Микрокапсулиране на хранителни добавки – новата технология MCU-20® oт Yamamoto Nutrition®

Микрокапсулиране на хранителни добавки – новата технология MCU-20® oт Yamamoto Nutrition®

MCU-20 ® е иновативната и ексклузивна технология за микрокапсулиране на хранителни добавки. Технологията идва директно от Yamamoto Nutrition ®, за да осигури на потребителите 100% усвояване на активните съставки, съдържащи се в добавките. Всичко, което погълнете, достига целта!

Yamamoto Nutrition надхвърли всички граници на абсорбция, характерни за някои суровини, благодарение на новата технология MCU-20 ®.

хранителни добавки

Микрокапсулирането е технология, която вече е позната и присъства в света на храните и фармацевтиката. Днес тя позволява преодоляването на ограниченията, които са засегнали бионаличността на много молекули на познатите хранителни добавки.

Ние от Yamamoto Nutrition знаем, че много суровини, често използвани в света на добавките, имат граници от различен вид, например, те могат да претърпят деградация в стомашно-чревния тракт поради “ условия или лошата разтворимост на материала (който може да образува утайки, които не могат да бъдат напълно усвоени). Това означава разхищение на суровини и активни съставки.

Микрокапсулиране на хранителни добавки: как се ражда?

Технологията за микрокапсулиране се ражда в средата на 20-те години на ХХ век. Първите приложения се отнасят до микрокапсулирането на масла с акациева смола и желатин чрез процеса на коацервация. През 1955 г. идва първият голям успех на технологията за капсулиране, от индустриална гледна точка. Именно тогава е патентован процес на коацервация на желатина, способен да капсулира пигмент.

По-конкретно се ражда добре познатата „безвъглеродна“ хартия, при която получените микрокапсули се залепват върху повърхността на лист и с натиска на писането, упражнен върху самия лист, тънката желатинова стена на микрокапсулите се счупва и освобождава пигмент, фиксиран върху листа отдолу. От този първи голям успех на микрокапсулирането на хранителни добавки се наблюдава експоненциално развитие на технологиите както в хранителния сектор, така и в козметичната, химическата, електронната и фармацевтичната сфери.

Микрокапсулиране на хранителни добавки: ползите

Благодарение на микрокапсулацията е възможно да се променят:

 • цвят;
 • форма;
 • обем;
 • разтворимост на капсулата;

Това на практика означава, че благодарение на тази технология е възможно:

 • превръщане на течно вещество в твърдо вещество: следователно от течност е възможно да се получи прах с характеристиките на полимера, използван за капсулиране, Това означава, че прахът се определя като псевдо твърдо вещество.
 • намаляване на летливостта: благодарение на микрокапсулацията, изключително летливо вещество може да бъде уловено в система от частици, която може да се съхранява за дълги периоди от време.
 • промени в обема и плътността: могат да бъдат специално създадени микрокапсули с високо съдържание на въздух. Така се генерират вещества, способни да плават във вода или във въздух.
 • повишена стабилност: тъй като микрокапсулацията защитава веществата, уловени от агентите на околната среда, това гарантира по-голяма стабилност на съдържанието.
 • маскиране на неприятни миризми и вкусове;
 • получаване на системи за контролирано освобождаване: управлението на системата за освобождаване на съдържанието на микрокапсулата е възможно благодарение на полимерите, използвани за самата микрокапсулация.
хранителни добавки

MCU-20® Yamamoto®: новата ера за хранителни добавки

По-конкретно, какви са ползите от технологията за микрокапсулиране, приложена към хранителни добавки? Да вземем пример. Благодарение на микрокапсулацията MCU-20® на Yamamoto®, аминокиселините, характеризиращи се с ниска разтворимост и стабилност във вода, могат да бъдат направени бързо и напълно разтворими, без да образуват утайки. Това означава поглъщане по-високо от стандартното в количествено и качествено отношение.

Това подобрение има пряко въздействие върху качеството на работата на потребителя. Той наистина получава необходимата подкрепа при поглъщането на добавката. Има много други суровини, характерни за спортните добавки, които имат граници за усвояване през устата. Най-известните от тях са креатин, l-карнитин и аргинин.

Следователно това, което се случва с технологията за микрокапсулиране Yamamoto Nutrition ® MCU-20 ®, е, че дори елементите, определени като „слабо абсорбиращи се“, могат да демонстрират своята ефективност, заобикаляйки химическите или ензимните граници на околната среда, осигурявайки защитен и транспортен носител на малките микрочастици. което ще достигне уникална бионаличност.

Защо да изберете MCU-20 ® Yamamoto Nutrition ®?

Това е единственият наличен към момента състав, който може да гарантира пълното и ефективно усвояване на активните съставки, посочени на етикета. Освен че наистина ви предлага 100% от предимствата, той също ви помага да спестявате!

За този материал бяха ползвани следните достоверни източници:

 • M.N. Singh, K.S.Y. Hemant, M. Ram, and H.G. Shivakumar. Microencapsulation: A promising technique for controlled drug delivery. Res.Pharm Sci 2010 65-77.
 • Eskildesen Pagano A.P. et al. Microencapsulation of betanin in monodisperse W/O/W emulsions. Comparative Study-Food. Res. Int. 2018 Jul.
 • Katarzyna Hoppe and Małgorzata Sznitowska. The Effect of Polysorbate 20 on Solubility and Stability of Candesartan Cilexetil. AAPS PharmSciTech, Vol. 15, No. 5, October 2014.
 • True L. Rogers & Dave Wallick. Reviewing the use of ethylcellulose, methylcellulose and hypromellose in microencapsulation. Part 1: materials used to formulate microcapsules. Drug Development and Industrial Pharmacy, 14 Sep 2011.
 • Gibbs, B. F., Kermasha, S, Ali, I and Mulligan, C. N. 1999. Encapsulation in the food industry: a review. International Journal of Food Science and Nutrition. 50:213–224.
 • Gouin, S. 2004. Microencapsulation: Industrial appraisal of existing technologies and trends. Trends in Food Science Technology. 15: 330–347. 

За още интересни статии свързани с хранене и тренировки, можете да последвате моя блог, както и Facebook и Instagram профил. Ако се интересувате от спорт и искате да се превърнете в по-добра версия на себе си, можете да последвате и подкаста “От нулата”.

Обратно към „Магазин“. Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив