Калмар | Squid – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Калмар | Squid – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Калмарите са морски организми, които са богати на протеин, слабо мазнинни са и изборът им в диетичния начин на хранене е изключителен. Всеки би избрал пресния калмар, от пазара до вас. Ако калмарите са наистина пресни, те изглеждат здрави (масивни) и имат блясък. Ако купувате непочистени калмари, цветът на мембраната им трябва да бъде сив.

Диетичен начин на обработка

Най-разпространеният начин за приготвянето им е чрез паниране в яйце и брашно. Предварително трябва да се отстрани мембраната, която ги покрива. Преди паниране е добре да се накиснат в мляко, за да станат по-крехки. При избора на калмари трябва да се гледа да имат блясък, а ако не са почистени, цветът им трябва да бъде сив. Розов или лилав цвят са индикатори за остарял продукт. Ако се използват замразени, добре е да се размразят върху лед, за да не се развалят.

За 100% диетичен тип консумация, приготвяйте и консумирайте калмари на плоча/тиган. Калмарите се изчистват и нарязват на едри парчета. И така се пекат.

Калории и хранителен състав

Калмар хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории92
Мазнини1.38
Въглехидрати0
Протеин15.58

Приложение

Приложението на калмарите е сериозно застъпено в средиземноморската диета и тип на хранене, както и равномерно-балансираната диета. Нискокалоричен вкусен източник на протеин.

Полезен микросъстав

Калмарите съдържат около 233 mg холестерол на всеки 100 грама продукт. Затова, не е желателно порциите да са в повече от този грамаж. За възрастни, около 250 mg е максимумът холестерол за ден! Също така, калмарите са богато на калий – 246 mg. 221 mg е съдържанието на фосфор, цинкът, селена, калция и витамин Б-3 също влизат в съдържанието на калмарите.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.