Пътека – начин на ползване и приложението й във фитнес тренировките

Пътека – начин на ползване и приложението й във фитнес тренировките

Бягащата пътека е безспорно най-често ползваният кардио уред. Знам дори за зали, които имат отлив на клиенти, ако случайно пътеката им е развалена или собствениците на салони са предпочели друг кардио уред. Но най-ползван, не означава най-работещ, нали? Но и не означава, че бягащата пътека е нещо лошо и ненужно – напротив, сега ще ви запозная с всичко.

Правилна техника на изпълнение на бягаща пътека

Правилото е: да знаете кога и по колко да ползвате бягащата пътека като кардио уред, но за това малко по-долу в материала. Правилната техника на изпълнение варира. Например най-често от наклона, по който ползвате уреда. Всеки знае, че бягащите пътеки имат наклон до около 15 градуса.

Когато бягащата пътека ви е в пълно хоризонтално ниво, просто вие трябва да сте изправени, за да може трахеята ви е да е така ситуирана, че да не се получава нещо като нейно огъване, което да възспре правилното нахлуване на кислород, докато сте върху уреда.

Ако пък имате наклон на пътеката, никога не се оставяйте торса и ъгъла който сключва той с пода да е по-голям от 90 градуса! Ако е по-голям, ръцете ще са на дръжките, а тялото е назад, главата също. И се получава едно ненужно друсане и опъване назад – помните каква е ситуацията, нали? Сложете наклон, дръжте торса на 90 градуса и усетете онова „Ааааа, така е по-трудно!“. Нормално, сами сте сложили наклон … но го изпълнете и движението както трябва. Все едно изкачвате връх Мусала, ок?

А ако тичате на бягащата пътела – тичайте на пръсти, не с цели ходила!

Кои мускулни групи натоварва бягащата пътека?

Основно сърцевия мускул – от тук и термина „кардио тренировка“! Но … като цяло бягащата пътека не натоварва, а тренира. Това е вид аеробика все пак. Разбира се, че дупе, бедра, прасци и подбедрица са най-атакуване от към натоварване мускули, но да не забравяме и останалите мускулни групи.

Приложение на бягащата пътека във фитнес тренировките

– във програми за здраве

В програми за здраве бягащата пътека намира широко приложение. Винаги преди силова част, след нея или като самостоятелна кардио тренировка, бягащата пътека трябва да бъде ползвана. Като тренировка за сърцето, общата издържливост и при тренировки за баланс и коордибаци. Тук мога да дам примери от моята практика – в кардио-фитнес програмите за моите фитнес клиенти ползвам кардио с бягаща пътека за възстановяване от тежки простудни заболявания, хипертония, захарен диабет и много други примери … разбира се темпа и обема на тренировката са строго индивидуални!

– във програми за мускулна маса

Колкото и да е странно, бягащата пътека намира място в програмите за покачване на мускулна маса. Изследвания сочат, че бягащата пътека и нейното правилно интегриране водят до покачване на повече чиста мускулна маса, от колкото ако ползвате програми като старите бодибилдинг режими. Винаги след силовата част правете кардио на бягаща пътека. И тук обемът на тренировката е строго индивидуален. Това зависи от вашата конституция – дали сте ектоморф, мезоморф или ендоморф, както и калориите във вашата диета.

– във програми за отслабване

Задължително е приложението на бягаща пътека в програмите за отслабване! Повече за приложението на бягаща пътека в монотонни или интервални тренировките четете тук:

Ползи на бягащата пътека

Виждате – много. Най-вече, че уреда бягаща пътека е приложим към хора от различни възрасти – от малки деца до възрастни мъже и жени. Модерните машини на Запад, вече разполагат с висок клас амортисьори и еластични ленти, което прави уредите подходящи за фитнес тренировки за борба срещу остеопорозата. Дори и ако тя а налице …

Плюсове и минуси

Основният минус е, че в България все още трудно собствениците на фитнес зали отделят пари и средства за закупуване на истински бягащи пътеки. Модерните машини струват хиляди левове, което разбира се възвръщат с времето, но все пак хората и предприемачите търсят бързата печалба от месечни карти на клиенти и не закупуват това, което трябва. В тази връзка, бягащите пътеки масово са класически модели, без основните бонуси:

– наличие на вентилатор на предния корпус на пътеката
– омекотяващи ленти и платформи
– достатъчна ширина на бягащата платформа за хора с наднормени килограми

Но безспорно плюсовете ви ги изложих. Те са солидно доказателство, за да ползвате редовно бягаща пътека във вашите програми.

Магазин-Белчо-Христов-Хранителни-добавки-Варна

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив