Трябва ли да вдигнем пулса си преди тренировка?

09/03/2022 / Уелнес и FAQ
Трябва ли да вдигнем пулса си преди тренировка?

Преди тренировка, ние трябва да загреем цялостно! Това е първото нещо, което сме длъжни да направим, за да избегнем травмите. По-долу споделям видео на цялостна загрявка, а тук, на мускулна и специфична такава:

Каква е идеята на това, да вдигаме пулса?

Сама по себе си, цялостната загрявка, вдига пулса, което е нормално. Но ако разбирам въпроса така:

Трябва ли да вдигнем пулса си рязко и бързо, да тренираме по-интензивно, за резултати?

Отговорът е не! Дайте шанс на тренировката сама да води, а рязкото повишаване на пусла ще намали притока на кислород в системата. Ще се наруши веnтилацията на кислород (моля, вижте и статията), което ще обезмисли всичко.

Цялата статия за пулс и как се измерва той, следете тук.

По-важно е обема кислород, който поемаме!

Или казано накратко, ако вдигнем пулса, рязко и до високи нива, мислейки си че ще сме по-успешни на тренировката, грешите. По-оптималния пулс, ще вкара повече кислород в тялото ни, за разлика при повишен пулс. Колкото сме по-задъхани, толкова по-малко кислород влиза в системата.

До тук във FAQ:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив