Здравословното вегетарианство – разбиване на мита

06/03/2014 / Уелнес и FAQ
Здравословното вегетарианство – разбиване на мита

Здравословното вегетарианство, като начин на живот (разбирайте цял живот) за мен не съществува! По номенклатура това е вид крайност. А крайност е всичко, което е лишено от нещо, с което човешкия организъм е свикнал, привикнал и еволюирал!

Дори погрешното разбиране, че заради обработката на месото с хормони, вегетарианството и веганството били по-здравословни, се пропуска темата с пестицидите, замърсената с тежки метали почва и обработването на растителните култури с ДДТ!

Вегетарианство според нуждите

Вегетарианци трябва да са онези хора, които има установен проблем – медицински такъв, за да се подложат на режим с вегетарианска кухня.

Вегетарианство според мирогледа

Имам стотици познати, които от природозащитна гледна точка са вегетарианци и от солидарност не консумират месо. Но някои – ядат риба.

Вегетарианство според мода

Навремето беше модерно и протеиновото хранене, но от тази мода на половината народ му изпищяха бъбреците, лошият дъх не ги напусна до последно и т.н. Йо-йо ефекта пък им беше бонус! Започвам остро коментара си, защото съм един от хората, които имат опит от трите страни на барикадата – бил съм всеяд, вегетарианец и веган! Т.е. тези думи биха се разбрали от човек с опит, а не човек увлечен по модата.

И в трите случая съм бил с фитнес визия, т.е. умеейки да съчетавам протеина, въглехидратите и мазнините, съм придобивал приличен вид. А хора, които са водени от мода, едва ли знаят тези пинизи и тънкости. Нали? Все пак бях длъжен да се обърна и към тях с въпрос … колкото и риторика да лъха от него.

Т.е. модата вегетарианство е една малоумна за мен идея, която отново се разпространи от хора, които имат медиен абонамент някъде!

Защо считам, че вегетарианството е НЕздравословно?

Първо, защото във вегетарианското меню липсват животински мазнини! Те са основният източник на холестерол, от който се образуват половите хормони.

Второ – защото липсва пълноценен протеин! Само животинския профил съдържа всички аминокиселини! Именно наличието на аминокиселини определя биологичната стойност /БС/ на протеина. Трябва да отбележим, че нивата на биологичната стойност на даден протеина се отнасят главно до способността му да задържа азота. Протеините с най-висока БС съответно са най-анаболните протеини. Такива са на първо място яйчният белтък, суроватката от млякото, чистото телешко месо и накрая на редицата са соята, нахута, ориза.

Представете си сега подрастващо дете, на което му липсва суровина за тестостерон, ако е момче или естроген, ако е момиче и за капак му липсва строителен пълноценен материал за неговото израстване? Полезно ли е това?

Споделените до тук САМО два елемента, поради които считам, вярвам и знам, че вегетарианството е поне вид крайност, са достатъчни. Но уважавам клиничните причини за вегетарианството. Това е дълбока, тромава и тежка тема, която няма нищо общо с модата. Ето още от науката:

Тенденцията към вегетариански диети може да доведе до „холинова криза“. Холинът е хранително вещество, което е важно за здравето на мозъка и други функции. Той се съдържа в месото и птиците и тялото не може да направи всичко, от което хората се нуждаят.

Вегетарианските диети определено са с по-ниско съдържание на холин. Яденето на няколко яйца седмично наистина може да помогне за увеличаване на приема за тези, които включват яйца в това, което ядат. Веганите трябва да обмислят добавка, особено жените в детеродна възраст. 

  • косопад: може ли отказът от месо да доведе до загуба на коса? Неотдавнашен доклад установи, че силната липса на протеини, наред с други недостатъци в диетата, може да доведе до него. Това е така, защото месото съдържа желязо, витамин В и цинк, които са важни за растежа на косата. Докато желязото е в храни като боб и тъмнозелени листни зеленчуци, по-трудно е да се абсорбира желязото от чиста вегетарианска диета – т.е. това, че се съдържа желязо в зеленчуците, не значи, че тялото го усвоява! Вегетарианците и веганите трябва да полагат специални грижи, за да получат достатъчно желязо. Затова в случая се добавя като суплемент, под формата на липозомално желязо!
  • проблеми с настроението: може ли вегетарианската и веганската диета да влошат настроението ви? Изследванията по този въпрос са ясни и категорични. В едно проучване на 400 нови майки 280 съобщават за следродилна депресия. Вегетарианската диета е един от факторите, който прави вегетарианеца по-депресиран. Други изследователи разгледаха проблемите на психичното здраве при вегетарианците и стигнаха до заключението, че те са по-склонни да ги имат. Изтъкват основна причина за това липсата на животински холестерол, от който се образуват и естероген за жените и тестостерон при мъжете.

Съществуват ли погрешни първични ползи от вегетарианството?

Да! Тези хора изпитват „лекота“ и е“енергия“. И нормално – след като са отстранили мазното (прекалено холестеролно насищане), ядат само глюкоза и фруктоза – как по друг начин да се чувстват. Е, за пример – аз също се чувствам леко, когато избирам вида протеин, качеството на въглехидратите и типа мазнини към моето хранене!

Т.е. мит е, че вегетарианците са отделно по-здрави, по-жизнени! Поздравявам всички хора, които са такива, уважавам тяхното решение, но да натрапваш мода, без да разбираш от нея (образно казано, не правя модни дрехи, защото не разбирам от мода) е меко казано подсъдимо! Защото храната определя нашият облик и същност! Да – качеството на пилешкото месо и животинския протеин се изроди, но така стоят нещата и с плодовете и зеленчуците – нима си мислите, че нитратите и тежките метали от въздуха не попадат чрез атмосферата и почвата в растенията? Я пак!?

Изводи, които трябва да се направят

Хранете се балансирано! Не ограничавайте нищо! Ако имате проблемно тегло и визия – нека помогна. Мода в храненето не трябва да съществува дори. Има физиологични правила. Дори смея да твърдя, че съм в пъти по-добре като чувство и жизненост сравнено с един вегетарианец! Понеже на тази тема беше запитването. Благодаря ви за това, че изчетохте този материал.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив