Факторът "ПРХ" – планирани разходи за храна

Факторът „Планирани разходи“ за храна е нещо, което вероятно винаги, всеки месец е на дневен ред в едно нормално българско семейство. Под „нормално“, разбирайте онова, което всеки месец „слага на масата“ своите приоритети. Мъжът споделя, жената споделя, взема се решение и се действа.

Бюджетът на всички семейства в България е различен. Аз съм живял с бюджет за храна от 200 до 1 000 лв. С 200 лв, съм се опитвал и съм се справял, по ето точно този начин, описан тук. Задължително вижте линка. В момента, моето семейство (аз и съпругата ми) харчим по 1 000 лв за храна и изглеждам точно в този вид, в който съм например на тази снимка.

С 1 000 лв съм живял в годините, в които съм ползвал и хранителни добавки. Или … единственото, което целя да ви споделя, че храната е пасив. Но можете чисто емоционално да преодолеете това, като знаете, че ако храната ви е диетична, тя става активинвестиция в здраве. Това е другата страна на проблема – разход“ЪТ“.

Т.е. нещо, което просто „отива“ някъде. Кое? Парите, как кое?! Но … ползите от това да знаеш къде отиват парите ти, твоите, на съседа ти, на приятеля ти – всичко това аз обобщавам и раглеждам като една яснота, планировка, план – планиран разход.

Какви са ползите от това да имаме ясен месечен бюджет за храна?

  • знаете колко пари ще похарчите
  • знаете колко пари ще останат
  • знаете и ще имате възможност да пазарувате по-изгодно и вероятно, да спестите още някой друг лев от бюджета

Т.е. ползи има, безпорно. Това, което аз използвам като полза е яснотата, че това искам да отделя, на база мои цели. Нищо друго. Мога и да отделя вероятно и 2 000 лв за храна, само за храна, но нито ще я изям, нито ще й се насладя. Защото стигнах до убеждението, че:

  • изглеждаме такива, каквато е храната ни
  • можем да спестим и да развиваме тялото си, ако знаем каква да е храната ни и от къде да я купуваме
  • планирати разходи създавам спокойствие и предопределят плана за действие да стане факт

Това е. Има чар това, което споделям, греша ли? Споделям също така, че тъгата и умората на хората, които идват в офиса ми, които ползват услугите ми или просто са решили да споделят мъката чрез един особено дълъг е-мейл към мен, са факти които аз раглеждам просто като проблем.

За да има проблем, трябва да се роди идея, как да се разреши. А не просто проблема да се коментира, да продължавате да го коментирате и нищо градивно насреща. Използвам „вие“, а не „ние“, защото аз не съм в тази група – тези, които наистина само коментират проблема, а нищо не правят.

Не че не мога, просто не искам. Всъщност това правих в студентските си години – събирахме се в кафето на Биологическия факултет, пиехме кафенце за 20 стотинки (после стана 30!) и като бъдещи управници на собствените ни животи, споделяхме мъката си. След такива разговори, първо, че исках да спре главоболието ми, второ – исках да намеря разрешение.

Тогава се роди идеята ми за създаване на евтини диетични рецепти, буквално с подръчни материали. Консумирах много яйца, търсих евтино, но качествено месо – приятел ми помагаше да се „внедря“ в борсите на едро за месни продукти. Взимах зеленчуците от баби и дядовци от „Женския пазар“ в София (5 години живях в този град – 2000-2005-та година). И … държа да споделя нещо – „демонстрирах“ охолен живот пред очите на моята тогавашна хазяйка!

„Ооо, Белчо пак яде месце, Белчо пак готви …“

Разбирате ли, само приказки. Моят наем тогава й осигуряваше много повече, но тя не „го усвои“, защото нямаше план за разходите, нямаше идеал, за който да се бори. Иначе, редовно ми миришеше на пача, пържено и т.н. Яко, не мислите ли? Ще бъда малко по-груб, но талията на моята хазяйка започваше да заприличва на картата на Римската империя, в зората на своето разгръщане и епогей! Извинявам се за сравнението!

Но … показвам и как, само с приказки не става. Докато не задвижете машината, до последния детайл (планировка, бюджет, действия) на никъде няма да тръгнете. Всъщност, ако това е проблем за вас и изпитвате скрито удоволствие проблема да „храни“ ежедневието ви с емоция, също мога да разбера и тази група хора. Ще разбера и онази група, която казва:

„Криза е, няма пари …!“

Жалко е, да! И тук съм съгласен. Само не мога да разбера, защо никой (айде, малко има!) не се съгласява и започне да действа, да се поразмърда малко. Без храна не можем – хора, разберете това. Хетеротрофни организми сме, трябва ни храна, за да мислим, за да се движим, дишаме, за да ме четете тук дори. Насочете парите към правилната храна!

Това не е призив разбира се – всеки да се чувства щастлив от това, което го радва, но планирате разходи за храна имат своите ползи, споделих ги малко по-горе. При работата ми с хора, често, без да съм питал, клиентите ми споделят именно това:

„Сведох разходите за храна в графата „Планирани“.

Има ли друг термин, освен „Планирани“?

Непланирани. Това са:

  • излизания на заведение
  • хапване на нещо, някъде извън дома
  • поръчка на храна онлайн – пицарии, от бирария и т.н.

Т.е. това са действия, ако не спазвате някакъв режим (не сте задължени) и никога не сте планирали и нещо друго – да си приготвите храната от вкъщи. Тогава разходите ви са по-големи! Наскоро попаднах, чрез личния ми профил във Facebook, на снимки на мой приятел и клиент – Мартин Василев.

Да, Марти, може би си изненадан, но аз ти се възхищавам. Научен съм да споделям възхищението си от хората. Имам нужда да го правя. Не искам и да ми благодриш, а да видиш защо ти се възхищавам. Познавам проблемите на младите. Но ти показваш Марти, че с планирано пазаруване (пускал си такива статуси), планирани разходи за храна (пускал си такива статуси) и консумирането на диетична храна (пускал си такива снимки, „вкусни“ снимки) можеш да изглеждаш свеж, весел, щастлив, деен в работата си и зареден с положителна енергия. Обожавам да споделям радостта си, че около мен има такива хора!

Приятели, читатели, клиенти и почитатели на съвременния живот – разберете че живеем в един различен свят. Облъчени сме от апаратура, дишаме мръсен и токсичен въздух, живеем в тежки времена от 30 години насам! Това вече е призив – споделяйте проблеми си, за да се намира изход.

Малко след Нова Година, аз, Белчо Христов отварям врати на моят най-нов и комплексен магазин-офис за цялата страна. Брандът ми (BelchoHristov.Com, FitnesMagazin.Com & ХранителниДобавки.Com) стъпва серизоно във Варна и София. Готов съм да изслушам проблемите ви и да ги разрешаваме. Ако не сте познавали толкова упорито човече като мен, повярвайте, че съм по-упорит и от моите „имитатори“. Искам да им благодаря, че ме направиха по-силен от всякога!

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив