставни оплаквания.

Изчисли
Метрично Имперично
Изгорени калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.
Изчисли
Метрично Имперично
Вашето максимално повторение е
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни

Какво сочи неправилната техника на движението?

Че сте на прав път – вие натоварвате излишно ставата! Веднага вижте как как да тренирате тук! Прочетете повече за техниките и я тренирайте тази техника, преди да тренирате тялото си.

Защото, ако задълбаем, повече сте „тренирали“ ставите, особено ако твърдите, че нямате резултат. Не – той идва със подхода, а вие сте нямали подход!

Какво да направим, ако установим болки в ставите, все пак?

Започнете веднага прием на хранителни добавки! Един добър курс отнема 2 месеца. През това време, вие ще отделите повече внимание върху допълнителния прием на:

  • глюкозамин
  • хондроитин
  • MSM
  • колаген
  • босвелия и други

Ето ви няколко варианта:

Опция е, докато ползвате този вид продукти, да интегрирате малко повече кардио дейност в плита си. Причина – общите тонизиращи и витализиращи натоварвания завихрят кръвта равномерно из цялото тяло, конкретни фитнес упражнения локално. Така ще можете да помогнете на клинично качествените суровини да се насочат към проблемната зона.

Обрано към раздел „Уелнес“.