Не лягайте по гръб, след тренировка и след хранене! Вижте защо?

Клас / Фитнес тренировки, Хранене и диети

Вече знаете, че е важно следтренировъчното хранене. Тренирали сте, наистина сте изморени, хапвате правилната храна, но решавате и да си полегнете. Преди да продължите обаче с този удобен навик, вижте и се запознайте с данните в следващите редове.

Ако тренирате за сила, знаете, че трябва да консумирате протеин след тренировка, за да може мускулите ви да получават основните аминокиселини (ЕАА) – особено левцин. Те трябва да се възстановят и да растат. В скорошно проучване холандски изследователи се опитали да видят какво може да намали количеството на EAA, достъпно за мускулната тъкан в „анаболния прозорец“ след хранене след тренировка.

Аминокиселини след тренировка

В началото на изследването изследователите обмислиха други фактори, които могат да намалят абсорбцията на ЕАА. Формата на протеина играе голяма роля: бързо усвояемата суроватка получава повече ЕАА в мускулите, отколкото казеина с бавно усвояване. Абсорбцията също зависи от това кога се консумира, колко се консумира, колко ЕАА съдържа храната, какви макроси има в яденето, как се приготвя – дори как храната се дъвче.

Всички тези фактори могат да повлияят на абсорбцията на EAA. Целта на изследването беше да се види дали нещо толкова просто като позицията на тялото може да повлияе и на този процес. Изследователите се включиха в помощта на осем здрави млади мъже, които се въздържаха от консумация на алкохол и напрегната физическа активност два дни преди всеки тест, а след това постиха една нощ преди теста. Кръвта им е тествана на следващата сутрин и на всички им е дадена протеинова напитка.

След като са консумирали възстановяваща напитка, четирима от младежите седнали на стол, а останалите четирима легат на легло. Кръвта на всички участници се тества на всеки 15 минути за следващите 4 часа. Този тест се повтаря веднъж на ден в продължение на 14 дни. В края на проучването изследователите стигат до заключението, че мъжете, които са легнали след хранене, имат значително по-ниски концентрации на ЕЕА в кръвообращението си, отколкото участниците в изправени положения.

Що се отнася до това защо е така, изследователите сочат публикувани изследвания за компютърно моделиране, които показват колко по-трудно е съдържанието в стомаха ви да продължи да се движи надолу по храносмилателния тракт, когато легнете. Не е неразумно да си мислите, че след упорита тренировка правите услуга на тялото си, като просто се облегнете, отпивате напитката след тренировка и оставяте тялото си да се отпусне и усвои цялата тази доброта. Издържайте на това изкушение да лежите – поне докато вашият анаболен прозорец не се затвори. Подобен е и принципа на „Тръбопроводната теория на храните“, която разг;едах преди години, специално за вас.

СЪРФИРАЙ В ОСНОВНИТЕ КАТЕГОРИИ НА САЙТА: