Кратки бележки за холестерола

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в:

  • Участие в изграждането на клетъчните мембрани;
  • Образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други.

По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата – се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са:

  • тлъстите меса
  • вътрешните органи (черен дроб, бъбреци)
  • яйцата, млечните мазнини и други.

По-голямата част от холестерола в кръвта и тъканите идва от вътрешни системи. Холестеролът обаче не се намира изолиран в кръвта, защото той е свързан с протеините. Те съществуват в две разновидности:

  • Липопротеини с ниска плътност (LDL)

Те разпределят холестерола към клетките и особено към тези от стените на артериите, където се отлагат излишните мазнини. Ето защо LDL холестерола се определя като “лош”, тъй като с с течение на времето се натрупва върху вътрешността на кръвоносните съдове и ги запушва! (виж схемата)

Това запълване на артериите може да доведе до сърдечни заболявания и проблеми: възпаление на артериите на вътрешните органи, Angina pectoris или инфаркт на миокарда, или пък мозъчен инсулт, който може да причини парализа.

  • Липопротеини с висока плътност (HDL)

Това са протеини, които пренасят холестерола до черния дроб, за да бъде елиминиран. наричан HDL холестерола “добър”, защото той не се натрупва по стените на кръвоносните съдове. Той има свойството да прочиства артериите от натрупаните в тях плаки. така става ясно, че колкото повече е HDL холестеролът, толкова по-малък е риска от сърдечно съдови заболявания.

Холестеролът не е нежелан натрапник. Напротив, става дума за едно вещество, което е особено важно за образуването на известен брой хормони. Дори по време на студените месеци като зимните, холестеролът е важен, за да не слепва двумембранния фосфолипиден клетъчен слой в цитоплазмената мембрана на всяка жива клетка!

Тялото съдържа около 100 г холестерол, разпределен между тъканите на нервната система, нервите и други, различни клетки. В по-голямата си част той се синтезира от организма (до 70 %), особено в жлъчката, както споменах, която отделя от 800 до 1200 мг холестерол на ден в тънките черва. Важно е да се знае и че само 30 % от холестерола в човешкия организъм се набавя от приетата храна. Поради това може да се смята, че нивото на холестерола в кръвта не зависи особено от съдържанието на холестерол в храната ни. Нивото му в кръвта е свързано по-скоро с типа на мастните киселини, които консумираме (наситени, моно- или полинаситени).

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив