Ашваганда – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Ашваганда – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Ашваганда (Ashwagandha) има силни антиоксидантни свойства и подсилва имунната система. Ашвагандата влияе положително върху дихателните пътища, матката и кръвоносните съдове. След прием на Ashwagandha за определен период, в редица изследвания се наблюдава увеличаване на количествата на основните антиоксиданти в човешкото тяло като супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион пероксидаза.

Ashwagandha известна и като индийски Жен-Шен е билка широко използвана в Аюрведическата медицина. В традиционната медицина се използва главно корена на билката, който има редица полезни свойства като афродизиак и тонизатор.

Ашваганда се използва като жизнен тоник за човешкото тяло и адаптоген. Тази билка помага на тялото да се адаптира към стреса, намалявайки риска от развитие на стрес-провокирания заболявания като атеросклероза, язва на стомаха, артрит , диабет, високо кръвно налягане.

Няколко причини да ползвате Ашваганда:

  • успокоява съзнанието и осигурява спокоен дълбок сън. Може да се използва както от мъже, така и от жени.
  • ашваганда се бори успешно със стреса, умората и безсънието.Индийската билка е мощен антиоксидант.
  • предпазва от Алцхаймер и други невродегенеративни състояния.
  • ашваганда повишава броя на червените кръвни телца и подобрява сексуалните функции. Освен това е силен афродизиак.
  • понижава риска от развитие на ракови птоблеми, укрепва имунната система. Антибактериален ефект.
  • има противовъзпалително действие при ревматични и артритни състояния. Ашваганда забавя процесите на стареене.

  • подобрява функциите на щитовидната жлеза. Нормализира кръвното налягане.
  • силен адаптоген, значително подобрява способността на организма да поддържа добро здраве и да предотвратява или минимизира различни дисбаланси.
  • тонизира тялото и ума, премахва усещането за тревожност. Подобрява физическата издържливост.
  • регулира нивата на холестерол. Значително подобрява умствената дейност и възможности.

Ашваганда при безпокойство и депресивни състояния: стандартизиран екстракт от ашваганда постига успех, сходен с този на медикаменти със специфично предназначение като антидепресанти и транквиланти. Понижава нивата на кортизол (хормона на стреса) и премахва усещането за умора, непълноценен сън, повишава тонуса и самочувствието.

В резултат на обширно и задълбочено изследване на регистрираните ефекти на ашваганда, билката притежава доказани противовъзпалителни, противотуморни, антистрес, антиоксидантни, имуномодулиращи и подчертано подмладяващи свойства. Оказва положително влияние върху ендокринната, сърдечно-съдовата, дихателната и нервната системи.

Обратно към раздел “Добавки”

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив