Паяк Птицеяд | Tarantula – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Паяк Птицеяд | Tarantula – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Насекомите и паяците служат като хранителен, вкусен и безопасен хранителен източник на хората в продължение на десетки хиляди години по цялата планета. Днес яденето на насекоми е рядко срещано в развитите страни, но яденето на насекоми е често срещана практика в над 13 от тях.

Насекомите остават популярна храна в много развиващи се региони в Централна и Южна Америка, Африка, Австралия и Азия. Това е само въпрос на време, докато културите, базирани тук в Европа и в Съединените щати, Канада и Европа, да се възползват.

Има приблизително 1 462 вида регистрирани ядливи насекоми според Организацията на храните и земеделието на Организацията на обединените нации. Старият Завет насърчава християните и евреите да консумират скакалци, паяци, бръмбари и скакалци. За Св. Йоан Кръстител се казва, че е оцелял от скакалци и паяци, консумирани със мед, когато е живял в пустинята. В Гана по време на пролетните дъждове крилатите термити се събират и се пържат, пекат или се превръщат в хляб. В Камбоджа тарантулите се ядат и са една от най-популярните храни, продавани на туристите. Т.е. виждате, че изобщо насекомите са популярни. Дори и вкусни. Но и нестандратни, да! 

Диетичен начин на обработка

Не е диетичен варианта на обработка, тъй като паяците тарантули се пържат, но със лимон и лют сос, специално в Камбоджа е обожава храна. Дъвчат се всикчки части лесно и европеоидите, опитвали ги, споделят, че вкусът им е подобен с този на скаридите.

Калории и хранителен състав

Тарантула - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории121
Мазнини5.51
Въглехидрати5.50
Протеин12.90

Тарантулите са месоядни (100% хищници), което означава, че се хранят с месо. Те ядат много видове големи насекоми като щурци, скакалци, бръмбари, цикади, милипеди, гъсеници и други паяци. По-големите видове тарантули ядат жаби, жаби, риби, гущери, прилепи и дори малки гризачи и змии. Паякът тарантула Голиат е южноамерикански вид, чиято диета се състои основно от малки птици. Затова, микро и макросъстава на този вид организъм е пълноценен.

Приложение

Тарантулите са познати като елексири на сексуалността и в местата, където са най-често срещани, са предпочитана храна от местните племена. Освен като афродизиак, те са пословични и с възможността им да подобрят плодовитостта и на мъже и на жената.

Полезен микросъстав

Тарантулите имат сравнително богат минерален състав: 75.8 мг калций, 185.3 мг фосфор, 9.5 мг желязо, 0.36 мг тиамин, 1.09 мг рибофлавин, 3.10 мг ниацин.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.