Могат ли да са опасни за здравето фитнес суперсериите?

Клас / Фитнес тренировки

Във мой основен и стар материал, посветен на темата суперсерии бях написал:

В моят курс за фитнес треньор и диетолог, аз разглеждам суперсериите по следният начин:

 • суперсерии с базови фитнес движения – например клек с щанга зад врат с бенч прес за гърди. прилагал съм това с фитнес клиент, когато съм търсел повече кръв в мускулите цялостно.
 • суперсерии с изолиращи фитнес движения – например концентрично сгъване за бицепс с обратно сгъване на права щанга за предмишница. Прилагал съм това при работа с клиент във фаза на дълбок релеф.
 • суперсерии с базово и изолиращо фитнес движение – например френски преси за трицепс от тилен лег с екстензия с една ръка зад и над главата. Прилагал съм това при работа с фитнес клиент, дама, която иска да намали мазнините в областта на ръката.
 • суперсерии с голяма и малка мускулна група – например бенч прес и сгъване на щанга от стоеж. Прилагал съм това с фитнес клиент, който е бил в преходна фаза за релеф.
 • суперсерии за малки мускулни групи – например раменни разтваряния в страни с трапецовидни повдигания. прилагал съм това при рабиота с фитнес клиент, страдащ от плексит.
 • суперсерии за големи мускулни групи – например напади с дъмбели и чукчета. Прилагал съм това при работа с фитнес клиент, който подготвях за прием в армията на Франция – пехотинец.
 • суперсерии за различни топографски разположени мускулни групи – например флайс с дъмбели за горна част на гърдите с раменни разтваряния за задна част на рамената. Прилагал съм това при работа с фитнес клиент, когато е нямалао свободен уред/тежест във фитнес залата.
 • суперсерии според принципа „бутам-дърпам“ движения – например избутване от лег с чукчета. Прилагал съм това с дама, фитнес клиент, страдаща от рядко заболяване, чиято наша цел е била координация и баланс.
 • суперсерии с машини – например пек-дек машина с крънч коремни преси на машина. Прилагал съм този метод при работа с фитнес клиент, за възстановяване след инсулт и фитнес клиент, който имаше частична парализа, причинена от сериозна настинка.
 • суперсерии само със свободни тежести – например раменни преси с гири, в суперсерия с раменни разтваряния.

Виждате различни подразделения, в които от моята собствена практика като треньор съм прилагал в конекретни случаи. Виждате и че, трябва опит и похват за тяхното приложение. На това ще науча моите студенти, моите бъдещи ученици персонални треньори.

В тези случи се изисква пределна:

 • мотивация
 • концентрация
 • 100 % връзка мозък-мускул
 • правилна техника на изпълнение

Какво са другите ползи от суперсериите?

Затворете сега очи (разбира се, направете го след като изчететe този абзац, послушайте ме – направете го!), представете си че глeдате Discovery: вие „плувате“ сред мускулните снопове, нали? Представете си ги 3D – от най-горния пласт, до най-долния – направете една справка с погледа си. Има хиляди фибри, нали така?

Тези хиляди фибри са различни по топография и морфология. Видовете мускулни влакна за 3 вида:

 • бели – къси и дебели
 • червени – дълги и тънки
 • розови – междинни по дължина и дебелина

След като сте си представили тези фибри, сега си задайте въпросът: „Нали всички тези дфибри трябва да бъдат тренирани?“. Разбора се! За да бъдат натоварени те, се изсква и друг подход:

Повторенията имат значение

Суперсериите, за тях не сме уточнили още, с какви повторения да бъдат прилагани. Това зависи от:

 • целта ни
 • тренираността ни
 • възстановяването ни

Тези 3 фактора, определят колко повторения. Тези повторения определят кои фибри, от горепосочените ще натоварвате. Реално, това което тренираме и подаваме като сигнал, това ще видим след това в огледалото. Ако тренираме само с:

 • 8 повторения – влияем основно върху белите мускулни влкана и твърдостта на мускула.
 • 10 повторения – влияем основно върху розовите мускулни влакна и обема на мускула.
 • 12 повторения – влияем основно върху релефа на мускула и неговата еластичност.
 • 15 повторения – влияем основно върху повърхностният релеф и фитнес изглед на мускула.

Ето и моята илюстация за типовете мускулни влакна:

ВИДОВЕОПИСАНИЕ И ПОЛЗИ
Бързи влакна: (бели влакна)

Белите мускулни влакна се наричат още Fast-Twich влакна. Te са морфологично по-дебели влакна, с висока скорост на контракция и затова лесно се изморяват.

Бързо изчерпва техния наличен гликоген. Белите мускулни влакна допринасят за сила и бързина.

Натоварват се с брой повторения в диапазона 1-2-3-4-5-6-7 повторения – повече 50 % бързи влакна. Удачни за спортове като футбол, лека атлетика, щанги.
Бавни влакна: (червени влакна)


Червените мускулни влакна се наричат още Slow-Twich влакна. Te са морфологично по-тънки влакна, с ниска скорост на контракция и затова по-трудно се изморяват.

Бавно за изчерпва техния наличен гликоген. Червените мускулни влакна допринасят за издържливостта.

Натоварват се с брой повторения в диапазона 11-12 + повторения – повече бавни влакна. Удачни за спортове като джогинг, бягане, колоездене, плуване, маратон.
Междинни влакна: (розови влакна)

Розовите мускулни влакна се наричат още Slow/Fast-Twich влакна. Te са морфологичен междинен клас влакна, с средна скорост на контракция и затова по-постепенно се изморяват.

Плавно за изчерпва техния наличен гликоген. Розовите мускулни влакна допринасят за функциалността.

Натоварват се с брой повторения в диапазона 8-9-10 повторения – съотношение бързи/бавни влакна 50/50. Удачни за фитнес, бодибилдинг и от части кросфит.

Вижте цялата статия тук, а сега искам както да застана зад думите си, така да дам и малко повече анализ. В анализа ми, какви типове суперсерии съществуват, искам ясно да предупредя тези от вас, които нямат стаж!

Не прилагайте без опит суперсерия която е например бедра, с мускулна група рамена. И знаете ли защо? Не казвам, че методиката няма да работи или не е работеща, а подсказвам, че често начинаещите или средно-напредналите не са впрегнали цялата си концентрация и придобит опит.

Което може да доведе до травма! Защо? Ако тренирате бедрата и след това правите или искате да направите суперсерия с рамената, мислете по ето тази тема: за колко време кръвта от бедрата ще се пренасочи към рамената? Това е опасният момент. Кръвта пренася и транспортира кислорода, нищо друго. И точно заради това просто внимавайте.

За начина, който се осъществява кръвообръщението:

Мои колеги биолози, които се занимават с треньорска дейност, от чужбина, споделят, че не предпочитат да ползват при никакви условия повече толкова раздалечени мускулни групи в едн суперсерия, поради именно риска от травма. И виждате, че има резон!