Фитнесът подобрява половите функции при жената?

В основата на здравия дух и тяло, стои доброто и нормално циркулиране на кръвта – т.нар. кръвообращение. В практиката си на персонален треньор по фитнес, чиято основна група фитнес клиенти са жени на средна възраст, забелязах следната закономерност – подобрение в тяхната сексуалност и сексуално желание като цяло.

Като човек, който много добре е запознат с конфиденциалността на базата данни (включая и споделеното от моите клиенти във връзка с работата ми и тяхното физиологично развитие) помолих да споделя анонимно мнението на 3 мои фитнес клиентки тук, пред вас. Изрично искам да подчертая, че това е само и единствено споделено тяхно мнение и натрупано впечатление през периода, в който съм бил техен фитнес консултант. Материалът няма за цел да доказва факти, а просто да бъдат те споделени пред вас, читателите на BelchoHristov.Com.

Клиентка от преди 2 години (преди да открия студиото си) посещаваше моят курс за персонални занимания. Тя беше на 42 години. Основно тренирахме бедра и седалище – просто такива бяха нашите занимания. Минаваха редовно тренировките й, хранеше се по план и ползваше термогенен фет бърнър по това време. След като „бариерата на притеснението“ падна между нас – често се случва, когато работя с клиент повече от 4 месеца, тя ми сподели нещо интимно и интересно. Каза, че се повишава нейното сексуално желание.

Попита ме защо?

Още като студент по биология, имах точно два повода, да обсъждам с колега и с професор по анатомия на човешкото тяло, функцията на кръвоносната система изобщо. Кръвта за мен е тъкан (сбор от клетки) която има основно транспортна функция. Кръвта пренася хранителни вещества и хормони. От професора ми по анатомия на човешкото тяло, проф. Минков запомних едно: след 40 годишна възраст, при някои жени се получава леко разширение на Vena cava – основен кръвоносен съд, който в областта на трупа и ханша се наблюдва по-голям приток от вещества, заради по-голямото си напречно сечение – т.е. диаметър.

Самите фитнес тренировки, диетата – та това са основен фактор, за ускоряване на метаболизма в тези зони! От тук идват съжденията ми, че е напълно възможно, това сексуално желание, да е породено заради встъпващата полезна храна (а и тя е ресурс за образуването на хормоните ни) в тялото, както и самите тренировки, да ускорят самата обмяна на вещества – включително и хормони.

Всички ние знаем, за понижението на това сексуално влечение, е заради затихващи функции на жлезите с вътрешна секреция – а именно половите. Когато те са под такъв стрес – диета и фитнес тренировки, тялото неминуемо ще реагира. Как? – споделям мнението на моята клиентка – повишава се сексуалното желание изобщо!

Втора моя клиентка, с подобна фитнес предистория, ми сподели в допълнение, че нейните удоволствия от секса (оргазъм) са се повишили! Защо? Тук трябва да търсим обяснението в самата анатомия на женската полова система – и в частност, разширяването (което пак казвам, се наблюдава при някой жени, не всички) на Vena cava.

Първата реакция на сексуална възбуда у жената е повишена секреция на влагалищната лигавица – т.н. лубрикация. Тя се появява 10 до 30 секунди след началото на сексуалното дразнение и улеснява проникването на мъжкият полов член. Влагалищните стени реагират на сексуалното дразнение чрез просмукване на слуз. Първоначално по влагалищната стена се концентрират отделни малки капчици, които постепенно се сливат и образуват равномерен хлъзгав слой слуз по цялата влагалищна лигавица.

В следващия етап влагалището променя размерите си – разширява се и се увеличава предимно за сметка на вътрешните си 2/3. По време на кулминацията на сексуалното дразнение, преди настъпване на оргазма, към вътрешната 1/3 на влагалището нахлува мощен поток от кръв (за който споменах) и заедно с малките срамни устни се образува оргазменатазона (оргазмена маншета), която е физиологичната основа на оргазма.

Разширяването и удължаването на влагалището променя разположението на матката – тя се изтласква нагоре към големия таз, а маточната шийка заема най-благоприятното за оплождане положение. Оргазмени контракции по време на оргазъм се получават и у жената. Първите пет контракции са най-интензивни. Възможно е при по-силна полова възбуда оргазмът да започне с една по-силна и по-продължителна (2-4 секунди) контракция. След критическата възраст влагалището се скъсява, намалява количеството на влагалищния секрет при полова възбуда, по-бавно се осъществява лубрикацията, намаляват броя и силата на оргазмените контракции и е по-трудно образуването на оргазмена зона. Но, изключенията, за които ви споменах, заедно с този „стрес“ оказват точно същите физиологични процеси – една наслада, след кратко затишие – а причината е очевидно фитнес тренировката като двигателна активност, постъпващата храна като основен фактор за синтес на хормони, термогенните добавки, като фактор за ускоряване на метаболизма и дейността на човека изобщо.

Третата дама беше споделила за по-силен клиторен оргазъм. Сам по себе си, клиторът е силно чувствителна на сексуално дразнение зона. В сравнение с мъжкия полов член, клиторът реагира по-бавно на половата стимулация и у почти 50% от жените не се наблюдава промяна в размера на клиторната главичка и липсва клиторна ерекция.

Независимо от разположението на клитора по време на половия акт, мъжкия полов член много рядко влиза в пряк контакт с него. Половата стимулация на клитора е индиректна – от разтварянето на малките срамни устни в резултат на фрикционните движения. Значителни промени при половото дразнене претърпяват и малките срамни устни. При сексуална възбуда и особено по време на оргазъм, в резултат на ускореният приток на кръв, те увеличават размерите си, като заедно с външната трета на влагалището образуват оргазмена зона. Останалите реакции на женския организъм в резултат на сексуалното дразнение са ускоряване на дишането – до 40 вдишвания/минута, ускоряване на сърдечната дейност – до 180 удара/минута.

Това е моят кратък анализ на върху тези три споделени мнения. Дори и това да е само съвпадение или продукт на силното подсъзнание, ползите от фитнес тренировките така или иначе са много! Както фитнеса, така и секса са удоволствия. При едното се влага любов, а при другото се споделя. Дали говорим за чувства, желание или просто за здраве, винаги е хубаво да разсъждаваме малко върху нещата, такива, каквито са фактите. Темата ще се следи за коментари, разчитайте на моята подкрепа! Очаквам вашето мнение.

Ако Ви допада методиката ми на работа и искате да се възползвате от моите фитнес услуги, свържете се с мен, през формата за контакт. Можете да станете и фен на BelchoHristov.Com във Facebook още сега. Така ще покажете, че уважавате и искате най-популярният фитнес блог в България да бъде четен и посещаван. Благодаря ви!

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив