Уелнес и бременност: физиологични промени в майката по време на бремнност

Уелнес и бременност: физиологични промени в майката по време на бремнност

Какви промени настъпват в майката по време не нейната бременност?

Бременните майка имат бързо развитие на плода в утробата, което налага промените в майчиния организъм да стават в много кратък период. Всичко това се отразява върху физическото и нервно-психическото състояние на бременната жена. По време на бременността организма задоволява не само своите потребности, но и нарастващите нужди на плода.

Ето защо, трябва да се обърне специално внимание върху хранителния и двигателния режим на бременните – тук става въпрос дори и за съобразяване в буквалния смисъл на думата с още един организъм – бебето! Нека преди това обаче обърнем повече яснота за какви конкретни промени става дума. Моля, вижте ги:

belchohristovcom_689

Промени в матката:

Матката (uterus) променя своята маса и големина благодарение на удебеляването и разрастването на маточната мускулатура. Към термина на бременността, нейната маса е почти 800–1 000 грама и се е увеличила близо 500 пъти от изходното си ниво. Кръвоносните и съдове хипертрофират, благодарение на което се увеличава притока на кръв. Именно този приток на кръв е важен момент: в моите хранителни и тренировъчни програми на тема фитнес и хранене за бременни, използвам това като плюс, защото по този начин по-качествената храна, ако бъде предпочетена от майката, се насочва и изхранва по-качествено плода! Затова считам, че спазването на хранителен план при бременните за задължение. Защото има фактори, които изискват това. На последно място оставете наддаването на килограми!

Промени в яйчниците:

Те са уголемени двустранно, но с по-голям размер е този яйчник, в който се развива жълтото тяло на бременността. След раждането на това място се развива цикатрикс от съединителна тъкан. В програмите за бременни, този факт е доказателство, че трябва по-внимателно да се използват някои фитнес упражнения, като:

  • клек
  • напади
  • мъртва тяга
  • коремни преси

Промени в пикочната система:

Поради прогресивно растящия натиск и промените, които причинява бременността, матката на майката променя пасажите на уриниране. Уретрите се удължават и нагъват. Стените им стават по-задебелени и меки, което води до забавено придвижване на урината от бъбреците към пикочния мехур. Храните, които трябва да се използват по време на бременност също имат значение, както и количеството и вида течности. Плюс техният интензитет – скоростта, с която се приемат през деня и в частни случаи през вечерта.

belchohristovcom_688

Промени в коремната стена:

Коремната стена става по-отпусната, разтегната и изтънява предимно в областта около пъпа. Тези промени водят до разпъване на кожата и поява на ивици със синкавочервен цвят – стрии. Темата за стриите е много позната при всички бременни майки или кандидат майки. За да се избегнат стриите (което по номенклатура означава недохранен повърхностен епител), храната при бременност основно изисква ежедневен прием на полезни мазнини и протеин. А самите фитнес упражнения (или просто редовна гимнастика) изискват редовни дихателни упражнения или такива, в които да участват директно или индиректно чрез многоставните фитнес упражнения и малките и големи мускулни групи. Но … с изключение на гореспоменатите в подточки фитнес упражнения.

Промени в мастните жлези:

Уголемяването на гърдите се дължи на разрастване на алвиолите и равитие на млечните канали. Този процес е в зависимост от отделените хормони по време на бременността – естроген и прогестерон. Благодарение на тях гърдите се подготвят за процеса на кърмене. Съществуват редица фитнес упражнения, които помагат директно за този процес. След време, същите фитнес упражнения (особено след бременност) ще помогнат и за качеството на кърмата и кърменето. А за самото качество на кърмата имат сериозно отношение самата храна!

Промени в телесната маса:

По правило бременността се съпровожда с повишаване на телесната маса. Това се дължи на растежа на плода, плацентата, околоплодната течност, нарастване на матката, задръжка на течности, увеличеният обем на кръвта и натрупване на мастна тъкан. Т.е. качените килограми на майката не са от мазнини, неусвоени от безразборната храна. Качените килограми са следствие.

Разбира се, тяхното естество (посочено накратко тук, в настоящия материал) както и % разпределение между вода/тъкан/мазнини е различно при всички майки. Когато помагам на бременни майки, моите клиентки се радват на правилно покачване на килограми. По време на бременността те споделят следните усвоени ползи от специалните режими и програми, на които се подлагат:

  • никаква болка и отоци в крайниците
  • никакъв запек
  • никаква тежест в горни крайници и коремна област
  • никаква липса на “лоши храни” и поява на “зверски глад” по никое време (особено във вечерните часове)
  • никаква опасност от поява и развитие на стрии

Вие можете да се запознаете със всички видове услуги за бременни (диети и фитнес програми за бременни) тук.

Магазин-Белчо-Христов-Хранителни-добавки-Варна

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив