Кои хранители добавки намират своето приложение във футбола?

Кои хранители добавки намират своето приложение във футбола?

Няма две мнения относно постоянно увеличаващата се популярност на хранителните добавки във днешни дни. И ако само до преди малко повече от десетилетие добавките да бяха тема табу, то сега във днешни дни виждаме как употребата им става все по-масова. Това важи със пълна сила за спорт като футбола, спорт който претендира да бъде най-харесвания и гледан по цял свят от мало и голямо. А темата за добавките и футбола, конкретно, ще илюстрирам с нагледен пример, визирайки самият Лионел Меси – самият той даде гласност на хранителни добавки, по един доста интересен начин, след като беше заснет по време на двубоя да приема някаква таблетка.

Оказа, се че мистериозната добавка, която аржентинеца е приел е било хапче глюкоза. Всъщност, дъвчаемите таблетки с глюкоза не са някакъв вид екзотична хранителна добавка във света на футбола. Като бърз (разбирайте прост монозахарид) въглехидрат, глюкозата се усвоява в организма най-бързо и по този начин доставя нужната енергия на клетките и особено тези на мускулите инстантно, веднага. А както сами се досещате това е от ключово значение, особено когато става дума за футболните срещи, които по начало продължават цели 90 минути, които се играят на изключително високо темпо и бързи обороти. Резките спринтове, взривната сила, която всеки футболист от всеки пост изразходва, трябва да се обезпечи именно с такъв вид хранителни добавки и именно затова тази група суплементи ще стават още по-търсени. Във този спорт – футбола!

Всъщност, въпросната таблетка глюкоза, която Меси е приел вероятно му е помогнала, тъй като във въпросния мач с Олимпиакос във Шампионска Лига, той успя да се разпише за успеха на своя тим, именно намирайки сили, да осъществи за своя спинтов рейд и вече техниката е причина за гола. Във подготовка на всеки един футболен отбор има идея и периодизация на хранителните добавки. Т.е. дори и да допуснем, че петкратния носител на златна топка няма да приема дори въпросната глюкоза през идния сезон във Ла Лига, все пак неговия тим Берселона е фаворит при съответните залозите за шампион на Пример Дивисион през сезон 2019/2020. Знаейки, че отбор като Барса има в подготовката си интегрирана част суплементиране (прием на хранителни добавки), можете спокойно да заложите на печелившия отбор, чрез букмейкърите, както и можете да правите залози за А група. Самия коефициент на Барса за нова титла в Испанското първенство е оценен с коефициента от 1.66, което ясно показва превъзходството на Меси и компания. Но връщайки се към темата за хранителни добавки, сега ще ви представя 3 отлични опции, които със сигурност ще помогнат и надградят подготовкара на всеки футболист.

1. Суроватъчен протеин

Тази  хранителна добавка представлява отличен начин, всеки играч да си набави нужното количество белтъчини, които са така важни за протеиновия синтез в мускулите. И макар атлети в други спортове, като Конър Макгрегър също да приемат протеин на прах, то тази добавка определено има своето място и във футбола. Суроватъчният протеин във случая се усвоява от организма доста бързо, особено ако протеина е хидроизолат, като приема му след тренировка или дори по време на самия мач, осигурява започнат процес по възстановяване на мускулите максимално бързо и правилно. А футболистите определено се нуждаят от качествени (пълноценни) белтъчини, тъй като интензитета в този спорт е причина за различни по вид микротравми (една от причините за мускулни трески). Самият вид спорт и неговата специфика предразполага към сериозно натоварване на самите мускули и нуждата им от правилно възстановяване е задължителна! Особено ако търсим правилното тълкуване на думата „професионалист“.

2. Креатин

Креатинът е вещество, което тялото ни произвежда само. Креатинът е продукт състоящ се от три аминоскилени – аргинин, глицин и метионин. Но тъй като естествените ни запаси на креатин в клетката са далеч от оптимални, особено когато става дума за бърз и много интензивен спорт, като футбола, идва на помощ креатина под формата на добавка. Например: спринтовете и рязката смяна на посока във футбола изчерпват фосфо-креатиновите запаси в мускулите на всеки атлет и футболист много бързо. Освен това, креатина е една добре изследвана съставка, като стандартната доза е от около 5 грама еднократен прием дневно. За креатинът е препоръчетително да се приема с бързи въглехидрати, за да може повишените нива на инсулин да уловят и правилно доставят креатина в цитозола на всяка клетка, мястото, именно където се възстановяват и нивата на креатин фосфат.

3. Бета-аланин

Макар и не толкова популярен колко другите две добавки спомени по-горе, Бета-аланина би могла да е от голяма полза за един футболист. Тази аминокиселина може да спомогне за намаляване на умората (изобщо) в следствие на тежките футболни срещи. Това е възможно посредством неутрализирането на хидрогенните йони, които се натрупват след високо интензивни занимания, като футбола, .както и самият лактатен обем Особеното тук е, че за оптимален ефект от дозите Бета-аланин, се считат количества от около 1.5 до 2 грама). Но моята практика е доказала и друго – индивидуално, вратар, защитник, халф или нападател – всеки пост има различни нужди, конкретно ако говорим за бета-аланин. И връщайки се по-горе, на темата със залозите за футболни срещи, лично аз считам, че следейки стаистика, на база подготовка на играчи, твърде вероятно е логиката да бъде и реалност за вас. Затова темата с подобни материали ще бъде актуална, информтивна и нужна.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив