Пребиотици, пробиотици и чревна бактериална флора

Пребиотици, пробиотици и чревна бактериална флора

Нека поговорим за здравето на червата

Често чуваме за млечна киселина, пробиотични и пребиотични добавки, използвани за поддържане на здравето на червата, но какви са те, за какво се използват и най-вече какви са разликите между тези вещества?

Често свързани с антибиотични терапии или като подкрепа за чревна дисбиоза, причинена от вируси или сезонни патогенни бактерии, пробиотиците и пребиотиците също са много полезни при лечението на много по-сериозни патологии като улцерозен колит, болест на Хрон, синдром на раздразнените черва и цьолиакия, където пробиотичната адювантна терапия е особено важна.

В този сегмент от населението, страдащо от хронични стомашни разстройства, културистите и спортистите като цяло често са по-податливи на стомашно-чревни проблеми като подуване на корема, метеоризъм и диария, особено във фазите на по-голяма интензификация на препарата. Както можете да си представите, тези проблеми могат да бъдат вредни за спортните постижения и катастрофални за състезателния културист. Следователно защитата на здравето на храносмилателния тракт и общата стомашно-чревна система е от съществено значение за здравия организъм и доброто качество на живот.

Малко физиология

Червата, стерилни при раждането, се колонизират с течение на времето от богата и разнообразна популация от микроорганизми, обикновено наричани чревна флора или микробиота. Деликатната бактериална екосистема, съставена от стотици видове, които образуват чревната флора, се среща заедно с храносмилателната система, от устата до ануса, с по-висока концентрация в последната част на червата (дебелото черво).

Тази екосистема е не само различна според различните области на чревния тракт, но се променя с възрастта, пола и някои фактори на околната среда, които се променят за всеки от нас, като диета и начин на живот. Бактериалната флора се състои от 95% от анаеробните бактерии (които могат да живеят в отсъствие на кислород) и 5% от аеробните бактерии (които се нуждаят от кислород, за да живеят).

Разпределение на бактериите в храносмилателната система

Стомах

Стомах

На нивото на стомаха растежът на бактерии е ограничен поради особено кисела среда (ниско рН).
Тънко черво

Тънко черво

Концентрацията на микроорганизмите прогресивно се увеличава в тънките черва.
Дебело черво

Дебело черво

В дебелото черво има най-голяма концентрация на бактерии, които изграждат чревната флора.

За какво служи чревната микрофлора?

Функциите на микробиотата могат да бъдат обобщени в:

 • метаболитен
 • трофичен
 • защитен
 • имунологични (от голямо значение)

Нека анализираме всяка от тези функции в детайли.

Метаболитна функция

Състои се по-специално в усвояването на йони (особено калций, магнезий и желязо), в синтеза на витамини (фолиева киселина, витамин К, витамини от група В и други) и ферментацията на въглехидрати (захари).

Трофична (хранителна) функция

Важен ефект е производството на късоверижни мастни киселини, тъй като те осигуряват подхранването (тропизма) и енергийния източник на чревните клетки, насърчавайки физиологичната активност на дебелото черво.

Имунологична функция

Това е една от най-важните дейности на чревната бактериална флора и се състои от реален обмен на информация между микроорганизмите и тъканната лимфна система, тоест системата, предназначена да атакува при намеса на бактерии или вредни вещества. На нивото на тъканната лимфна система се осъществява производството на вещества и клетки, изграждащи имунната (защитна) реакция на организма, което допринася за доброто общо здравословно състояние.

Защитна функция

Много важна функция, необходима за защита на организма от патогени вече на нивото на стомашно-чревния тракт. Той се осигурява от слюнка, стомашни киселини, перисталтика, клетъчни мембрани, които покриват вътрешната повърхност на червата (епителната) и естествено от микробиотата.

Стомашната бактериална флора представлява всъщност първата линия на защита срещу външни бактерии (благодарение на ниското рН), докато чревната флора действа чрез механизми на конкуренция с патогените за местата на адхезия на епитела и наличните хранителни вещества. Той също така произвежда специфични протеинови вещества, като бактериоцини, които директно атакуват патогенните бактерии.

Промени в бактериалната флора

Промяната на бактериалната флора се нарича дисбиоза и настъпва, когато здравите бактерии, нашите „добри бактерии“ (включително Lactobacillus Acidophilus и Bifidus) намаляват, докато вредните (включително Bacillus Coli) се увеличават. Друг път се случва някои видове бактерии да мутират, превръщайки се в патогени, причинявайки класическата досадна симптоматика, варираща от подуване и лош дъх до коремна болка, метеоризъм до диария.

Тази ситуация прави пълната обработка на фекалните материали невъзможна, което води до лошо усвояване на хранителни вещества с необичайна ферментация, по-специално въглехидрати, и гниене, които освен че променят чревната температура, възпаляват лигавицата, отслабват имунната система и улесняват нападението на вируси и бактерии върху нашия организъм.

Дисбиозата е изменение на бактериалната флора, състоящо се от намаляване на добрите бактерии (включително Lactobacillus Acidophilus и Bifidus) и увеличаване на вредните бактерии (включително Bacillus Coli)

Причини за промени в бактериалната флора

Чревната бактериална флора може да бъде декомпенсирана чрез:

 1. употреба на лекарства
 2. периоди на стрес
 3. лошо балансирана диета
 4. патогенни бактерии

Нека анализираме тези причини в детайли.

Употреба на лекарства

По време на или след лечение с антибиотици, често се среща отслабена и обедняла чревна бактериална флора. В тези случаи винаги е препоръчително в края на антибиотичната терапия да се вземат различни от най-добрите пробиотични щамове, за да се подпомогне микробиотата и да се избегнат диарийни явления и имунно отслабване, което може да доведе до други нарушения като кандидоза и цистит.

Стрес

Известно е, че стресът е вреден. Тези, които соматизират много „по корем“, са добре запознати с явления като колит, който намира плодородна почва, когато сме напрегнати и под натиск по някаква причина. Дори много научни изследвания потвърдиха връзката между тревожните разстройства и промените в здравето на червата! Сред източниците на стрес намираме и спортния стрес, върху който ще се спра, като изтъкна някои интересни моменти. Ефикасността на пробиотиците за спортисти в подготвителни фази (при по-голям психофизически стрес) или през зимните месеци е добре известна, тъй като интензивните и продължителни упражнения са свързани с отслабване на имунната система, което увеличава, например, предразположението към инфекции на горната част респираторен тракт. Не е изненадващо, че често се появяват заболявания, които пречат на финалните етапи от подготовката на спортистите. В това отношение има интересно проучване, публикувано през 2011 г. в International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolismemerge, което твърди, че консумацията на пробиотични добавки спомага за намаляване на честотата на инфекции на горните дихателни пътища с 36% при спортисти, приемали Lactobacillus Casei Широта за четири месеца тренировки и физически дейности за издръжливост.

Често се отбелязва, че културистите, поради интензивни тренировки в присъствието на нискокалорични хранителни режими във фазите преди състезанието (но също така и колоездачи, бегачи и професионални триатлети), често са засегнати от стомашно-чревни проблеми като колитична коремна болка и диария. Използването на пробиотици е чудесен начин за предотвратяване на симптоми и създаване на адекватна защитна имунна среда, като се избягват кавги и пречки при подготовката и състезанието.

Небалансирана диета

Лошо балансираната диета не помага. Има храни, които могат да насърчат появата на стомашно-чревни оплаквания, като дразнят и възпаляват чревната лигавица. Ако изобилстваме например с рафинирани захари и сладкиши, ще имаме ферментативни процеси с високо производство на газове, коремно напрежение, подуване и директно изменение на бактериалната флора, което би могло да благоприятства появата на по-нататъшни заболявания, като кандидоза.

Освен това твърде много захари създават много кисела среда, която благоприятства местните възпалителни състояния. И не само! Алкохолът може да създаде много заболявания в корема ни, както и диета с ниско съдържание на фибри или с твърде много животински протеини, особено ако последните се обработват/лекуват, тъй като създават висок потенциал за ферментация/гниене в червата.

Патогенни бактерии

Не на последно място, препоръчително е да се интегрират пробиотици преди и/или по време на пътуване до екзотични страни поради излагане на патогенни бактерии. Никой не би искал да бъде разглезен от известната „диария на пътешественика“!

Пробиотици и пребиотици: каква е разликата?

Нека започнем с това, че и двете вещества са полезни за здравето на червата … по различни начини.

 • пребиотиците са несмилаеми органични вещества, способни да стимулират разпространението и активността на „добрите“ бактерии, присъстващи в червата и се намират, освен че са под формата на добавка, вече естествено в храната, която ядем. Най-известните и най-изследвани са плодовите олигозахариди (FOS) като инулин, но също така и други вещества, като галат- и глюко-олигозахариди (GOS) като лактулоза и лактитол. Тяхната ферментация създава благоприятни условия за растежа на бифидобактерии, лактобацили и неблагоприятни за патогенни микроорганизми. Тези вещества също улесняват усвояването на водата и някои минерали като калций, магнезий и цинк. Пребиотиците са се оказали особено полезни за намаляване на плазмената концентрация на холестерол и триглицериди. В природата олигозахаридите присъстват в много зеленчуци, като цикория, артишок, лук, праз, чесън, аспержи, пшеница, банани, овес и соя.
 • пробиотиците са „живи“ организми, бактерии, които, ако се приемат и / или се прилагат в адекватни количества, докато все още са жизненоважни, оказват значителна подкрепа за здравето на целия организъм. Много хора наричат ​​пробиотиците „млечни ферменти“.

Трите щама пробиотици

Пробиотиците са разделени на три основни семейства, които имат няколко подгрупи:

Bifidobacteria (Бифидобактерии)

 • Bifidus longum
 • Bifidus bifidum
 • Bifidus adolescentis
 • Bifidus infantis

Lactobacilli (Лактобацили)

Yeasts (Дрожди)

Бифидобактерии

Те са симбионтни бактерии на човешките черва, тоест те обичайно живеят в този район. Сред тях имаме Bifidus Longum и Bifidus Bifidum, които се намират в червата на възрастни, докато Bifidus Adolescentis и Bifidus Infantis са характерни за юноши и бебета. Тези пробиотици предотвратяват колонизирането на вредни бактерии на нивото на дебелото черво, като защитават лигавиците благодарение на способността да произвеждат киселини и да поддържат правилно pH. Те регулират перисталтиката и подпомагат чревния транзит и производството на витамини, като витамини от група В.

Лактобацили

Те са група бактерии, способни да произвеждат млечна киселина, вещество, което поддържа чревната система здрава. Те също така държат вредните бактерии далеч, тъй като те са техните „естествени конкуренти“, използвайки същите вещества като токсичните бактерии, като по този начин се конкурират с тях, като ги смазват. Сред тях откриваме Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Reuteri, широко използван за деца, тъй като има ефективно действие върху бактериите, причиняващи кариес, и върху тези, които причиняват ентероколит, Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Casei. Тази група бактерии е по-известна с наименованието „млечно-ферментни ферменти“ и те характеризират почти всички многобройни добавки на пазара.

Дрожди

Сред дрождите имаме Saccharomyces boulardii, който защитава чревната система и възстановява бактериалната микрофлора. Той произвежда витамин В и млечна киселина в червата и предпазва от вредни микроорганизми. Те често могат да бъдат свързани с антибиотични терапии.

Ами ако има дисбаланс в бактериалната флора?

Разбрахме колко важни са пробиотиците не само за здравето на червата, но и за правилната поддръжка на бактериалната флора, което характеризира, или по-скоро, положително обуславя здравето на целия организъм. Но какво, ако балансът на бактериалната флора е нарушен? Ако нямаме ефективна защита, вирусите и външните бактерии могат да завладеят или бактериите могат да мутират, създавайки възпалително състояние на лигавицата, което, раздразнено, ще изтегли вода в червата (причинява диария), както и благоприятства проникването на патогени. Когато това се случи, храните, които въвеждаме, особено въглехидратите и животинските протеини, ще бъдат лошо усвоени, създавайки ферментация и лошо усвояване на хранителните вещества.

Как да изберем най-добрите пробиотици?

С всички продукти, които медиите или фармацевтът ни предлагат, как избираме? За да купите правилната пробиотична добавка, няма нужда от диплома по фармация или медицина. Просто трябва да имаме предвид няколко добри правила:

 • най-добрите пробиотици са тези, които съдържат множество щамове едновременно, т.е. повече видове бактерии сред изброените от нас. Поемането на много различни щамове означава да имате множество функции. По този начин липсващите бактерии ще бъдат попълнени и тези, неподходящи за местната бактериална флора, ще бъдат елиминирани.
 • някои продукти трябва да бъдат охладени. Винаги ги пазете както е предложено, за да не променят жизнените им характеристики и най-вече (това се отнася за всеки пробиотик), не ги излагайте на източници на топлина и не ги приемайте заедно с топли напитки или храна.
 • за предпочитане ние избираме тези под формата на капсули (с изключение на други специфични технологии „превозни средства“), така че съдържанието да може да достигне целта си в червата, без да се влияе от стомашните киселини. В тази връзка може да е полезно да ги приемате на гладно, за да сте сигурни, че pH на стомаха влияе възможно най-малко.
 • някои продукти съдържат от 1 милиард живи клетъчни щамове до 10 или дори повече. Е, „повече е по-добре“ не винаги е така, защото зависи от фактори като вида на щама и действителното количество, което достига до червата. По принцип продуктът трябва да съдържа поне 10 милиарда живи клетки, които трябва да бъдат взети с определена постоянство (препоръчват се 4 седмици или повече), за да се гарантира, че бактериалните щамове могат да колонизират зоната.
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Мускулни травми | Ролята на храненето и хранителните добавки | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки февруари 21, 2021 (09:16)

   […] Пробиотиците се определят като живи микроорганизми, които дават полза за здравето на гостоприемника, когато се прилагат в адекватни количества , понастоящем в спортната наука се препоръчват пробиотични елементи, като се вземат предвид техните ползи, свързани със здравето на спортиста. Известно е, че пробиотиците са в състояние да взаимодействат с имунните клетки на свързаната с червата лимфоидна тъкан (GALT), подобрявайки реакцията на ефективност и параметрите на чревната пропускливост. […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив