Спирулина (Spirulina) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Спирулина суперхрана, която е позната от вековете! Извлича се (затова е хранителна добавка) от микроскопично синьо-зелено водорасло – това е фотосинтетична цианобактерия, навита на спирала. От тук идва и името на храната – Spirulina. Бактерията живее и се развива в солени или сладки водоеми, в субтропика и тропика – внимавахте ли в часовете по география?

Разпространена е в Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Хората се хранят със спирулина още от IX век. Особено за Ацтеките, това е била твърде традиционна храна – нещо като традиционна кухня. В забързаното ежедневие, ние хората, със захлас четем тези редове, но лично според мен, трябва да обърнем вече не страницата в графата “адмирации”, а на страницата: ползи!

Два са видовете спирулина:

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net, в който предлагам само най-работещите продукти, събрани на едно място от цял свят:
 • Spirulina maxima – Мексико
 • Spirulina platensis – Калифорния

Твърде редовните (което е добре за нас хората) изследвания, сочат спирулината за суперхраната на 21 век! Тя е богата на витамини, почти всички представители от Б групата са вътре в състава, включително и Б комплекс, витамин Е, минерали и антиоксидантни подобни съединения.

Допълващи елементи са:

 • манган
 • цинк
 • мастни киселини
 • мед
 • желязо
 • арахидонична киселина

В спирулината има високо съдържание на протеин, разбира се, той се класифицира като растителен, но с по-пълноценен профил. Единствено, метионинът, цистеинът и лизинът не могат да се сравнят в профила на животинския протеин, но … въпреки другите ползи по-горе …

С какво може да ни помогне спирулината като хранителна добавка или суперхрана?

Това, което ви споделям е изследване, публикувано в Америкаснко издание – “Medicine & Science in sports and exercise”. Проучването е включвало данни, за да се разбере дори за въздействието на спирулина върху качеството на тренировката, метаболизма и антиоксидантния капацитет на кръвта преди и след нея. Оказва се, че прием на 2 грама три пъти дневно преди хранене в рамките на само 4 седмици и при тренировки на бягащата пътека 2 часа с интензивност 75% от максималната консумация на кислород, т.е. аеробни условия, изменя (спирулината) видимо метаболизма от въглехидратите и го насочва към мазнините! Казано иначе, спирулината причинява ускорен мастен метаболизъм – топене на мазнини.

При кардио с 95 % от анaеробните условия пък, приема на спирулина увеличава значително времето до поява на умора! Интересно, нали? Това означава, че спирулината може да увеличи работоспособността на мускулите и качеството на тренировката. Затова често, много консултанти, когато имат следния казус – как да се увеличи работата в зала, погрешно, по мое мнение, препоръчват други, а не тази добавка.

Освен това, нивото на антиоксиданта глутатион е било доста по-високо в сравнение с контролната група, в която са участвали хората. Какви са изодите обаче? Принципно, нискоинтензивното кардио често се комбинира с тренировка с тежести. Нали така? Убийствено е да правим високоинтензивно кардио със силова програма – освен, че е и неработещо, като принцип.

Това изследване сочи, че приемът на спирулина увеличава окислението на мазнините (тяхното “топене”) при именно нискоинтензивни кардио натоварвания. Ура! Имате работеща формула, страхотно! Покачването на глутатиона и удължаване времето до поява на умора при анаеробните движения и работа, определя спирулината като ергогенична добавка.

Спирулина е подходяща особено за хора, които не консумират много зеленчуци! Тъй като спирулината съдържа голяма концентрация на хранителни вещества, може да се каже, че една малка порция спирулина има антиоксидантната сила на 5 порции от плодове и зеленчуци. В нея има по-голямо количество антиоксиданти и фитовещества, отколкото в боровинките и спанака, взети заедно!

Спирулина съдържа комплекс от витамини – А, бета-каротин, C, B-комплекс, E, биотин, както и незаменимите за човешкото тяло минерали – калций, магнезий, фосфор, калий, желязо, манган, мед, цинк, молибден.

Спирулина и другите нейни свойства:

  • пречиства организма и осигурява антиоксидантна и антивирусна защита

  • влияе положително на сърдечно-съдовата
  • подпомага действието на нервната и храносмилателната система

  • подпомага имунната система
  • нормализира нивата на холестерол
  • подобрява чернодробните функции

  • укрепва мускулите
  • подобрява зрението

  • подобрява състоянието на косата и еластичността на кожата
  • повишава устойчивостта към умора
 • Препоръчителният прием на спирулина е до 5 грама на ден. За деца – около 1.5 грама дневно.

  Продължение – линк тук.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Факторът "ПРХ" – планирани разходи за храна

  Факторът "Планирани разходи" за храна е нещо, което вероятно винаги, всеки месец е на дневен ред в едно нормално българско...