Унилатерална фитнес тренировка и упражнения за скулптуриране на тялото

Клас / Фитнес тренировки

Унилатерални упражнения на кардио уред

Представете си, че сте на пътека. Вървите бързо или тичате. А сега си представете, че тичате настрани, като галоп. Това е унилатерална кардио тренировка!

Унилатерални упражнения със свободна тежест

Представете си, че сте на Смит машината и правите раменни преси. А сега си представете, че сте под лоста и само с една ръка извършвате преса на Смит машината. Това е унилатерална тренировка на машина!

Унилатерални упражнения на машина

Представете си, че правите мъртва тяга с дъмбели. А сега си представете, че правите тягата само с един дъмбел? Това е унилатерална тренировка със свободна тежест!

Бицепсовото сгъване, с редуване на ръцете с една ръка, е по принцип унилатерлано натоварване и фитнес упражнение, с което вече сте се сблъсквали, но не сте се замисляли. Вече можем да разрушим всякакви основни и базови (че дори и познати до втръсване) движения за гърдите, бедрата и гърба, за да изолираме едната или другата страна на нашето тяло. Тук говорим дори и за локация в подобряването на мускулна група. 

Укрепете слабата си страна

Повечето от нас имат своята по-слаба страна, която е малко по-слабо развита или не е така дефинирана като другата. Често, когато тренирате с лост, по-силната страна дърпа или бута повече и всичко това е за сметка на по-слабата страна. Тя ще изостава! Можете да опитате да избегнете това, като използвате дъмбели, но повдигането на двете ръце или избутването с две ръце да е заедно. Все още ще имате синергичен ефект, при което по-слабата страна е подсилена от по-силната страна. А сега си представете, ако изцяло, с едностранно, унилатерелно натоварване прехвърлите целият фокус точно там, където искате?

Тренирането едностранно принуждава всяка страна да свърши точно същото количество работа, без никаква помощ от другата, като дава на двете страни еднаква тренировка и създава повече симетрия във вашата физика.

Увеличете размерите и работата

Ако сте ударили лимита си за тренировки и не можете да направите прехода към следващия набор от тежести от стелажа или кътчето с тежести в залата, време е да опитате едностранно повдигане. Когато укрепите по-слабата си страна с едностранно натоварване, несъмнено ще постигнете полза към нормалните си, двустранно представени мускулни групи, които работят едновременно. Като отделите време за укрепване и фокус  на по-слабата си страна, лесно ще преодолеете своят капацитет, за този период от вашата подготовка. Ще можете да избутате или издърпате повече тежест, когато и двете страни работят заедно.

Създаването на баланс е неизбежен

Знаете, ние хората сме билатерални организми, а главният мозък е с 2 лоба – ляв и десен. Тренирайки унилатерално, ние създаваме координацията си по-добра и по-остра. Унилатералните натоварвания са определено и функционални тренировки.

Създаване на повече фокус и връзка мозък-мускул

Тренирайки унилатерлано, ние създаваме повече фокус върху мускулната група. Това ще доведе до повече сигнали от главния мозък в посока мускулните клетки. Този процес е свързан с повече разход на калории, защото участват повече активни двигателни единици.

СЪРФИРАЙ В ОСНОВНИТЕ КАТЕГОРИИ НА САЙТА: