Плюсовете и минусите на „Зоналната диета“ 30/30/40

Плюсовете и минусите на „Зоналната диета“ 30/30/40

Повечето диети във съвремененния ни ден са склонни да бъдат ограничаващи, като елиминират определени храни, съставки и дори цели макронутриентни групи. Диетата 30/30/40 е доста различна със това, че включва умерено количество протеини, въглехидрати и мазнини, в цялостния план. Което я прави малко по-приемлнива, не толкова … как казват хора: „ограничаваща и рязка“. Моят въпрос, който се върти в главата ми обаче е:

Трябва ли смело да се впуснете в тази диетична стратегия или това е просто поредната диета с прищявка, която просто трябва да … да, опитате?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗОНОВАТА ДИЕТА 30/30/40?

Известна още като зонална (или зонова, диета „Зоната“ и т.н.) диета, диетата 30/30/40 (30% от калориите са за сметка на протеина, 30% от калориите са за сметка на въглехидратите и 40% са за сметка на мазнините) приема принципа „умереността е ключова“, като се фокусира върху умерените количества протеини, въглехидрати и мазнини в рамките на плана. Този подход не ограничава определена група храни, факт и поставя силен акцент върху качествените хранителни източници. 

ДИЕТАТА 30/30/40 – ПЛЮСОВЕ

Няма зона за изключване! 

За разлика от много други диетични планове, диетата 30/30/40 се стреми да интегрира хранителни групи, а не да ги елиминира. Зоновата диета, която насърчава инклузивността, а не изключването, е по-вероятно да ви доведе до дългосрочен успех. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати ви оставят липса на енергия, докато диетите с ниско съдържание на мазнини могат да предизвикат хаос на вашите хормони. Въглехидратите като кафяв ориз и сладък картоф съдържат големи количества фибри и постепенно усвояващ се източник на енергия. Мазнините също са неразделна част за усвояването на витамини и минерали в кръвта. Интегрирането на умерено количество от всички макронутриенти също е доста постижимо, така че е много по-вероятно да следвате този план с успех.

Доказателства съществуват!

Университетът на Илинойс в Урбана-Шампейн проведе проучване, в което бяха анализирани две диети: една, която възприема подход 30/30/40 и друга с по-високи въглехидрати и много по-ниски протеини. Те откриха, че диетата 30/30/40 насърчава по-голяма загуба на тегло и по-голямо задържане на чиста мускулна маса. Протеинът се състои от аминокиселини, доказано изграждащи и възстановяващи мускулната тъкан. По-голямото количество протеин, наблюдавано в диетата 30/30/40, вероятно е отговорно за това задържане на мускулна маса и подчертава значението на макроелементарния баланс.

Правилна подготовка!

Ако отделяте час или два всяка вечер, можете внимателно да приготвите ястията си, като използвате всички храни, които ви харесват – в съответствие с количеството протеини, въглехидрати и мазнини, от което се нуждаете.

ДЕТЕТА 30/30/40 – МИНУСИ

Неправилно изчислени калории!

Истинската движеща сила зад отслабването са разходите за калории. Тоест, ако изгаряте повече калории, отколкото приемате чрез храна и напитки, ще отслабнете. Макронутриентите са изключително важни, но винаги има вероятност да загубите поглед върху приема на калории, като се съсредоточите твърде силно върху съотношението си на протеини, въглехидрати и мазнини. Или казано по-конкретно: вие така или иначе трябва да сте в дефицит от калории, за да отслабвате! В противен случай, особено ако не сте си изчислили каориите за деня, защо сте на диета? 

Изгубен от поглед успех!

Главният създател на диетата 30/30/40, д-р Бари Сиърс заяви, че мъжете, следващи плана, трябва да консумират 1 500 калории на ден. Вече знаете, че калориите са ключови за отслабването, а средният човек изгаря 2 000 калории всеки ден чисто от съществуващите физиологични нужди:

  • сърдечна честота и работа на сърцето
  • мозъчна дейност и когнитивни функции
  • секреция на хормони и работа на жлезите с вътрешна секреция
  • общ енергоразход – придвижване, физически труд, спорт и т.н.

Консумирането на едва 1 500 калории на ден ще доведе до загуба на тегло, независимо дали ядете здравословна диета или мазна чиния с пица, самата истина. Въпросът е, тези калории каква са „хранели“ през деня – мастните клетки, клетките на съединителната ви тъкан … какво? Т.е. минус е фокусът на калориите … идеята. 

Индивидуални различия!

Проблемът с диета „един-единствен за всички ни модел“ като 30/30/40 е, че тя не взема предвид индивидуалните нужди и разлики. Например, можете да работите в офис, да седите на бюро по цял ден, водейки заседнал начин на живот. Или да тренирате двуразово: волейбол, скуош, тласкане на гюле или маратонско 30 км бягане всеки ден!

Тук квотата ви за въглехидрати ще трябва да бъде по-ниска от тази на някого, който работи във по-физическа индустрия като строителството. Когато въведете тренировка или спорт в уравнението, храната се усложнява допълнително.

Следователно, причина №1 да напиша и плюсовете и минусите на поредната диета са тези. Все пак, индивидуалните особености на всеки са причина, всяка индивидуална стратегия да осигурят за вас:

  • здраве
  • трайни резултати
  • по-добро уелнес състояние

В моята практика, със един и същ клиент и неговата цел съм ротирал:

Причината за тази ротация и мой избор е процесът не неговата промяна, медицинските му показатели, сезона, в който се намираме, обемът на кардио и фитнес работа, който се променяше през месеците и т.н. Т.е. – ако си търсите правилната за вас диета, ползвайте услугите на ментор, който да ви показва пътят! В противен случай: да, ето ви мнението ми за „Зоновата диета“. Успех! И?

ВЪПРОСИТЕ …

Колко порции храна да съдържа Зоновата ви диета, как да е приготвен картофът във нея – печен ли да е, сварен ли да е, ориза – бял или кафяв, мазнините – животински или растителни да са? Това са въпросите …

Обратно към раздел “Хранене”.

Заяви своето "Клубно членство" сега:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив