Октопод | Octopus – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Октопод | Octopus – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Известни са над двеста разновидности на октопода. Някои са с размери около 5 см, а други достигат до 3-4 метра дължина. Хранят се със скариди, миди, раци и риби. Не подминават и своите братовчеди калмарите. Твърди се, че октоподът е най-интелигентното безгръбначно животно и е доказано, че е доста паметлив.

Въпреки това, октоподът е изключителен ресурс! От хранителна гледна точка октоподът се отличава с високото си съдържание на минерали. Що се отнася до витамините, той осигурява практически същото количество ниацин като синя риба, хранително вещество, което е еднакво важно за производството на нашата енергия. За разлика от други миди, скариди или мекотели, октоподът се отличава с ниско съдържание на холестерол. Разбира се, за своя принос с натрия, не се препоръчва употребата му във случай на установено високо кръвно налягане.

Диетичен начин на обработка

Калории и хранителен състав

Виждате сами, октоподът е изключително чиста и диетична храна!

Октопод - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории82
Мазнини1.04
Въглехидрати0.00
Протеин14.91

Приложение

Консумацията му се препоръчва като средство за борба с болести като астма, атеросклероза, бронхит, сърдечна аритмия, дисменорея, екземи, панкреатична недостатъчност, рахит и други.

Октоподът е отличен източник на таурин, помага за намаляването на холестерола и предотвратява образуването на кръвни съсиреци в тялото. Освен това помага в борбата с дефицит на витамин A и намалява шансовете за развитие на хемералопия.

Полезен микросъстав

  • Витамини: А, Е, С, В1, В2, В3, В5, В6 и В12.
  • Минерали: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган и селен.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.