Пица – хранителен и калориен състав. Как да приготвяме по-диетично пица?

Клас / Хранене и диети

Пицата е любима храна за много от нас. Но какво става, ако сте на диета или се опитвате да подобрите хранителните си навици? Здравословна ли е пицата? И колко калории има в резен пица? Няколко прости съвета могат да ви помогнат да засилите храненето с пица, за да поддържате програмата си за здравословно хранене.

Хранителен състав на 1 парче пица (127 грама) със сирене

  • Калории: 310
  • Мазнини: 13 гр
  • Натрий: 740 mg
  • Въглехидрати: 33 гр
  • Фибри: 2 гр
  • Захари: 4 гр
  • Протеин: 13 гр

Калориите и хранителността на пицата могат да варират значително в зависимост от гарнитурата, метода на готвене, кората и размера на блата за пица. Много малка част (1/8 от цялата пица) от пица със сирене осигурява само около 168 калории. Но типичната филия хляб (реално това е блатът на пицата – хляб) пица със сирене от много популярни вериги за пица обикновено е 1/5 от целия пай (127 грама или повече) и е по-вероятно да осигури 250 или повече калории.

Едно единствено парченце пица от пеперони осигурява над 600 осреднени калории. И така, какъв е най-лесният начин да намалите калориите в слайс пица? Ако не искате да намалите сиренето наполовина, можете да поискате от заведението, в което сте частично обезмаслено сирене вместо пълномаслено сирене. Някои пицарии може дори да могат да заместят сирене Фета, вместо да консумирате обикновеното сирене. Фетата е с по-ниско съдържание на калории, което осигурява около 50 калории за 1/8 от цялата пица.

Най-високо калоричният компонент на пицата

Пицата, която е приготвена с месо, не само ще добави калории, но и ще увеличи приема на наситени мазнини. Поради тази причина пица, заредена с преработени меса, като цяло ще бъде най-лошата пица за вашата диета.

За да преброите калориите на такава пица, приемете, че всеки вид месо, което добавяте към пицата си, добавя около 40 калории на парче пица – слайс. Разбира се, този брой може да варира, ако вашият пица готвач е с „тежки“ ръце и добавя много наденица или пеперони. Броят може също да варира в зависимост от размера на вашата порция.

Когато изчислявате калориите в пица с пеперони, добавете 130 калории 28 грама добавено месо. Типичното парче пица с наденица или пеперони съдържа между 200 и 250 калории. Калории само от месото! За по-нискокалорична алтернатива, опитайте чоризо – пикантен мексикански пушен колбас, който ще спести около 50 калории на порция (слайс), като все още осигурява опушеният горещ вкус, когото жадувате.

Други алтернативи включват допълнително говеждо месо или пуешко от гърдите. А пилето на скара или печено просто, е друг вкусен и диетичен топинг.

Най-ниско калоричният компонент на пицата

Вашият най-нискокалоричен избор на пица почти винаги ще бъде вегетарианската пица. Повечето вегетариански пици осигуряват 200 калории или по-малко. Зеленчуците осигуряват вкус с много малко калории. Изборът на зеленчукови гарнитури като зелени чушки, домати и лук също ще добави полезни за диетата фибри и антиоксиданти, като същевременно намалява калориите.

Можете дори да опитате спанак или дори броколи за промяна. След известно време може да предпочитате зеленчуци на пицата си вместо месни гарнитури.

Как да увеличите хранителния състав на пицата и да намалите калориите й?

У дома или в ресторант, използвайте тези допълнителни съвети, за да се насладите на по-нискокалорична и по-здравословна пица. Поръчайте пица с тънка кора, за да спестите калории. Например, дълбоката кора на пицата съдържа около 100 калории повече на хлебен блат спрямо тънка кора. Заменете обикновената кора с пълнозърнеста кора, за да получите почти 20 процента от нуждите си от фибри за деня.

Избягвайте потапянето на сос като чесново масло или сос, за да спестите стотици калории (особено ако удвоите или утроите нарязаните парчета пица). Те просто не си струват. Пропуснете сирената върху пицата, когато я поръчвате.

Здравословни и по-различни и нискокалорични гарнитури могат да са следните варианти:

И накрая, ако обичате да готвите, помислете да направите пица у дома. Виждате, че можете да изберете по-малкото зло, нали така? Или пък, се насладете на оригиналната рецпта пица, със всичко, което може да съдържа тя и приложете чийтинг хранене, защо не? 

Обратно към раздел „Хранене и диети“.

Раздел „Училище“.