fbpx

Здравословното вегетарианство – разбиване на мита

06/03/2014 / Уелнес и FAQ
Здравословното вегетарианство – разбиване на мита

Здравословното вегетарианство за мен не съществува! За мен, основно като човек, това е вид крайност. А крайност е всичко, което е лишено от нещо, с което човешкият организъм е свикнал, привикнал и еволюирал!

Вегетарианство според нуждите

Вегетарианци трябва да са онези хора, които има установен проблем – медицински такъв, за да се подложат на режим с вегетарианска кухня.

Вегетарианство според мирогледа

Имам стотици познати, които от природозащитна гледна точка са вегетарианци и от солидарност не консумират месо. Но някои – ядат риба.

Вегетарианство според мода

Навремето беше модерно и протеиновото хранене, но от тази мода на половината народ му изпищяха бъбреците, лошият дъх не ги напусна до последно и т.н. Йо-йо ефекта пък им беше бонус! Започвам остро коментара си, защото съм един от хората, които имат опит от трите страни на барикадата – бил съм всеяд, вегетарианец и веган! Т.е. тези думи биха се разбрали от човек с опит, а не човек увлечен по модата.

И в трите случая съм бил с фитнес визия, т.е. умеейки да съчетавам протеина, въглехидратите и мазнините, съм придобивал приличен вид. А хора, които са водени от мода, едва ли знаят тези пинизи и тънкости. Нали? Все пак бях длъжен да се обърна и към тях с въпрос … колкото и риторика да лъха от него.

Т.е. модата вегетарианство е една малоумна за мен идея, която отново се разпространи от хора, които имат медиен абонамент някъде!

Защо считам, че вегетарианството е НЕздравословно?

Първо, защото във вегетарианското меню липсват животински мазнини! Те са основният източник на холестерол, от който се образуват половите хормони.

Второ – защото липсва пълноценен протеин! Само животинския профил съдържа всички аминокиселини! Именно наличието на аминокиселини определя биологичната стойност /БС/ на протеина. Трябва да отбележим, че нивата на биологичната стойност на даден протеина се отнасят главно до способността му да задържа азота. Протеините с най-висока БС съответно са най-анаболните протеини. Такива са на първо място яйчният белтък, суроватката от млякото, чистото телешко месо и накрая на редицата са соята, нахута, ориза.

Представете си сега подрастващо дете, на което му липсва суровина за тестостерон, ако е момче или естроген, ако е момиче и за капак му липсва строителен пълноценен материал за неговото израстване? Полезно ли е това?

Споделените до тук САМО два елемента, поради които считам, вярвам и знам, че вегетарианството е поне вид крайност, са достатъчни. Но уважавам клиничните причини за вегетарианството. Това е дълбока, тромава и тежка тема, която няма нищо общо с модата.

Съществуват ли погрешни първични ползи от вегетарианството?

Да! Тези хора изпитват “лекота” и е”енергия”. И нормално – след като са отстранили мазното (прекалено холестеролно насищане), ядат само глюкоза и фруктоза – как по друг начин да се чувстват. Е, за пример – аз също се чувствам леко, когато избирам вида протеин, качеството на въглехидратите и типа мазнини към моето хранене!

Т.е. мит е, че вегетарианците са отделно по-здрави, по-жизнени! Поздравявам всички хора, които са такива, уважавам тяхното решение, но да натрапваш мода, без да разбираш от нея (образно казано, не правя модни дрехи, защото не разбирам от мода) е меко казано подсъдимо! Защото храната определя нашият облик и същност! Да – качеството на пилешкото месо и животинския протеин се изроди, но така стоят нещата и с плодовете и зеленчуците – нима си мислите, че нитратите и тежките метали от въздуха не попадат чрез атмосферата и почвата в растенията? Я пак!?

Изводи, които трябва да се направят

Хранете се балансирано! Не ограничавайте нищо! Ако имате проблемно тегло и визия – нека помогна. Използвайте винаги услугите и продуктите на www.belchohristov.net и след като си направите тялото и формата – учете се как да се храните правилно! Мода в храненето няма. Има физиологични правила. Тях спазвам в последните 3 години. Здрав съм, жизнен и винаги на линия заради вас. Дори смея да твърдя, че съм в пъти по-добре като чувство и жизненост сравнено с един вегетарианец! Понеже на тази тема беше запитването.

Благодаря ви за това, че изчетохте този материал.

Обратно към рубриката “FAQ”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив