Защо се ограничават плодовете в диети за отслабване?

25/02/2018 / Уелнес и Why
Защо се ограничават плодовете в диети за отслабване?

Здравейте Радослава,

аз не отхвърлям плодовете, а ги ограничавам, защото тяхното място в режима на хранене е строго специфично, моля вижте този материал за консумацията на плодове по часови зони, в който виждате и следната таблица, ще Ви я изнеза нагледно тук:

ПРЕДИ ТРЕНИРОВКАЗахариФруктозаГлюкоза
Круша16115
Диня18126
Ябълка1495
Пъпеш221210
Грозде241213
Ягода1495
Малини1064
СЛЕД СЪН
Ананас1376
Пъпеш1376
Портокал1266
Банан1899
Боровинки1477
Нектарини1055
Киви1266
СЛЕД ЕНЕРГОРАЗХОД
Череши1468
Праскови835

Когато работя с клиент, неговата цел и задача има краткосрочна и дългосрочна перспектива. Не виждам никакъв проблем, ако целта на моя клиент е да отслабне с 3-4 килограма, това да стане за точно 4 календарни седмици период от време. С клетъчно хранене, индивидуално напаснати калории и стратегия, това е напълно възможно.

Ограничаването на плодовете в диетата, не води до ограничаване на витамините и минералите в режима, тъй като зеленчуците освен, че съдържат повече витамини и минерали, компенсират тази “липса”.

Ако данните за диетата са примерно 1450 kcal, % калории идващи от прости въглехидрати, каквито се съдържат в плодовете, е много, много малък. Тук буквално говорим за около 100 грама при дамите плод, а при мъжете 200 грама. След като сте се запознали с моят материал за часовите параметри, кога да се ядат плодове и кои, виждате отделно, че и това има сериозен физиологически аргумент.

Т.е. – да! Аз намалявам плодовете, понякога в някои казуси ги излючвам, но това си има обосновка в полза на клиента и неговата цел и неговото физиологично състояние.

Плодовете в режим на хранене за отслабване се намаляват, за да се гарантират ниски нива на хормона инсулин, за да се насочи обмяната на вещества така, че енергия за всички ежедневни нужди и дори при спорт, да се обезпечава за сметка на ненужните мазнини. Тогава, те биват “изгаряни” като мазнини, каквато им е и тяхната функция в организма – склад за енергия.

Режимът на хранене и консумиране на плодове по стандарт, гарантира отделно, че постъпилата глюкоза, ще повиши по определен начин нивата на инсулин, който ще внедри в клетките глюкозата и аминокиселините от обмяната на веществата. Или казано иначе, за плодовете си има конкретно място и време.

Онези диети с плодове, при които се гарантира отслабване, се гарантира загуба на тегло, а при моята политика на работа и отговорност към клиента, аз гарантирам само загуба на мазнини, трайно, именно чрез това клетъчно хранене: вкарвам правилните калории и първоизточници там, където им е мястото. Това е моята сила като биолог!

Какво ще се случи, ако ядем ананас, без да знаем кога и по колко?

Хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории46
Мазнини0.20
Въглехидрати11
Протеин0.40

Ако някой от вас просто е чел за неговите ползи, изобщо, ще започне да го консумира, нали така? Проблемът е, че незнаещия от липса на опит и инфорация, няма да успее да оползотвори същите тези ползи на ананаса на 100%! Ако да речем ананас се консумира между храненията, в “диета” за отслабване, той просто леко ще вдигне стойността на кръвна захар и до тук! Какво от това? Тази негова глюкоза няма да влезе в мускулната или чернодробна клетка, където й е мястото, под формата на гликоген, който е вече енергията ни, за нас хората.

Използвана литература

Обратно към рубриката “Why?”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив