Омар | Lobster – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Омар | Lobster – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Омарите (Nephropidae) са семейство висши раци от разред десетоноги ракообразни. Тялото им е удължено и достига дължина до 80 cm и тежат до 15 kg. По бреговете на Европа и в Черно море се среща европейският омар, който достига на дължина до 50 cm и тежи до 11 кг. Активни са през нощта и се хранят предимно с малки ракообразни и мекотели. Омарът е скъп кулинарен деликатес.

Диетичен начин на обработка

Сготвеният омар е едно от най-вкусните ястия, които повечето хора твърдят, че някога са вкусвали. Повечето любители на омари ги харесват сготвени на пара и цели.

Калории и хранителен състав

Омар - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории110
Мазнини4.2
Въглехидрати0.00
Протеин18.03

Приложение

Омар е един от най-вкусните и здравословни морски деликатеси. Месото от омар е диетично и има много ниско съдържание на мазнини. Омарът се слави като най-мощен афродизиак!

Полезен микросъстав

Омарите, подобно на всяка друга морска храна съдържат доста полезни вещества. Те са доста богати на витамините В3, В9 и витамин В12. Освен това те са отличен източник на минералите като магнезий, фосфор и цинк.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.