Велоергометър

Упражнение / Квадрицепси

Как да изпълним това кардио упражнение?

Избирайте преди всичко велоергометър с удобна и мека седалка. Специално за мъжете, твърдите повърхности и неудобни отливки на седалките натоварват излишно простатата. По-дългите сесии на колело доказват това негативно последствие и е описано всичко това в по-новите журнали по аеробика и производство на модерни и уелнес дизайни на седалките за колелета. Дори и пистовите такива.

При хората с по-едри бедра и надномерно тегло, неудобната седалка може пък да предизвика триене между кожата, от вътрешната страна на бедрата. Затова удобството ви е приоритет, дори и това да коства целия избор на оборудване за конкретна фитнес зала.

След като седнете удобно на колелото, се уверете, че краката ви стоят без напрежение в колянната става. Ако изпитвате такова неудобство, вдигнете и корегирайте височината на седалката от шиша. Разбира се и обратното – ако стъпалата ви едвам докосват педалите, свалете.

Ходилото ви, трябва удобно да влезе в педала, който често е с ремък. Възглавничката на ходилото ви е тази, който трябва да усети допира с педала. И това е правилната ви позиция. Чрез натиск в тази зона и при добра височина на седалката (с оглед на горните ми насоки) вие ще педалирате правилно на велоергометъра!

Хванете рогата на колелото така, че да не изпитвате натоварване в кръста. Той не трябва да е извит, не трябва да гледате надолу, а нагоре. Заемете правилна и всъшност нормална извивка на врата, такава, че да гарантира отличен белодробен газообмен по време на кардиото, чрез което всъщност правилно тренирате и сърдечно-съдовата система. Дишайте ритмично и не накъсвайте поемането и издишването на въздуха. При нужда – пийте вода. Хидратацията е задължителна, във всеки един момент на физиологична ваща нужда. Следвайте и тези 2 важни уаказания:

 • Дишате ритмично и дълбоко
 • Бъдете концентрирани по време на кардио сесията

Велоергометъра е като цяло най-жалещ ви от към физически усилия кардио уред. При положение че правилно педалирате, чрез възглавничката на стъпалата си, натоварването трябва да засяга единствено външаната част на бедрата ви и предната част в зоната на Vastus-ите.

ВНИМАНИЕ: моля – проверете преди ползване на кардио уреда, дали е в техническа изправност.

Важни насоки

 • Дръжте непресъснато фокуса върху натоварването
 • Не нарушавайте връзката мозък-мускул
 • Изпълнявайте посочените минути натоварване
 • Не правете излишни други движения

Вариации

 1. Можете да използвате по-висока скорост
 2. Можете да използвате по-различен наклон на седалката
 3. Можете да периодизирате интервалите натоварване (HIIT)
 4. Можете да използвате тежести в глезените

Примерни варианти за изпълнение на кардио тренировка на бягаща пътека

Те са:

 • Активно педалиране
 • Плавно педалиране
 • Активно педалиране в комбинация с бързо до плавно педалиране

Разбира се, колелото е приложимо и най-правилното решение за всички трениращи, които усещат проблеми и с вестибуларния апарат. В противен случай, ако желаете повече натоварване, насочете се към бягаща пътека или кростренажор.