Сепия | Sepia – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Сепия | Sepia – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Сепията е мекотелно, което обитава крайбрежните води, като може да бъде срещната на дълбочина от 200 метра. Те предпочитат солени води, принадлежащи към субтропичния и тропичния климатичен пояс. Сепиите са известните с мастилената субстанция, която произвеждат, наречена още сепийна боя. Тази течност се изпуска от мекотелото, когато то се чувства застрашено и има нужда да се защити. С помощта на сепийната боя то успява да се прикрие от неприятелите.

Диетичен начин на обработка

Най-бързо и диетично, сепия се приготвя на скара.

Калории и хранителен състав

Сепия - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории79
Мазнини0.70
Въглехидрати0.00
Протеин16.24

Приложение

  • Благодарение на богатото съдържание на йод, сепията помага за правилното функциониране на щитовидната жлеза
  • Сепията съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват от остри и хронични белодробни заболявания
  • Консумацията на сепия повишава имунната защита и предпазва от вирусни и инфекциозни заболявания
  • Морските дарове намаляват риска от болест на Алцхаймер

Полезен микросъстав

По отношение на съдържанието на сепия от витамини, тя допринася главно за витамин А и витамини от комплекс В (В1, В2, В3, В6, В9 и В12), в допълнение към витамин Е.

 

Тя също така осигурява минерали, сред които могат да се подчертаят наличието на калций, желязо, йод, магнезий, цинк, селен и натрий. Сепията осигурява добри количества витамини от група В, сред които можем да подчертаем наличието на фолиева киселина или витамин В9, витамин В12 (полезен за нервната система, сърцето и мозъка) и витамин В3 (от съществено значение за процеса на преобразуване на енергията от макроелементи).

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.