Клетъчен метаболизъм

belchohristovcom_633

Основният физиологичен процес, който характеризира живата материя е клетъчния метаболизъм. По друг начин казано, това е т.нар. обмяна на веществата. Този процес представлява комплекс от два противоположни, но и взаимносвързани процеса – анаболизъм (асимилация) и катаболизъм (дисимилация). При анаболизма в клетката постъпват вещества от околната среда и акумулираната (натрупана) в тях енергия (калориите, които носят енергия). При катаболизма се разграждат постъпилите вещества и се освобождава енергията, включена в тях. Разкъсването на химичните връзки (формата, в която съществуват веществата) води до отделянето на тази енергия.

Обмяната на веществата в цитоплазмата на клетката бива пластична и енергийна. Пластичната обмяна е свързана с непрестанно разграждане на веществата, които изграждат клетъчните органели. В същото време се извършва и възстановяването им от постъпващите вещества от околната среда в клетките. Енергийната обмяна се изразява в непрекъснатото изразходване и възстановяване на необходимата за живота на клетките енергия.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Обменните процеси в клетката могат да бъдат представени в следната последователност: поемане на храната от околната среда, смилането на веществата, узвояването им (анаболизъм), разграждането на част от тях (катаболизъм) и приемане на енергията им и отделяне на отпадъчните продукти.

С други думи, всичко опира до ниво клетка. Всичко, което е свързано дори с външна проява, като резултат от една диета дори, се свързва до ниво клетка. Именно заради този факт, съм буквално длъжен да давам разяснения относно най-важните процеси, които протичат в нашите клетки, защото ние, хората сме просто един “клетъчен пъзел”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Протеинова диета и лъжите за нея

Фитнес семинарът "BelchoHristov.Com" на тема “Митове за Протеиновата диета” ще бъде най-скандалния, провокативния и безпристрастния, който досега съм водил. 28.01.2009...