fbpx

Уелнес и лечение: хепатит

Уелнес и лечение: хепатит

Хепатит е латинска дума, която означава възпаление на черния дроб, при което се разрушават клетките му. В зависимост от продължителността на неговото протичане хепатитът се дели основно на две групи: – остър – продължава по-малко от шест месеца. – хроничен – продължава повече от шест месеца. Острият хепатит се характеризира с бурни възпалителни процеси в черния дроб. Обикновено е със силно изразени симптоми, като най-често срещаните са: болка в областта на черния дроб (дясното подребрие), жълтеница, потъмняване на урината, побеляване на изпражненията, силна отпадналост, гадене, повръщане и др. В повечето случаи при подходящо лечение острия хепатит може да бъде напълно излекуван от 1 до 6 месеца.

Основните причини за остър хепатит са:

  • хепатитни вируси (вирусите на Хепатит А, Хепатит В, Хепатит С, Хепатит D, Хепатит E)
  • вирусът на инфекциозната мононуклеоза

  • цитомегало вируса и др.
  • алкохолно натравяне
  • медикаменти, причиняващи увреждания на черния дроб: парацетамол (Fervex, Efferalgan, Paracetamol и др.), халотан (използва се за обезболяване при операции), тетрациклини (вид антибиотици) и др.
  • някои паразити: кучешка тения (ехинокок), чернодробен метил, амеба и др.

  • отровни гъби: бяла мухоморка, зелена мухоморка и др.
 • Когато възпалението на черния дроб се задържи повече от 6 месеца, хепатитът преминава в хроничен стадии. Характерно за хроничния хепатит е редуването на периоди на затихване и активиране на възпалителните процеси. Ако този процес не бъде прекъснат се стига до тежки и трудно лечими усложнения на хроничните хепатити. Основните причини за хроничен хепатит са:

  • инфекция с хепатитни вируси – вирусите на Хепатит В, Хепатит С, Хепатит D

  • хронична злоупотреба с алкохол
  • медикаменти
  • автоимунни хепатити

  • вродени нарушения в обмяната на веществата

  • сравнително рядко срещани заболявания – болест на Уилсън-Коновалов и др.

 • Типовете хепатит са:

  Хепатит A:

  Вирусният хепатит А обикновено се предава посредством заразена храна или вода, особено при липса на добра хигиена. Заболяването е особено заразно преди поява на първите симптоми, когато предаването му от човек на човек е изключително лесно. Тежестта на протичане на заболяването е различна при отделните хора, като може да премине сравнително леко при деца и много по-тежко с напредване на възрастта, особено при хора над 40 г. При повечето инфектирани възрастни се появяват характерни симптоми – пожълтяване на кожата и склерите, потъмняване на урината или грипоподобни прояви, а последиците от заболяването могат да се наблюдават в продължение на месеци. Хепатит А може да се предотврати чрез ваксинация.

  Хепатит B:

  Вирусният хепатит В може да има сериозни последици за организма. Заразяването става чрез заразена кръв и телесни течности, често при поставяне на инжекции или кръвопреливане с инфектирана кръв. Възможно е да стане по полов път, или да се предаде от заразена майка на плода. Инкубационният период може да продължи до 6 месеца. При децата инфекцията е възможно да остане незабелязана и е много вероятно детето да стане хроничен носител, а инфекцията да премине в хронично заболяване. Около 10% от възрастните стават носители и могат да предават вируса, като освен това има опасност от тежки увреждания на чернодробната им функция, цироза и дори рак на черния дроб. Хепатит В може да се предотврати чрез ваксинация.

  Хепатит C:

  Вирусът на хепатит С се разпространява по същите начини, както и вирусът на хепатит В. Той също може да доведе до хронична инфекция и увреждане на черния дроб. Няма ваксина срещу хепатит С. Въпреки че при много от инфектираните с вирусни хепатити А и В има само леки симптоми, които могат дори да останат незабелязани, инфекцията може да протече и тежко и да доведе до сериозни последици за черния дроб. Около 20% от хората, които се заразяват с хепатит С се възстановяват в рамките на 6 месеца и организмът им се изчиства напълно от вируса. При други вирусът може да остане дълго време в организма преди да предизвика увреждания.

  Какви са симптомите при хепатит?

  Когато черният дроб се възпали значително и функциите му сериозно се нарушат, при пациента се появяват симптомите на жълтеница – кожата и склерите пожълтяват. Други симптоми са общо неразположение, температура, стомашен дискомфорт и повръщане. Обикновено пожълтяването отминава в рамките на няколко седмици, но при тежки случаи пациентите могат да развият цироза, при която черният дроб бавно губи своите функции.

  Защита от хепатит

  Хепатит А и В се предотвратяват чрез ваксинация. Изрядната лична хигиена и внимателният подбор на храни и напитки помагат за намаляване на риска от заразяване с хепатит. Ваксините срещу хепатит А и В са високо ефективни и осигуряват сигурна и дълготрайна защита.

  Диагностициране на хепатит

  Хепатитът може лесно да се диагностицира, посредством кръвни тестове и почти винаги е възможно определянето на това от кой тип е вирусът. В някои случаи е необходимо диагнозата да бъде потвърдена и чрез чернодробна биопсия.

  Лечение на хепатит

  Най-често за лечение на хепатит не се назначава специфична терапия, а се препоръчва почивка, ограничаване на двигателната активност и съблюдаване на строга хранителна диета. В отделни случаи се налага медикаментозно лечение и хоспитализация. При тежка инфекция или при хроничен хепатит, черният дроб може да бъде сериозно увреден и дори да се наложи трансплантация. Понастоящем има лекарства за лечение на хроничен хепатит, когато се установи, че черният дроб е сериозно увреден.

  Обратно към раздел “Уелнес”.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив