Охлюви | Snails – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Охлюви | Snails – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Българските видове охлюви (Helix pomatia и Helix aspersa) стават все по-ценен у нас и зад граница като суровина за производството на лекарства и козметични продукти. Той се използва успешно в лечението на язви, гастрити, заличаването на белези и други. Лечебните свойства на сухоземните охлюви са известни още от древността. И римляните и галите знаели колко полезни за човешкия организъм са месото и кръвта от тях. Днес за целите на науката и медицината, те се отглеждат и развъждат в специални ферми.

Диетичен начин на обработка

Месото на охлюва се готви със зехтин, чесън, копър и магданоз!

Калории и хранителен състав

Охлюв - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории90
Мазнини1.4
Въглехидрати0.00
Протеин16.10

Приложение

Охлювите като храна и последствие върху организма успокояват нервната система, действат профилактично при болести на стомаха и регулират липидната обмяна. Скоро  дори беше открито вещество в охлювите, което има обезболяващо действие върху стави и проблемите със ставите.

Охлювите са приложими и при уставен дефицит на калций! Респективно протеина от охлюви е приложим в програми за борба с остеопорозата, препоръчват се дори и заради свойствата им в режимите на бременните и кърмачките.

Охлювите са мощен афродизиак! Изолирани от охлювите вещества имат приложение в медицината – при очни, стомашно-чревни проблеми и опорно-двигателни затруднения. Един от прекрасните бронхорелаксанти всъщност съдържа екстракт от охлюви. Вещества от слузта са показвали ефект при изгаряния, за заздравяване на рани и лечение на брадавици. Напоследък охлювите широко се използват в козметиката като подмладяващи субстанции.

Полезен микросъстав

Охлювите са най-богати на витамин А, но съдържат и отлични количества витамин В1 – тиамин, В2 – рибофлавин, В6 – пиридоксин, В9 – фолиева киселина, В12 – кобаламин, витамин Е, витамин РР, витамин К.

Охлювите съдържат в месото си холин – изключително полезна за организма ни аминокиселина, свързана с работата на мозъка. В състава на месото на охлюва влизат ценни макро и микроелементи в много добри количества:

  • желязо
  • цинк
  • калций
  • селен
  • натрий
  • магнезий
  • калий
  • фосфор
  • мед

След холина, магнезият определя охлюва като храна оптимизираща работата на мозъка и ЦНС!

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.