Могат ли дамите след 30 годишна възраст да имат плосък корем?

Представям ви Талия Милинкова, която е главна героиня в „ГлупакЪТ“ – авторска рубрика на BelchoHristov.Com. Всяка прилика с реални лица и поведения във фитнес залата и кухнята е на 100 % случайна.

Талия е красива дама, на 30 години. Блондинка, с красиви изразени устни, чар и незабравима харизма. Г-жа Милинкова е твърдо решена, след много СПА процедури и LPG-та, да се подложи и на фитнес и диета.

В това няма ама нищо лошо! Талия е изпълнителна, наивна и упорита. Тя намира своя консулнатнт по хранене.
Започва работа в залата. Получава своята първа диета и първите моменти на задълбочено четене. Диетата й представлява следното:

Хранене № 1

Плод и кисело мляко

Хранене № 2

Месо и салата

Хранене № 3

Ядки и вода

Хранене № 4

Плод

Хранене № 5

Месо и богата салата

Всъщност, нека видим заедно, дали тази диета ще даде резултат:


Всъщност, нека преди да изложа моето виждане за целта на Талия – да има плосък и стегнат корем, да дам отговор. „Да“, г-жа Милинкова може да има резултати, но не и ако спазва тази „Диета“. Не защото е протеинова, не защото е лесно изпълнима, а защото Йо-Йо ефектът й е гарантиран!

Какво представляват мастните клетки?

Задавали ли сте си въпроса “Колко мазнини могат да се складират в тялото?”. Това се определя от три съвсем независими един друг фактора:

  • колко мастни клетки има в тялото?
  • колко големи са те?
  • къде се разпределят свръхкалориите?

Мастните клетки около стомаха и талията мога да ги оприлича като мастни балони, които могат да се раздуват точно 3 пъти. Когато се изпълват от калориите, те стават все по-големи и по-големи. Щом вече не могат да се уголемяват, се включват нови мастни клетки, които “поемат” излишните калории!

Затова по-дебеличките хора имат в повече и по-големи мастни клетки в подкожието, за разлика от по-слабите. Новородено дете например има 0,5 кг мастни клетки. Това е дори така да се каже % подкожни мазнини. Тези мастни клетки се умножават с възрастта, до едно определно време и после този процес спира. Но има хора, при които този процес не спира, а продължава.

Лошото от всичко до тук е, че веднъж образували се, мастните клетки никога не изчезват. И това трябва да го знае г-жа Милинкова, ако е мой фитнес клиент. Могат само и единствено да намаляват обема си, чрез диета и двигателен режим. Минималният обем, до който могат да стигнат е 30% по-нисък от изходното положение (на фигурата в ляво). Тогава човек изглежда видимо слаб и атлетичен!

Част от поетите с храната калории изгарят бързо – било то в резултат на ежедневието ни или в резултат на фитнес тренировка. Но свръхкалориите от мазнините и въглехидратите стигат до мастните клетки чрез ензима липопротеин липаза (LPL). Тогава въглехидратните складове в черния дроб са пълни (с чернодробен гликоген).

Запас от мастни клетки може и ще се получи ако храната е твърде бедна на въглехидрати, а успоредно с това присъства и физическа дейност. Тялото на Талия Милинкова не го „интересува“ дали е на диета, а дали диетата е индивидуализирана и постъпват правилните 3 хранителни макронутриента:

Хубаво е Талия Милинкова да прочете това, както и тези, които отговориха на теста с „Да“, определено – това е протеинова диета!“. Не, в този случай протеиновата диета няма да проработи за плосък корем.

Какъв е изходът тогава?

Редуцираната от мастно съдържимо мастна клетка е продукт на:

Диетата трябва да съдържа въглехидрати (въпросът е в кои часови зони, какви да са въглехидратите – варива, тестени продукти и т.н.) и мазнини! Протеинът – във всяко едно хранене, да! Рецептата за плосък корем е лесна, когато знаете как.

Моят подход, ако Талия е моя клиентка, няма как тя да го знае, защото това е най-малко коментираното „нещо“ в интернет и изобщо, във залите, но важното за читателите на „ГлупакЪТ“ е да не сте последователи на тази диета!

Вие всъщност можете да приложите това хранене, направете го дори, за да се убедите сами. Но идеята на стратегията за плосък корем е:

  • да боравите правилно с изчерпване и зареждане на гликогеновите депа
  • натрупаната в мастните клетки енергия да бъде използвана
  • да редуцирате количесвтото и обема мастно съдържимо

Само по този начин вие ще „издухате мазнините“! По никакъв друг начин. Или …

Какво рискувате?

  • да си причините сами Йо-Йо ефект
  • да имате отпусната кожа във финалната права на отслабване

Вероятно това са познати симптоми, но поне вече знаете причината и вашата грешка. Грешката и на Талия Милинкова. Но няма да сте глупави, ако промените храненето и начина си на тренировки. Нали? Точно така!

Т.е. годините (30 в случая) не са от абсолютно никакво значение за целите ви, с едно уточнение – резултатите могат да се получат с една идея по-бавно. Но това не е фатално, ако държите здравето ви да е налице. А както ви обещах – резултат ли? Винаги. Аз нямам загубена битка във войната с колограмите и плоския корем. За Бога, ако ви е харесала тази статия, натиснете „Like“ – нека всички ваши приятели във Facebook видят какво сте харесали, ако е така, наистина.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив