Кверцетин – описание, действие, ползи и приложение

Кверцетин – описание, действие, ползи и приложение

Кверцетинът е натурален екстракт, принадлежащ към семейството на флавоноидите, растителен пигмент, който се намира в различни храни и растения и който привлича голям интерес като хранителна добавка от няколко години. Свойствата на кверцетина го правят истински антиоксидант и противовъзпалителна подкрепа за нашето тяло. Нека видим къде можем да го намерим в храната, какви са ползите и възможните странични ефекти.

Свойства на кверцетина

Срещу стареене на кожата

Кверцетинът помага за намаляване на увреждането на слънчевата радиация върху кожата, една от първите причини за появата на петна, белези и бръчки. Прекомерното излагане на слънце води до синтез на кислородни реакции, които образуват свободни радикали, вещества, които променят и увреждат структурата на синтеза на колаген и еластин в кожата.

Кверцетинът допринася за защита срещу отрицателното действие на слънчевата радиация и различни други проблеми, свързани със стареенето, включително дегенеративните, за които все още се провеждат научни изследвания.

Сърдечносъдова система

В допълнение към признатите антиоксидантни свойства на кверцетин, има противовъзпалителни, антитромбоцитни и антитромботични свойства, открити от някои проучвания, които описват кверцетин като валидна подкрепа за здравето на сърдечно-съдовата система. Все още често се използва за подпомагане на лечението на:

 • симптоми на венозна недостатъчност (спазми, подуване)
 • хемороиди
 • разширени вени
 • капилярна чупливост

Признанието на Quercitin да поддържа защитата на кръвоносните съдове и да спомага за избягване на отоци и тежест в краката. Този флавоноид е ценен и като подкрепа за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и възпаление на простатата, които могат да засегнат мъжете.

Aлергии

Много интересен фактор, присъщ на имунната система, е потенциалът на кверцетин да намали симптомите на основните алергии, например, тази от цветен прашец, тъй като изглежда, че веществото може да инхибира фазите, които определят отделянето на хистамин.

Противовъзпалително действие

Кверцетинът също намира все повече място като хранителен адювант в терапиите с противовъзпалителни лекарства, помага да се инхибира производството на простагландини и левкотриени, които имат провъзпалително действие. Може да се приема като подкрепа при лечението на ревматоиден артрит, псориазис, системен лупус еритематозус (хронични автоимунни заболявания), болест на Алцхаймер, артериосклероза и синдром на инсулинова резистентност.

Кверцетин в храната

Когато общувам с партньорите си от „Клубен бизнес“, винаги агитирам да се използва кверцетин като един от най-мощните антиоксиданти, при препоръчки на продукти за силна антиоксидантна защита. Ако и вие искате да работите с мен – станете част от „Клубен бизнес“ още сега!

Няколко храни, които често се срещат на нашата трапеза, са богати на кверцетин. Този флавоноид присъства в особено високи концентрации в рамките на:

 • ябълки
 • червени плодове
 • горски плодове
 • грозде
 • цитрусови плодове
 • домати
 • броколи
 • аспержи
 • каперси
 • лук
 • червено вино
 • зелен
 • черен чай.

Дозите кверцетин в храната варират според метода на отглеждане. Идеалното е винаги да избирате органични храни, за да осигурите оптимално количество флавоноиди.

Странични ефекти и взаимодействия

Кверцетинът има много малко известни странични ефекти. Въпреки това е важно да се помни, че не е изключено да може да се определи появата на лекарствени взаимодействия, които да бъдат взети под внимание. Хората със заболявания на кръвосъсирването трябва да обърнат особено внимание поради антитромбоцитната и антитромботичната активност на кверцетин.

Пациенти, които приемат антитромбоцитни лекарства (като Aspirinetta и CardioAspirin), антикоагуланти за перорална употреба (като Coumadin и Sintrom) или които следват химиотерапевтични терапии, трябва да избягват използването им. Употребата му също не се препоръчва за бременни или кърмещи жени, тъй като засега няма новина за възможните ефекти върху плода и бебето.

Дози

Тъй като кверцетинът има ниска бионаличност е много трудно да се вземе оптимално количество, за да се възползвате само от диетата. За това в играта влизат добавки, които обикновено имат препоръчителна доза от около 200 mg/ден.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив