TARASSACO – 100 МЛ / 10 ДОЗИ

Ревю на Белчо Христов

TARASSACO – 100 МЛ / 10 ДОЗИ

19.99 лв.

В миналите векове глухарчето се определя като чернодробно лекарство, което имаше и други приложения, свързани с заздравяването на рани и способността за стимулиране на диурезата. Проучванията в съвременната билкова медицина по-късно потвърдиха това положително влияние върху черния дроб, наред с други полезни действия.

В наличност

Описание

Taraxacum е растение, което беше доста често срещано по нашите поляни и селски райони, дотолкова, че вече не го забелязваме, почти да се счита за „плевел“ от многото, които растат спонтанно. Глухарчето обаче представя силно използване на фона в традиционната медицина, което е загубено през вековете. Името му „глухарче“ идва от особената му форма, от назъбените краища на листата му, които смътно приличат на зъбите на котка, с дълги ланцетни листа и назъбени краища. Известно е с особената си характеристика, че след цъфтежа, на върха на стъблото, се генерира малък мек кръгъл формат, съставен от много акне. Тази глава за семена е тази, която всички деца помнят, че са издухали веднъж през живота си!

В миналите векове глухарчето се определя като чернодробно лекарство, което имаше и други приложения, свързани с заздравяването на рани и способността за стимулиране на диурезата. Проучванията в съвременната билкова медицина по-късно потвърдиха това положително влияние върху черния дроб, наред с други полезни действия. Дори в хилядолетната традиционна китайска медицина глухарчетата се използват за подпомагане здравето на черния дроб, стимулиране на прочистването на пикочните пътища и за насърчаване на здрави кости и стави. В много древни медицински текстове глухарчетата също се препоръчват за лечение на инфекции, кожни проблеми като екзема и болки в ставите. При фитотерапията глухарчето е естествено средство, използвано за детоксикиращото му действие върху черния дроб и жлъчния мехур, по-специално листата се използват за подпомагане на работата на бъбреците и като добър дренаж срещу задържане на вода. Неговата известност произтича от факта, че коренът от глухарче има интересни пречистващи свойства, стимулиращи жлъчните, чернодробните и бъбречните функции, активирайки, следователно, нашите отделителни органи: черния дроб, бъбреците и кожата, като подтиква трансформацията и елиминирането на токсините през изпражненията, урината , и пот.

Тези действия произтичат от специфичния състав на тараксакума, който включва тритерпенови алкохоли, растителни стероли, инулин (особено в латекс), горчиви принципи и минерални соли (високо е съдържанието на калий), които придават тонични и храносмилателни свойства на растението. Той е в корена обаче, където максималното количество активни съставки е концентрирано с наличието на витамини А, В1, В2 В3, С, Е, К, алфа и бета-каротин, криптоксантин-бета, лутеин и зеаксантин, калций , натрий, желязо, фосфор, калий, магнезий, цинк и селен, танини, флавоноиди, кафеена и кумарова киселина. По-специално тарасицинът стимулира производството на слюнка, стомашни и панкреатични сокове и жлъчка, улеснява изпразването на жлъчния мехур.

Глухарчетата също съдържат инулин, който като пребиотично влакно подхранва бактериалната флора и подобрява чревния транзит, осъществявайки ефективно, нежно слабително действие. Дренажното действие на глухарчето, от друга страна, е гарантирано от флавоноиди и калиеви соли, които действат на бъбречното ниво, като стимулират производството на урина и изтичането на излишните течности – действие, което е много добре оценено от жени с подути крака, целулит и задържане на вода.

Този пул от високо пречистващи, противовъзпалителни и детоксикиращи вещества, съдържащи се в глухарчетата, образуват „лекът-всеизвестност“, който го е направил известен в традиционните лекарства през вековете. Тези биоактивни компоненти благоприятстват елиминирането на отпадъците (захари, триглицериди, холестерол и пикочна киселина), което прави глухарчето хепатопротективно растение, подходящо в случай на чернодробна недостатъчност, жълтеница и камъни в жлъчката. По-специално, секреторното стимулиращо действие на тараксицин не се ограничава до жлъчката, но стимулира секрецията и на всички жлези на стомашно-чревната система (слюнка, стомашни, панкреатични, чревни сокове), както и мускулите на храносмилателната система, като леко благоприятства (вторичното) слабително действие. В допълнение, глухарчетата могат да насърчават имунологичната функция и да засилят имунния отговор на лимфната система. Съдържащият се в него азотен оксид (NO) се включва в процесите на регулиране и защита на имунната система и действа като вътреклетъчен пратеник, стимулирайки фагоцитната активност на клетките.

* Глухарчето е противопоказано в случай на гастрит, язва и при предразположени хипотези. Имало е взаимодействие с някои лекарства като диуретици. Той също така може да взаимодейства с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) и тези, които се подлагат на този тип терапия, винаги трябва да се консултират със своя лекар, преди да приемат някаква добавка.

Внимание!Не превишавайте препоръчителната дневна доза. Хранителните добавки не са заместител на храната. Разнообразната, добре балансирана диета и здравословния начин на живот са много важни. Пазете от деца. Съхранявайте на проветливо и сухо място при стайна температура.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “TARASSACO – 100 МЛ / 10 ДОЗИ”