Супена диета (диета със супи) – описание, ползи и проложение

Супена диета (диета със супи) – описание, ползи и проложение

Супената диета обикновено е краткосрочен хранителен план, предназначен да помогне на хората да отслабнат бързо. Вместо една официална супена диета, има няколко диети на основата на супа.

Докато някои включват само ядене на супа по време на диетата, други също включват ограничен списък от допустими храни. Тъй като идеята е да отслабнете бързо, повечето от тези диети са предназначени да продължат само 5-10 дни.

Тази статия ще направи преглед на различните видове супени диети, плюсовете и минусите на тези диети и дали супата е ефективна за отслабването или покачването на тегло. Т.е. дали има смисъл изобщо от супа, в диетата ни?

Видове супени диети

Има много видове супени диети, като някои от най-популярните са изброени по-долу. Само имайте предвид, че понастоящем няма изследвания за ефективността на тези специфични диети. Визирам за трайното отслабване, особено ако то е приложено и с цел рекомпозиция на телесния състав

Диета на основата на бульон

Супените диети на базата на бульон обикновено продължават 7 дни. Някои обаче могат да продължат до 10-14 дни. През това време привържениците на тази супена диета, базирана на бульон, твърдят, че можете да загубите до 4, 5 или 9 килограма тегло (тук не се визира подкожна мазнина, висцерална такава, а просто тегло).

При супена диета на основата на бульон супите на основата на крем са ограничени, тъй като имат по-високо съдържание на калории и мазнини. Вместо това се насърчавате да консумирате домашно приготвени или консервирани супи на базата на бульон, които включват зеленчуци и протеини. Докато някои програми препоръчват да се консумират само супи на базата на бульон, други може да позволяват малки количества нискокалорични опции като постни протеини, зеленчуци без нишесте и обезмаслени млечни продукти.

Диета от боб супа (чорба)

Една от най-популярните диети е със супа от боб. Диетата насърчава консумацията на бобена супа до два пъти на ден. В допълнение към супата имате право да консумирате всякакви безмаслени храни на растителна основа, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Въпреки че няма ограничение на калориите, диетата препоръчва да се ограничи приемът на калорични храни като сушени плодове и ядки за оптимални резултати при отслабване.

За разлика от другите супени диети, тази е предназначена да бъде преход през целия живот към растителна диета. Привържениците на тази диета твърдят, че можете да отслабнете с 4-7 кг само през първата седмица. Понастоящем няма изследвания за диетата със супа от боб.  Растителните диети обаче са свързани с ползи за отслабването и здраве на сърцето.

Преди да продължите, знайте, че супената диета заема 1 или 2 седмици място във вашата стратегия на хранене. Винаги, супата можете да я интегрирате като част от вашето чийтинг хранене обаче, с което да разнообразите менюто, докато се движите с диета според вашите клетъчни нужди.

Зелева супена диета

Една от най-популярните супени диети, диетата със зелева супа е 7-дневен хранителен план, който включва ядене на супа на базата на пиле или зеленчуков бульон, която съдържа основно зеле и други зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати. В допълнение към зелевата супа можете да имате и една или две други нискокалорични храни, като обезмаслено мляко или листни зеленчуци. Ако внимателно спазвате плана за хранене, диетата твърди, че можете да загубите до 4-5 килограма за 7 дни.

Диета с пилешка супа

Диетата с пилешка супа е 7-дневна диета за отслабване, която включва ядене на пилешка супа за всяко хранене с изключение на закуска. За сутрешното си хранене можете да изберете от пет нискокалорични варианта, които включват храни като обезмаслено мляко и кисело мляко, обезмаслено сирене, пълнозърнести зърнени храни или хляб и пресни плодове. През останалата част от деня диетата препоръчва да се консумират чести малки порции домашна пилешка супа през целия ден.

Като яде малки, чести порции супа, диетата твърди, че ще помогне за намаляване на апетита и ще насърчи чувството за ситост. Самата супа е с ниско съдържание на калории и въглехидрати, тъй като се прави с бульон, варено пилешко месо, аромати като чесън и лук и много зеленчуци, които не съдържат скорбяла, включително моркови, ряпа, броколи и зелени ядки.

Кето супena диета

Проектирана за тези, които следват кетогенна (кето) и палео диета, диетата с кето супа твърди, че може да помогне на хората да загубят до 4-5 килограма само за 5 дни! Както при общата кето диета, версията на супата е с ниско съдържание на въглехидрати, с високо съдържание на мазнини и с умерен протеин. Програмата осигурява 1200–1400 калории на ден, ограничава въглехидратите до 20 грама на ден и ограничава ядките, млечните продукти и изкуствените подсладители.

Планът препоръчва да се яде една и съща закуска всеки ден, която се състои от яйца, масло, бекон, авокадо и неподсладено бронирано кафе. Разрешена е и една лека закуска с ниско съдържание на въглехидрати, с високо съдържание на мазнини, като целина със салата от риба тон, подходяща за кето. През останалата част от деня ядете четири купи кето супа, разделени между обяд и вечеря. Рецептата за супа включва съставки като пиле, бекон, зехтин, пилешко, сушени домати, гъби и други зеленчуци и билки с ниско съдържание на въглехидрати.

Ефективни ли са супените диети за отслабване?

Наблюдателни проучвания са установили, че хората, които редовно консумират супа, обикновено имат по-нисък индекс на телесна маса и са по-малко склонни да имат затлъстяване в сравнение с тези, които изобщо не ядат супа. Определете и вие още сега вашият индекс:

Изчисли
Метрично Имперично
Вашият % телесни мазнини е
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Причината, поради която супата е свързана с по-ниско телесно тегло, е неизвестна. Някои изследвания предполагат, че супата може да помогне за увеличаване на чувството за ситост. По този начин, редовното ядене на супа може да помогне за намаляване на броя на калориите, които ядете на ден.

Важно е да се вземат предвид и други фактори, които биха могли да обяснят тази връзка, като културни или генетични различия между индивидите, които редовно ядат супа и тези, които не ядат. Като цяло са необходими по-строги и дългосрочни проучвания, за да се потвърдят потенциалните ползи от загуба на тегло от яденето на супа.

Друго нещо, което трябва да се отбележи, е, че не е доказано, че консумацията на супа намалява риска от метаболитен синдром, група състояния, които повишават риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2. Що се отнася до специфичните супени диети, понастоящем няма научни доказателства за тяхната ефективност при отслабване.

И все пак, тъй като повечето супени диети водят до значително намаляване на калориите, спазването им вероятно ще ви помогне да отслабнете.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ: свалянето на въпросните килограми от супена диета ще бъде за сметка на общо тегло, което включва: мазнини, ненужна вода (отчасти мускулна тъкан) и отпадни продукти от обмяната на вещества.

Ако след курс със супена диета не се подходи в посока клетъчно хранене според вашите собствени калории и пропорции макронутриенти, рискът от „Йо-йо“ ефект ще налице и много голям. Затова приложете индивидулна стратегия на хранене. Ако не можете сами – заложете на „Клубно членество“.

И колкото по-малко калории приемате чрез супата, толкова повече килограми ще загубите. Тъй като диетата със супа от боб се препоръчва за преминаване към растителен начин на хранене (заради медицински подбуди и препоръчки), тя може да има по-добър дългосрочен успех от останалите супени диети.

Потенциални ползи от супена диета

В допълнение към бързото отслабване, супените диети могат да предложат и допълнителни предимства, включително:

  • повишен прием на зеленчуци: зеленчуците осигуряват основни витамини и полезни растителни съединения. Освен това, увеличеният прием е свързан с намален риск от наддаване на тегло и затлъстяване;
  • повишен прием на фибри: тъй като те често са богати на зеленчуци и понякога съдържат боб, пълнозърнести храни или плодове, тези диети могат да осигурят прилично количество фибри, което може да помогне за намаляване на апетита;
  • повишен прием на вода: тези диети могат да подобрят приема на вода през целия ден. В допълнение към подпомагането на многобройни основни функции в тялото, изследванията показват, че увеличеният прием на вода може да помогне в усилията за отслабване;
  • лесни за спазване: както при другите модерни диети, супените диети обикновено имат строги указания, които ги правят лесни за спазване. Насърчавайте храненето на растителна основа. Някои, като диетата със супа с боб, могат да ви помогнат да преминете към по-растителен начин на хранене.
  • увеличен прием на течност: самият факт, че супата е на водна основа, с тази диета ще хидратирате тялото си по-добре, особено ако до преди това, не сте имали навици за правилно хидратиране и спазване на норми за водообмен;

Имайте предвид обаче, че едва 1 или 2 седмици увеличен прием на зеленчуци, фибри и вода е малко вероятно да има значими ползи за дългосрочното ви тегло и здраве, освен ако спазването на диетата не ви помогне да направите трайни промени в начина на живот.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив