Опасна или полезна е термогенезата за отслабването?

19/03/2022 / Уелнес и FAQ
Опасна или полезна е термогенезата за отслабването?

ТЕРМОГЕНЕЗА

Буквално термогенеза означава производство на топлина. Термогенезата показва и е много интересен метаболитен процес. В тази статия ще откриете каква роля играе в контекста на енергийния баланс термогенезата и какви са начините да гo активирате и да използвате ползите му за здравето.

Темата за термогенезата встъпи към мен, от потециален клиент, който участва в консултациите ми и зададе така своят въпрос към мен:

„Аз съм жена на 40 години и ме притеснява факта, че за да отслабна, аз трябва да предизвикам термогенни процеси в тялото си, това опасно ли е за здравето ми? Моля за повече инфо.“

Какво е енергиен баланс?

Общият разход на енергия на индивида се определя от:

  • основен метаболизъм: това е енергията, необходима за осигуряване на правилното представяне на всички жизнени функции на тялото;
  • физическа активност: включително разходите, дължащи се на волеви физически упражнения (фитнес или каквито и да е било други тренировки) и тези, свързани с дейности, извършвани в ежедневния живот „неволно“ (преодоляване на различни стресови ситуации, извънредни ситуации и т.н.);
  • адаптивна термогенеза: включва термогенеза, предизвикана от диета, т.е. енергийни разходи, произтичащи от усвояването и метаболизма на хранителните вещества и термогенеза във връзка с околната среда;

Условия на положителен енергиен баланс, при който калорийният прием надвишава нуждите ни (вижте повече по темата за калориен дефицит и излишък тук), причиняват в дългосрочен план появата на проблеми като затлъстяването. Диета и физическа активност са основните оръжия за изграждане на здравословен начин на живот и следене на телесното тегло.

Общите подходи, базирани на ограничаване на калориите (калориен дефицит), често показват ограничения, свързани с дългосрочната устойчивост, в сравнение с промените в начина на живот. Въпреки това, тялото претърпява непрекъсната адаптация от невроендокринен характер, което може да повлияе негативно на разхода на енергия, като го намали. Оттук се роди идеята за търсене на алтернативни стратегии за управление на този деликатен баланс.

Термогенезата в детайли

Процесът на термогенеза протича главно в мускулната и мастната тъкан, следвайки точни стимули от различни видове (екологични, ендокринни, фармакологични, суплементационни – използване на фет бърбъри и хранителни). Ситуации като излагане на студ, например, принуждават тялото да дава енергия към околната среда. За да се противодейства на тези загуби и да се избегнат възможни компромиси на физиологични функции, тялото въвежда реални механизми за оцеляване. Мускулите се съкращават бързо по неволен начин, което води до термогенеза чрез вибрации (Термогенеза на треперенето или ST), която включва разсейване на енергия под формата на топлина без действително въздействие на миофибриларната работа, изобщо. Мастната тъкан, от друга страна, участва активно чрез различен механизъм, известен като термогенеза без треперене (NST).

Кафява и бежова мастна тъкан – какво са мазнините?

Процесът NST (Термогенеза без треперене) протича в кафява мастна тъкан (кафява мастна тъкан – абривиатурата й е BAT – Brawn Adipocyte Tissue), характеризираща се с групи от адипоцити, в които може да се открие значителна плътност на митохондриите. Открита при мишки и впоследствие идентифицирана и при хора, BAT се намира в области особено чувствителен към температурни промени, където играе защитна роля. В последно време се разглеждат и последиците като реален играч в панорамата на метаболитното здраве. Наскоро беше идентифицирана допълнителна клетъчна субпопулация в рамките на бели отлагания на мастна тъкан. Тези адипоцити, наречени бежови, произхождат от бели адипоцити след много сложен молекулен процес, известен като потъмняване, и също така имат значително митохондриално количество.

Структура на адипоцит:

UCP1: протеинът, който генерира топлина

Противно на класическите бели адипоцити, с функция за съхранение на енергия, тези две видове адипоцити използват митохондриите вътре в тях, за да окисляват мастните киселини и глюкозата вместо да ги съхраняват като енергиен резерв. Парадоксално, все пак. Ефектът се медиира от клас митохондриален протеин, известен като UCPs (отцепващ протеин), по-специално UCP1 или термогенин, което позволява енергията, получена от окисляването на субстратите, да не се използва за производството на АТФ, а да се трансформира в топлина. Това явление е известно като разделяне на окислителното фосфорилиране.

Използвайте термогенезата на максимум, ето защо:

Възможността за генериране на топлина и изгаряне на допълнителни калории отваря вратата към нов и иновативен подход при справяне със ситуации, свързани с излишната енергия. Разбирането на механизмите за активиране на термогенезата в момента представлява едно от най-завладяващите предизвикателства за света на научните изследвания. Оставяйки настрана фармакологичния подход, литературата е богата на изследвания върху хранителни и добавъчни съединения, потенциално способни да действат на няколко фронта на процеса: активиране на BAT – кафявата мастна тъкан, стимулиране на потъмняването или насърчаване на експресията и активността на UCP1. Просто казано, всичко е свързано с предизвикване на термогенеза и отклоняване на излишните хранителни вещества (мазнините) към окисляване.

Какво освен калориен дефицит може да се използва за реализиране и осъществвяване на правилна термогенеза?

Не само че термогенезата е търсен и желан процес, свързан с елиминирането на ненужни мазнини, използването на натурални вещества към менюто ни на хранене и активността са описани и споделени в научни доклади. Т.е. отговаряйки на дамата и на нейният въпрос, хранене, спорт и билки е основното трио за създаване и реализиране на успешна термогенеза. Вижте защо.

Активни съставки, полезни за термогенезата са:

  • горчив портокал (Citrus aurantium): горчивият портокал съдържа синефрин, алкалоидно съединение, структурно подобно на норепинефрин, адреналин и особено ефедрин, способни да се свързват с β3 адренергичните рецептори, улеснявайки мобилизирането на триглицеридите от мастните резерви за последващо окисление.
  • люта чушка: капсаицинът и други капсаиноиди, присъстващи в лютите чушки, показват подчертана активност за увеличаване на енергийния разход, активиране на кафявата мастна тъкан и насърчаване на окисляването. Предполага се, че тези действия произтичат основно от бета-адренергичния сигнал, със стимулиране на симпатиковата нервна система и освобождаване на катехоламини.
  • кофеин: влиянието на кофеина върху разхода на енергия е широко изследвано: той увеличава скоростта на метаболизма, консумацията на кислород и стимулира освобождаването на липидни резерви за бета окисляване. Освен това, действайки като стимулант на симпатиковата нервна система, той участва в освобождаването на катехоламини, което може да има положителен ефект върху НДНТ.
  • зелено кафе: зелените кафеени зърна съдържат хлорогенна киселина, полифенол, способен да се увеличава процеса на разпад на кафявата мастна тъкна, усвояване на глюкоза, което кара всичко това, тялото да произвежда топлина – термогенеза. Освен това изглежда действа върху митохондриална функция чрез увеличаване на експресията на UCP1.
  • гарциния камбоджа: от кората е възможно да се получи хидроксилимонена киселина, молекула, която показва силно действие, ограничаващо процеса на липогенеза чрез инхибиране на ензима цитрат лиаза, отговорен за производството на ацетил коензим А, необходим за синтеза на нови липидни молекули.
  • екстракт от нар: нарът съдържа пуникалагин, полифенол, който веднъж се метаболизира от чревната флора се превръща в уролитин А. Тази молекула, вече изследвана в процеси на клетъчно стареене, показа силна способност да индуцира кафявата мастна тъкан и да стимулира потъмняването чрез повишаването на нивата на тироидния хормон Т3, един от основните стимули за диференциация.
  • ресвератрол: лабораторните изследвания показват действие върху оста AMPK-Sirt1-PGC1α, един от основните молекулярни пътища, които управляват физиологичните процеси на кафявата мастна тъкан. В светлината на това е вероятно молекулата да упражни някакво действие за предизвикване на по-голямо активиране на процеса на термогенеза в тази тъкан.

Вместо обобщение

Термогенезата не е опасна, а препоръчителна. Чрез нея, ще се поддържа бърза обмяна на вещества, отслабване и целият организъм всъщност ще е здрав! Затова, бъдете в калориен дефицит и използвайте ползите на термогенните процеси.

До тук в рубриката:

Обратно към раздел „FAQ“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив