Хормони: щитовидни (тиродини) хормони

Производството на тироидни хормони намалява с напредването на възрастта. Ниското производство на тироиден хормон е едва доловима причина за цялостното стареене на организма. Въпреки, че най-малко (по данни, които съм чел) 25 % от възрастното население страда от сериозна форма на хипотиреодизъм (отслабване на функциите на жлезата), проблемът често е остава недиагностициран. Обратният проблем е хипертиреодизмът – свръхфункция на тироидната жлеза.

Недиагностицирането на този проблем, донякъде, поне според мен, се дължи на това, че диагностицирането на практикуващите лекари го правят само на база кръвни изследвания, каквито дори и аз направих. Изследва се Т4 (наричан тироксин), Т3 (организмът ни превръща Т4 в Т3) и един друг хормон, наричан TSH (стимулиращ щитовидната жлеза хормон, който се отделя от хипофизата).

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Границите на нормата за трите хормона обаче са извънредно широки. Индивидуалните резултати могат да бъдат половината от средното ниво и все пак да се смятат за нормални. Точно поради тази причина е необходимо да се направи нелабораторна клинична оценка, винаги когато съществува и най-слабо съмнение за недостатъчно активна тироидна (щитовидна) жлеза.

Кръвтният тест може да покаже, че тироидната функция е в рамките на тези много широки граници на нормата, но все пак съществуват симптоми на хипотиреодизъм, в това число и чувствителност към студ, напълняване или неспособност да се отслабва, умора и летаргия, депресия, суха кожа, повишени нива на холестерол. Поради последната причина понижената функция на щитовидната жлеза може да не бъде разпозната като причина за атеросклероза.

Но нека да ви обясня моите познания, върху функцията на щитовидната жлеза, още сега. Една от главните й фунцкии е да регулира телесната температура, поради чувствителността към студа е един от най-ранните симптоми на хипотиреодизма. Друга важна функция на щитовидната жлеза е да регулира скоростта на обмяна на веществата. Когато щитовидната жлеза (на снимката горе) е недостатъчно активна, метаболизмът се забавя, ето защо друг ранен симптом на хипотиреодизма са умората и пълнеенето.

Какво кара щитовидната жлеза да работи добре?

Понякога проблемът е хранителен. Необходими са аминокиселината тирозин и менралът йод, за да се образува Т4, а също така и минералите цинк и селен, за да се произведат ензимите, които превръщат Т4 в Т3. Но недостигът на храната само в редки случаи може да бъде причината за хипотиреодизъм. Често причината е автоимунен тиреодит (известен повече като болест на Хашимото), при който собствените ни антитела нападат щитовидната жлеза. Ние всъщност не знаем защо става това, но вярвам, че много от случаите могат да бъдат проследени чак до лечението на корените на някой мъртъв зъб, за да се запази той в устата.

Друга сериозна причина за хипотиреодизма са усилията на организма да запази статуквото (казано на чист биологически език – да запази хомеостазата). Хипотиреодизмът е изключително обикновен резултат от спазването на погрешна диета за отслабване – гладуване, всякаква “дневна” диета и прочие. Организмът се съпротивлява на загубата на тегло (основно мускулна маса и вода) и така се променя хомеостазата, чрез намаляване на образуването на тироиден хормон. Без значение каква е причината, решението е: правете редовни прегледи и прилагайте правилната диета и водете правилен начин и култура на хранене. Не изпадайте в крайности, защото потърпевши ще бъдете само вие.

Обратно към раздел “Анатомия и физиология”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Медицински изследвания | Лабораторни резултати

Материалът съдържа лична база данни, достовернa на 100 % със самата действителност! Г-н Христов, редовно чета Вашите статии и публикации....