SHIITAKE BIO – 45 КАПСУЛИ / 45 ДОЗИ

Ревю на Белчо Христов

SHIITAKE BIO – 45 КАПСУЛИ / 45 ДОЗИ

54.99 лв.

Shiitake Bio ® е витализираща гъба, в подкрепа на здравето на вашата имунна, нервна и сърдечно-съдова система:

✔️ Шийтаке е богата на биоактивни вещества;

✔️ има понижаващо холестерола действие

✔️ подпомага за нормалната функция на имунната система

✔️ поддържа нормален липидния метаболизъм

✔️ в поодкрепа за автономната нервна система и функцията на тимуса

✔️ с доказани регулаторни действия върху кръвообращението и свойствата на кръвта;

Партида: C22387 | Срок на годност: 10/2025 | SKU: 4926266002816

В наличност

Описание

В момента сме свидетели на нарастващ интерес от страна на здравен и нутрицевтичен свят към елементи, които доскоро бяха разглеждани и използвани само от традиционната ориенталска медицина. Този интерес проправи пътя за по-нататъшно изследване чрез модерни научни изследвания, които преди това са разглеждали само повърхностно и малко внимание на природните лекарства като същите „лечебни“ гъби.

Сред най-обмислените, като се има предвид и широко разпространената му консумация в храната, е шийтаке. Името “Shiitake” (с което е най-известно) произлиза от японската дума “shii”, която обозначава определен сорт кестеново дърво (Castanopsis cuspidata), и от думата “takeche”, която означава гъба. Шийтаке понякога се нарича още “Горска гъба” и “Шварцвалдска гъба”. В Китай, където също е широко култивирана, тя е известна като Shaingugu (pin yin = Shang Guor Shiang-ku), което означава “ароматна гъба”. Латинското наименование на шийтаке е “Lentinus edodes” (lent означава “гъвкав”, inus означава “наподобяващ” и edodes означава “ядлив”).

Характеризираща се с интензивен и приятен вкус, след обикновената гъба, тя изглежда е най-известната кулинарна гъба в света, а отглеждането й в Китай е дори по-старо от това на ориза. Дори в Съединените щати, както и в Европа, разпространението му се е увеличило значително.

Шийтаке расте спонтанно по стволовете на мъртви и умиращи дъбови и кестенови дървета; освен че има отличен вкус, той може да се похвали и с различни терапевтични свойства, които са били оценени още през епохата Мин. Характеристиките му са изследвани от 60-те години на миналия век, когато група японски епидемиолози отбелязват, че в два изолирани планински района дегенеративните патологии практически липсват. Учените открили, че основната дейност и в двата района е свързана с отглеждането на шиитаке, което жителите обикновено използват в ежедневната си диета. Shiitake се гордее с истинска традиция като медицинска гъба, използвана от векове в TCM (традиционната китайска медицина), а също и в японските медицински среди.

Характерните му свойства имат превантивно здравословно въздействие, съдържа много ценни биоактивни вещества и има висока хранителна стойност. Съдържа всички незаменими аминокиселини, включително “еритаденин”, много специфична аминокиселина, за която се смята, че има ефект на понижаване на холестерола, както и съдържание на ß-глюкани и полизахариди (като лентинан), които подсилват имунната система. В изсушен вид съдържа още витамин D и 58-60% въглехидрати, 20-23% протеини, 9-10% фибри и 3-4% липиди. Гъбата Шийтаке е отличен източник на витамини като витамин Е и по-специално на провитамин D (ергостерол), който се превръща в калциферол (витамин D2) в присъствието на ултравиолетова светлина. Съдържа и витамини от група В (В1, В2, В3, В12 и пантотенова киселина). Освен това е богата на минерали, включително желязо, манган, калий, калций, магнезий, мед, фосфор и цинк.

В традиционната китайска медицина шийтаке се използва при проблеми, свързани с липидния метаболизъм и при грип. Освен това се смята, че “съживява” кръвта, като осигурява жизнена енергия и премахва глада, както и че се смята за лекарство срещу обикновена настинка. Всъщност традиционната ориенталска медицина казва, че стимулира “Чи”, първичната жизнена енергия, която оживява тялото и го свързва с живия космос. Основното му действие остава поддържането на имунната система, въпреки че тя се нуждае и зависи от активна автономна нервна система, от хипофизно-надбъбречната ос в добро състояние и от функциониращ тимус.

От химическа гледна точка тайната на полезните свойства, които засягат практически всички лечебни гъби, се крие в наличието на полизахариди. Това са макромолекули със силно променлива структура, състоящи се от повтаряща се последователност от захари с многобройни порции кислород вътре, които, когато се разграждат от тялото, се освобождават и абсорбират на клетъчно ниво. Всъщност, организъм, който не е достатъчно подхранван с кислород, има тенденция да утаява дегенеративни състояния, които благоприятстват появата на рак, сърдечни заболявания, имунни нарушения и диабет.

Микотерапията учи, че бета-глюканите, присъстващи също в Shiitake, които представляват полизахаридите, които изграждат клетъчната стена на гъбите, имат способността да насърчават и активират имунните клетки в присъствието на инфекциозни, вирусни, бактериални и гъбични заболявания. Те често са склонни да се свързват с протеини, като образуват протеогликани, вещества с по-мощно имуномодулиращо действие от обикновените бета-глюкани. Те са в състояние да увеличат присъствието на макрофаги клетки, NK и субпопулации на хелперни Т клетки в тялото.

Проучванията върху отделните компоненти на лекарствените гъби и тяхното синергично и терапевтично действие все още продължават. Днес обаче шийтаке може да се похвали и с интересна колекция от изследвания, потвърждаващи многобройните му ползи за здравето, в допълнение към ефективното му имуномодулиращо действие срещу настинки, грип, бронхит и ринит. В това отношение той се използва и в антивирусен и антибактериален контекст, борейки се с Escherichia coli, херпес симплекс и Staphylococcus aureus. Той също така се бори с някои гъбични инфекции като кандида, защото действа на червата като “пребиотик”, насърчавайки образуването на добра чревна бактериална флора. Сред най-интересните биоактивни вещества заедно с лентинана е преди всичко еритаденинът, който ускорява метаболизма на холестерола, противодействайки на артериосклерозата. Всъщност в микотерапията тази гъба също се приписва като притежаваща хипохолестеролизиращи и поддържащи свойства при лечението на сърдечно-съдови заболявания и помага в борбата с атеросклерозата.

Всъщност тази гъба също така подобрява липидния профил на кръвта, понижавайки триглицеридите, общия холестерол и повишавайки нивата на добрия холестерол, HDL. Следователно, благодарение на Shiitake, холестеролните отлагания могат да се държат под по-добър контрол, предотвратявайки появата на артериосклероза чрез борба с нейната патогенеза. По този начин се наблюдава значително подобрение на хипертонията, причинена от холестеролови отлагания по стените на съдовете. Еритаденинът също би имал антитромботични свойства, тъй като би разредил кръвта, инхибирайки агрегацията на тромбоцитите.

Продуктът е регистриран и одобрен от Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ). Детайли:

ИМЕ НА ПРОДУКТА: Шийтаке Био /Хранителна добавка/

НОМЕР НА ВПИСВАНЕ НА ПРОДУКТА: Т242305555

ДАТА НА ВПИСВАНЕ НА ПРОДУКТА: 03/11/2023 г

ВИД РАЗФАСОВКА (НА ПРОДУКТА): 45 капсули | ДОЗИ В ОПАКОВКА: 45

ПРОИЗВОДИТЕЛ: Yamamoto Research / ДЪРЖАВА: Италия

СЪСТАВКИ В ПРЕПОРЪЧИТЕЛНАТА ДНЕВНА ДОЗА: СЪДЪРЖАНИЕ НА АКТИВНИЯ СЪСТАВ ВЪВ ДОЗА: (1 КАПСУЛА)

Органично Шийтаке – 500 мг

ДЕТАЙЛЕН СЪСТАВ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪСЪАВКИ:

Шийтаке (Lentinula edodes (Berk.) Pegler) плодни тела на прах* капсула (глазиращ агент: хидрокси-пропил-метил целулоза) прежелатинизирано царевично нишесте

*От биологично земеделие: IT BIO 006 – E2784

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

За подсилване имунните сили на организма.

НАЧИН НА ПРИЕМ:

 Приемайте по 1 капсула дневно.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ:

Продуктът да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Продуктът да не се използва като заместител на разнообразното хране Не се препоръчва за деца или бременни жени. Не привишавайте препоръчителна дневна доза!

ВНОСИТЕЛ: 

“Биг Бой Шоп” ООД – гр. Стара Загора, ул “Рила” – №8

СКЛАД:

“Биг Бой Шоп” ООД – гр. Варна, бул. “Чаталджа” – №20 – регистрация № 03090176

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “SHIITAKE BIO – 45 КАПСУЛИ / 45 ДОЗИ”