Урсоловата киселина – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Урсоловата киселина – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Какво предизвиква урсоловата киселина?

Урсоловата киселина звучи много интересно, като наименование. Установено е, че урсоловата киселина, както и нейният изомер – олеаноловата киселина, стимулират дейността на черния дроб, понижават нивото на холестерол и на другите липиди в кръвта и проявяват кардиопротекторноto и антисклеротично действие. Освен това двете съединения стимулират растежа на косата и възпират косопада и образуването на пърхот.

Съгласно проучване на д-р Кристофър Адамс от университета в Айова (САЩ), урсоловата киселина стимулира нарастването на мускулната маса, което е особено важно за хора в напреднала възраст, чиято мускулна слабост е честа причина за инциденти и травми. Според други изследвания олеаноловата киселина възпрепятства спазмите на артериите, в това число и на коронарните, понижава артериалното налягане и има антиаритмично действие. Освен това урсоловата киселина способства за разширение на кръвоносните съдове на сърцето и храненето на сърдечния мускул. Тонизиращото й действие е сходно с това на женшена.

Къде откриваме урсолова киселина – в натуралния й вид?

Урсолова-киселина-странични-ефекти

Колкото и достъпно да прозвучи – в кората на ябълките! Ябълката е растение, което принадлежащ към семейство Розоцветни (Rosaceae). Интересното е, че в семейството са включени широк спектър от много популярни други диетични храни, като кайсии, сливи, череши, праскови, круши, малини, бадеми и др. Хранителните вещества във всички тези плодовете които са включени в семейство Розоцветни са изключително богати на витамини и минерали. А в нашият случай – ябълката, на урсолова киселина.

Освен урсолова киселина, ябълките съдържат и още:

Това са групата на полифенолите. Тези полифеноли са флавоноли, катехини, антоцианини (ако ябълките са с червени обелки), хлорогенова киселина, както и няколко десетки полифенолни вещества влияещи върху доброто здраве. Ябълките са добър източник на фибри, разтворим пектин и също така на хранителни вещества и витамин С.

Урсоловата киселина в ябълките

Урсоловата киселина е фитохимикал, коjто естествено се среща в голям брой вегетариански храни, билки и най – вече в обелките на зелените ябълки. Урсоловата киселина опазва мускулната маса от разпад. Освен това дава повече сила и издръжливост. При научно проучване е установено, че при прием на богати на мазнини храни заедно с урсолова киселина, нивото на телесните мазнини не се увеличава и също така нивата на кръвната захар остават в нормални граници.

Това, което често не се споменава е, че в човешкото тяло съществуват два вида мазнини:

  • бяла мастна тъкан
  • кафява мастна тъкан

Бялата мастна тъкан е повече или по-малко метаболитно активна и има за цел най-вече да съхранява калориите. Кафява мастна тъкан от друга страна е пълна с ензим, наречен UCP-1, който стимулира термогенезата. Кафявата мастна тъкан е богато снабдена с кръв. Именно заради това, когато се горят калории, чувството на топлина идва от нея. При изследване учените открили, че приемът на урсолова киселина води до образуването на много повече кафява мастна тъкан. Което означава, че тялото има възможност да я метаболизира доста по-ефективно, за разлика от бялата мастна тъкан.

Изследвания с урсоловата киселина

Както вече разбрахте, едно от веществата, които естествено се откриват в ябълковата кора е урсоловата киселина. Според резултати от съвсем скорошно проучване се смята, че при гризачи тази киселина подпомага скелетната мускулатура, както и кафявата мастна тъкан. За мастната тъкан споделих малко по-горе, но за скелетната мускулатура, интересното че, тези данни са наистина нови. Или: резултатът с опитни лабораторни мишки показва, че чрез урсолова киселина се горят и имаме повече изгорени калории, както и синтез (анаболизъм) на тъкан: това могат да са костна тъкан, мускулна тъкан и др.

Изследователи от САЩ провели въпросното проучване няколко пъти върху мишки и след това върху плъхове, с цел потвърждаване на становището, цитирано по-горе. За целта те изследвали специфичен протеин, наречен AKT. Той има главна роля в редица клетъчни процеси, сред които и преработването на глюкозата в енергия.

В изследването група животни били подложени на диета с богат прием на мазнини, което предполагало развитието на затлъстяване или метаболитен синдром у мишките. Те били разделени на две групи, като освен еднаквата диета, на едната група била прилагана урсолова киселина под формата на хранителна добавка. При прилагане на урсолова киселина било отчетено повишение в скелетната мускулатура. Редом с това при тази група животни било отчетено и по-голямо количество приета храна, но натрупване на по-малко тегло и стабилни стойности на кръвната захар. Нямало разлика във физическата активност при двете групи животни.

Според специалистите това се дължи на активирането на протеина AKT от урсоловата киселина, а оттам и стимулиране на мускулния растеж. Известно е, че мускулите са тези, които изгарят калориите. Ето защо при повишаване на обема им мишките макар и подложени на високомазнинна диета, се оказват защитени от затлъстяване и свързаните със състоянието странични ефекти като преддиабет например. Колкото по-развити са мускулите, толкова по-успешно се изгарят калориите в тялото. Следователно учените имат правото да смятат, че урсоловата киселина защитава организма от затлъстяване.

Мишките, приемали урсолова киселина, били с по-висок процент скелетна мускулатура и следователно демонстрирали повече сила и издръжливост. При тях било отчетено и по-високо количество на кафява мастна тъкан в сравнение с групата мишки, неприемала хранителната добавка. Като цяло при групата, приемала урсолова киселина, били изгорени повече калории.

Според екипа урсоловата киселина намалява риска от затлъстяване и подобрява глюкозната толерантност чрез нарастване на скелетната мускулатура и на кафявата мастна тъкан. Не е ясен точният механизъм на действие на киселината, както и не е ясно дали положителните ефекти, наблюдавани при гризачите за превенция на затлъстяването и диабета, са валидни и при хората. В следващ етап на проучване следва да се уточни дали и как урсоловата киселина влияе положително на пациентите с различни заболявания.

В моята практика съм се сблъсквал няколко пъти с прием на урсолова киселина. Приемал съм я под формата на хранителна добавка, защото при таблетната форма концентрацията й е максимално висока и ефективна. Не съм бил на високомазнинно хранене, а по-скоро на балансиран режим. След това съм имал и нисковъглехидратни дни, със зареждащи дни. Т.е. обхождал съм добре няколко варианта, за да ускорявам метаболизма си и съм забелязвал наистина изчистване, сила за тренировките и увеличаване обема на мускулатурата ми. Продукта работи.

Справочна литература

1. http://www.naringin.net/ursolic_acid.htm

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Ursolic_acid

3. http://omicsonline.org/

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив