Мускулни травми | Ролята на храненето и хранителните добавки

Мускулни травми | Ролята на храненето и хранителните добавки

Mускулна травма

По-конкретно, можем да определим мускулно нараняване като травматично разсейване или прекомерно нараняване на мускул. Този тип щети, причинени от травмиращо събитие, се класифицират на:

 • индиректни мускулни наранявания
 • директни мускулни наранявания

Първата група, свързана с непреки наранявания, е разделена на:

 • функционални мускулни нарушения. Функционалното мускулно разстройство се отнася до болезнено нараняване на мускулите без данни за увреждане на мускулните влакна.
 • структурни мускулни наранявания. Структурното нараняване на мускулите се състои от всяко пряко остро мускулно разстройство с груби доказателства за увреждане на мускулните влакна.

Първият терапевтичен подход при нараняване на мускулите е физиотерапевтичен подход, използващ ръчни техники и инструментална терапия, необходими за процеса на възстановяване на щетите. Въпреки това можем да видим как от началните етапи на лечението е установено, че хранителната намеса е от съществено значение за осигуряването на нов материал, необходим за процеса на възстановяване на раната, контрола на възпалението и оксидативния стрес, причинен от нараняването, което представлява много полезна подкрепа. до конвенционална терапия.

Етапи на възстановяване след нараняване

Обобщавайки по прост начин историята на възстановяването след нараняване, в идеалния случай можем да я разделим на 3 фази:

Фаза 1 – Възпаление (до 4 дни след нараняване). Веднага след наранявания, първият отговор е възпаление. Настъпили са щети. Наранените тъкани са лишени от нормалния поток на кислород и богата на хранителни вещества кръв. Настъпва клетъчна смърт. По време на тази фаза имаме болка, подуване, зачервяване и топлина са често срещани.

Фаза 2 – Пролиферация (4 до 21 дни след нараняване). След като възпалението отшуми, увредените тъкани се отстраняват и се развива нова васкуларизация. Освен това се полага белези, които поддържат мястото на нараняване.

Фаза 3 – Ремоделиране (21 до 2 години след нараняването). Белезната тъкан, образувала се няколко дни след нараняването, се разгражда и замества с по-здрава съединителна тъкан. С подходяща терапевтична и хранителна намеса, тази област може да бъде толкова здрава, колкото оригиналната тъкан, да не бъде наранена или дори по-силна. По отношение на хранителния подход към възстановяването, има много фалшиви митове по време на тези фази, ние се опитваме да проучим допълнително и да разсеем някои от тях.

Възпаление и прием на мазнини

Известно е, че трансмазнините, омега 6 мастните киселини и наситените мазнини стимулират възпалението в тялото, докато мононенаситените мастни киселини и омега 3 инхибират възпалението. Това означава, че е важно да се постигне по-добър баланс между омега 6 и омега 3 мастни киселини по време на възстановяване при нараняване. Като ядете по-малко омега 6 и повече омега 3, всъщност количеството възпаление се намалява или усреднява по-добре и производството на колаген се подпомага по-добре.

В този случай, в допълнение към интегрирането на висококачествени омега мастни киселини (от 3 до 9 грама на ден), трябва да се съсредоточим и върху добавяне или увеличаване на процента на храни като: зехтин, сушени плодове, авокадо. Една от основните концепции, която не трябва да се забравя, е, че възпалението е основен механизъм по време на възстановяването на лезията и нашата цел е винаги да го подкрепяме и посредничим, като се опитваме да избегнем ефектите от прекомерното производство.

При това хранителната и интегративна стратегия играе фундаментална роля, особено в средносрочен план.

Нутрицевтичен подход към възпалението

Билките и растенията могат да бъдат полезни при овладяването на възпалението, особено по време на първата фаза на възстановяване.

Куркума: този член от семейството на джинджифила отдавна се използва като противовъзпалително средство и за заздравяване на рани с неговата активна съставка – куркумин. Добавянето на къри към диетите на спортистите не винаги е добра идея, но със сигурност добавката с куркума може да бъде по-ефективна, тъй като дозата е много по-концентрирана 400-600mg на ден от формата на добавка може да бъде в подкрепа на този етап.

Чесън: доказано е, че инхибира възпалителните ензими и повишава функцията на макрофагите, особено под формата на добавка от 600 до 1200 mg отлежал чесън. Ананас: съдържа бромелаин, друг противовъзпалителен растителен екстракт, който е отличен за храносмилането и за облекчаване на прекомерно възпаление, водещо до болка 500-1000 mg в допълнителна форма.

Какао, чай и горски плодове: те помагат за овладяване на възпалението чрез антиоксидантна активност и влияят върху растежа на клетките и развитието на новите капиляри по време на регенерацията на тъканите.

Хранителни добавки, съдържащи боровинки или грозде, зелен чай, екстракти от цитрусови плодове (хесперидин, нарингин и др.) И биофлавоноидни добавки, съдържащи кверцетин, дихидрокверцетин и рутин, са свързани с по-важни противовъзпалителни ефекти.

Пробиотици и пребиотици

Пробиотиците се определят като живи микроорганизми, които дават полза за здравето на гостоприемника, когато се прилагат в адекватни количества , понастоящем в спортната наука се препоръчват пробиотични елементи, като се вземат предвид техните ползи, свързани със здравето на спортиста. Известно е, че пробиотиците са в състояние да взаимодействат с имунните клетки на свързаната с червата лимфоидна тъкан (GALT), подобрявайки реакцията на ефективност и параметрите на чревната пропускливост.

Възможно е индиректните пробиотици да допринесат за процеса на възстановяване на мускулите чрез активността на имунните клетки (брой и функция на неутрофилите и макрофагите), намалявайки времето, необходимо за процеса на възстановяване. Използването на елементарни пробиотици, по-специално щамове Lactobacillus и Bifidobacterium в дневна доза ≥ 1010 CFU, трябва да спомогне за възстановяването на стадия на увреждането, за да ускори процеса на възстановяване на мускулите чрез действието на имунните клетки (гранулоцити и фагоцити).

Друга важна роля е в случаите на следхирургично възстановяване след приложение на антибиотици. Постоперативните антибиотици са жизненоважни за предотвратяване на инфекции, но за съжаление те също убиват някои от полезните чревни бактерии, участващи в нашето храносмилателно и имунно здраве. Възстановяването на бактериите чрез използването на пробиотици и пребиотици включва ползи и намалява ефектите на антибиотиците, като помага за създаването на здравословна чревна среда.

Как да управляваме макронутриентите във фазата на ремоделиране

По време на възстановяване на нараняването, метаболизмът може да се увеличи от 15-50%. Въпреки че това изглежда високо, калоричните нужди всъщност ще бъдат по-ниски от необходимите по време на спортни тренировки.

Яденето на твърде малко калории по време на периода на възстановяване може да попречи на пълно и адекватно възстановяване. За съжаление, драстичното намаляване на физическата активност по време на периоди на нараняване може да доведе до естествено намаляване на апетита и приема на храна, така че е важно да повишите чувствителността на спортиста или пациента към здравословни хранителни навици и модели, за да осигурите пълна енергия, достатъчна за правилното възстановяване.

Обездвижването намалява способността на миофибриларните протеини да реагират на аминокиселинни стимули, феномен, наречен „анаболна резистентност“ и прави изграждането на мускулите по-труден процес. За да отстранят това, изследователите установяват по-висок прием на протеини (1.6 – 2.5 г/ кг за 1 ден) и подчертават консумацията на богати на левцин храни. Около 1/3 от телесните мазнини трябва да идват от всеки вид мазнини (т.е. 1/3 наситени мазнини, 1/3 мононенаситени мазнини и 1/3 полиненаситени мазнини). Въпреки че понастоящем няма конкретни изследвания и насоки за въглехидратите по време на възстановяване, важно е да се включат достатъчно въглехидрати, за да се поддържа мозъчната функция и да се осигури достатъчен прием на микроелементи.

Микронутриенти и ремоделиране

Витамините и минералите са хранителни вещества, необходими на тялото в малки количества за осъществяване на различни метаболитни реакции и тъй като процесът на възстановяване на нараняването разчита на много метаболитни реакции, те могат да играят ключова роля. Основните ксони, участващи в процеса на разпространение и ремоделиране, са:

 • Витамин А: подобрява и подпомага ранното възпаление по време на нараняване, обръща имунната супресия след нараняване и насърчава образуването на колаген. Допълването с 10 000 IU на ден през първите 2-4 седмици след нараняване вероятно е безопасен подход, по-високите дози могат да доведат до токсичност, така че те не се препоръчват.
 • Витамин С: подобрява активността на неутрофилите и лимфоцитите по време на фаза 1 на острото увреждане. Играе важна роля в синтеза на колаген. Препоръчително е да се добавят 1g-2g / ден през първите 2-4 седмици след нараняването.
 • Мед: помага за образуването на червени кръвни клетки и работи съвместно с витамин С за образуване на еластин и укрепване на съединителната тъкан. Препоръчително е да се добавят 2-4 mg / ден през първите 2-4 седмици след нараняване.
 • Цинк: играе жизненоважна роля в регенерацията на тъканите и дефицитът е свързан с лошо зарастване на рани. Препоръчва се да се добавят 15-30 mg / ден през първите 2-4 седмици след нараняването.

Други полезни добавки

 • Аргинин: това може да стимулира отделянето на инсулин и растежните фактори, които подпомагат синтеза на протеини и отлагането на съединителната тъкан. Неговата роля в стимулирането на производството на азотен оксид може да увеличи притока на кръв към увредената област и да активира макрофагите за почистване на тъканите. Дозите при хора варират от 15-30g на ден.
 • Орнитин: това може да подобри метаболизма на протеините, да намали времето за заздравяване, да увеличи здравината и да увеличи задържането на азот. Освен това, орнитинът може да се превърне в пролин, което е от съществено значение при отлагането на колаген. Дозировката е от порядъка на 20-30 g на ден (10 g 2-3 пъти на ден).
 • Глутамин: това е от съществено значение за метаболизма на клетките, които имат бърз обмен, като лимфоцити и ентероцити. По време на стрес, глутаминът трябва да се увеличи. Предполага се, че глутаминът може да помогне за ускоряване на зарастването на рани.
 • HMB – доказано е, че този левцинов метаболит инхибира разграждането на мускулните протеини и увеличава протеиновия баланс, което води до потенциални мускулни печалби. HMB може също да увеличи отлагането на колаген и да подобри азотния баланс.

 

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив